Valentin-nap az iskolában – 2018 február 14.

Iskolánkban már többéves hagyománya van a Valentin-napi postának. Örömteli, hogy a hetekkel ezelőtt kitett hatalmas rózsaszín postaládába rengeteg üzenetet, ajándékot dobtak be tanárok és diákok. 14-én reggel aztán Wéber Csenge, Pereznyák Anna (8.z) és Fésű Gergő (8.a) végigjárta az iskolát, és kiosztotta az üzeneteket.
Bízom benne, minden címzettnek örömet szerzett a küldemény; aki pedig most még nem kapott üzenetet, annak talán jövőre érkezik. (Anikó néni)


Mátyás-napi előzetes feladat 2018.

  • Én is Mátyás király udvarában éltem” címmel írjatok novellát! A mű megírásánál törekedni kell a korhű ábrázolásra, a reneszánsz életérzés bemutatására!
  • Itt a farsang, áll a bál….” farsangi időszakban járunk.
    A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.
    Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok. Készítsetek ilyen álarcokat! Korhű álarcokat kérünk!
  • Keressetek 3 olyan mesét, amelyben Mátyás király álruhában járja az országot! (Bármilyen mesekönyvben!)
    Így írjátok fel: A mese címe, a könyv címe, amiben találtad, kiadó, kiadás éve, helye, oldalszám (ettől eddig tartott a mese)

Karácsonyi cipősdoboz akció

Tisztelt Szülők!

Iskolánk diákönkormányzata idén is csatlakozik a Segítség Köve Alapítvány karácsonyi cipősdoboz akciójához.
Néhány ötlet, hogyan készíthetünk cipődoboz ajándékot.
Az adományokkal a DÖK támogató pedagógusát, Turúné Tóth Anikót 2017. december 15-ig kereshetik.
Segítségüket a rászoruló gyerekek nevében előre is köszönjük!


Újraindul az iskolaújság!

Az első szám december elején fog kijönni. Az ára 100 Forint lesz.
Pályamunkalehetőség: karácsonyi vers- és novellaírás.
Leadási határidő: november 20.
A legjobb pályamunkák (és természetesen a költői és az írói is) belekerülnek az újságba.
Emellett az ezeket írók kis nyereményekben is részesülnek.
A kész pályamunkákat vagy a könyvtárban található dobozba tegyétek vagy keressétek fel az 5.z osztályt és adjátok le személyesen.

A szerkesztőség


Békaavató – 2017. szeptember 20.

Szeptember 20-án délután ismét sor került a vállalkozó kedvű és igen merész ötödikes ebihalak bátorságpróbájára, amelynek során igazán komoly küzdelem várt rájuk.
A már hagyományosnak számító gumicukor békák keresése közben többen nem is sejtették, hogy az F1-ből kiszűrődő halálhörgéseket, sikolyokat milyen kínok elszenvedése okozza. Aki viszont túlélte az ottani kalandot- a fején végigaraszoló lárvákat-, annak az udvaron már csak a gyomortartalmát kellett visszatartania. Történt ugyanis, hogy hiába próbálkoztak a bátor segítők, egyetlen eleven békát sem sikerült kicsalogatniuk a rejtekhelyéről. Békaavató viszont nem létezhet béka nélkül, tehát hoztak, amit találtak: hínárt abban a reményben, hogy ha sikerül megtalálni közte a kincseket, jövőre nagyobb szerencsével járunk; valamint egy teknőst is szerzett András bácsi. Aki ezekkel a megpróbáltatásokkal végzett, örömmel énekeltethette meg az utcán megállított embereket.
Örömmel mondhatjuk el: -néhány kivételtől eltekintve- a mostani ötödikesek is készek a felső tagozat megpróbáltatásainak elviselésére, amit a játék végén átvett oklevéllel bizonyítani is tudnak.
A nevükben is köszönöm a segítők- Bakos Csenge, Lévay Levente (6.a), Fazekas Regina, Kucsera Tamás, Weszerle Ádám (7.a), Horváth Vanessza, Szabó Kamilla, Szolyka Adrienn (7.z), Fésű Gergő, Tar Kriszti (8.a), Pereznyák Anna, Wéber Csenge (8.z) – munkáját:

T.T. Anikó néni


DÖK képviselők 2017/18.

Wéber Csenge
elnök (8. z)
Turúné Tóth Anikó
DÖK segítő tanár
Fazekas Regina
alelnök (7. a)
Fésű Gergő
8. a
Tar Krisztina
8. a
Pereznyák Anna
8. z
Weszerle Ádám
7. a
Horváth Vanessza
7. z
Szolyka Adrienn
7. z
 Bakos Csenge
6. a
Lévay Levente
6. a
 Csiffary Lina
6. z
 Török Norbert
6. z
Galgovszki Bence
5. a
Müller Márk
5. a
Tóth Balázs
5. z
Papp Csepke
5. z
Szűcs Péter
4. a
Igweh Onyeka
4. z