Emlékezés a könyvtárban – 2018. október 8.

Az iskolai könyvtár névadójára, Dr. Ballér Endrénére emlékezve ünnepi műsort rendeztek a Mátyás Király Általános Iskola könyvtárában 2018. 10. 8-án.
A tanulók szavalattal, felolvasással, énekléssel tisztelegtek a névadó emléke előtt. Majd Dr. Ballér Endréné hozzátartozói felidézték a névadóhoz fűződő emlékeiket.
A jelen lévők lelkében mély nyomokat hagytak az ünnep pillanatai. (Kozák Ágnes)

Tisztelt Igazgató Asszony, Kedves Juhász Katalin!

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a tegnapi megható és felemelő megemlékezésért! Nem csak a műsor volt nagyon szép, hanem különösen is  nagy élmény volt látni ezt a kiválóan szervezett, igényes iskolát. Érezhető volt – nemcsak a könyvtárban, hanem a folyosókon, az ebédlőben és az udvaron is -, hogy mindenre jut figyelem és gondoskodás, és hogy gyerekek is magukénak érzik az iskolát, ami így igazán “második otthonuk” lehet.
Mi komolyan gondoljuk, hogy szeretnénk tartani a kapcsolatot, ahogy ez az leginkább iskolának megfelel. Sok üdvözlettel és még egyszer köszönettel: Ballér Piroska


Megemlékezés az aradi vértanúkról – 2018. október 5.

Iskolánk alsó tagozatos tanulói rendhagyó módon emlékeztek meg 1849. október 6-ról.
Az első és második osztályos tanulók az első órában ünnepi műsoron vettek részt, majd a másodikosok az Aradi vértanúk útja sarkán felállított emlékműhöz látogattak el, ahol kegyeleti szalagok és mécsesek elhelyezésével tisztelegtek az október 6-i hősök emléke előtt.
Harmadik és negyedik évfolyamos tanulóink a Fiumei úti temetőben rótták le tiszteletüket. (Zajacz Ildikó)


A Zene Világnapja az iskolánkban – 2018. október 1.

Iskolánk néhány éves hagyománya október 1-jén a zene világnapjának megūnneplése. Két évvel ezelőtt Liszt Ferenc rapszódia mûveiből tartottunk rendhagyó énekórát. Tavaly Kodály Zoltán halálának 100. évfordulójára emlékeztünk.
Az idei tanév október 1-jén bemutattuk tanulóinknak, hogy nemcsak Mozart vagy Beethoven, vagy Liszt Ferenc kezdte pályáját csodagyerekként, kivételes zenei tehetségek ma is születnek. A hangszeres pici gyerekek mellett csodálatos hangú fiúkórustól hallgattuk Britten Karácsonyi énekeit. Iskolánk felsős kórusa december 13-án szerepel ezekkel a dalokkal a Béke téri Jézus szíve templomban melyre szeretettel hívjuk majd a családokat. (Hajas Lilla)


Napközis sportdélután – 2018. szeptember 27-28.

Csatát vívok, lovagolok,
Az igazságot védem,
Nemes szívű lovag vagyok,
A becsület a létem.

A „Lovagi torna” nevet kapta az a játékos sportrendezvény, melyet a napközis munkaközösség szervezett szeptember havának utolsó csütörtök-, illetve péntek délutánján az iskola udvarán. A témaválasztás aktualitását az idei tanév „Mátyás”-tematikája szolgáltatta. A tanulócsoportokból szerveződött alkalmi csapatok különböző ügyességet, bátorságot és erőt igénylő feladatok végrehajtásával idézték meg a középkori lovagok életét; illetve a lovagi tornák hangulatát.
Elmondható, hogy valamennyi feladat végrehajtását a sportszerű küzdelem, és a jó hangulatú csapatjáték jellemezte. Köszönet érte Debreceni Istvánné Etelka néninek a rendezvény főszervezőjének! (Gyenes Csilla)


Papírgyűjtés – 2018. szeptember 25-27.

Iskolánk Diákönkormányzata idén is megszervezte a tanév első papírgyűjtését. A szülők és gyerekeik egyaránt kitettek magukért, hiszen rengeteg papírt gyűjtöttek. Ebben az évben is a 7. és a 8. osztályosok segédkeztek a papírok lemérésében, pakolásában és cipelésében. A hideg ellenére mindenki remekül érezte magát ebben a három napban. Remélhetőleg a második félévben is lesz gyűjtés és akkor lehet ismét rengeteg papírt gyűjteni. (Kucsera Tamás 8.a)


Varázslatos Világom – 2018. szeptember 24.

Szeptember 24-én Varázslatos Világom címmel a Magyar Állami Operaház zeneművész nagykövete, Nagy Mária iskolánk alsós osztályainak interaktív, zenés előadást tartott. A gyerekek betekinthettek a színház életébe, a művészek tevékenységébe. Az élvezetes program során a tanulók megismerkedhettek azokkal a hangszerekkel, amelyek az opera- vagy balettelőadások során megszólalnak a zenekarban és kötetlenül, játékos formában kerülhettek közel a zene különleges világához. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Békaavató – 2018. szeptember 19.

Szeptember 19-én a DÖK idén is megszervezte az 5. osztályosoknak a békaavató bátorságpróbát. A felső tagozat legkisebbjei izgalommal vetették bele magukat a vicces feladatok megoldásába, mint amilyen pl. a „mocsári kígyó” megtalálása, vagy a békaügetés hátrafelé volt.
A próbatétel végén örömmel vették át a hősiességüket bizonyító oklevelet. (Turúné Tóth Anikó)


Faültetés – 2018. szeptember 7.

Iskolánk két első osztályának az idén is egy-egy facsemetét ajánlott fel a Tankerületünk a Zöldelő-zöldülő Iskolák program keretében, azzal a pedagógiai céllal, hogy a gyermekek 8 éven keresztül vigyázzanak az “évfolyamfára”, gondozzák azt a természet és a környezet iránti felelősségüket erősítve. Szeptember 7-én került sor az iskolaudvaron osztályok fáinak elültetésére a tanulók és a tanító nénik jelenlétében.
Az 1.a gömbkőris, az 1.z csüngő nyír csemetét kapott. Köszönjük Tóth János tankerületi igazgatónak és iskolánk karbantartójának, hogy az elképzelés a gyakorlatban is megvalósult.
(Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Zenei tábor – 2018. szeptember 4-7.

Hagyományos zenei táborunkat idén is a Balaton partján, Szántódon tartottuk meg szeptember 4–7–ig. Az első nap kilátástalan, özönvíz szerű esőzése után szerencsére kiderült az ég és nyárias meleg időben zajlottak a programok.
Délelőttönként énekkari próbákon és kézműves foglalkozásokon vettek részt a diákok, délutánonként kirándultunk Tihanyba, vagy a Balaton partján pihentünk, számháborúztunk. Esténként fodrász-, tetoválás-, és sminkversenyen, csapatvetélkedőkön és Ki mit tud?-on mérték össze tudásukat a gyerekek. Péntek délután mindenki sajnálta otthagyni ezt a vidám tábort. (Kissné Katona Mária)


Sporttábor – 2018. szeptember 4-7.

Keddien reggel 8 órakor elindultunk táborunk helyszínére: Gárdonyba. Esős napunk volt. A sok utazás után végre megérkeztünk. Először elfoglaltuk a szállásunkat a Fészek vendégházban. Még mindig nagyon esett az eső. Szerencsére délutánra elállt és elmentünk kenuzni. Sok ismeretet szereztünk a túravezetőnktől, aki mesélt a Velencei-tó állatvilágról és persze magáról a tóról is. Este 10 körül még éjszakai fürdőzésen is részt vettünk a szabad strandon.
Szerdán körbebicikliztük a tavat, bár néhány baleset is volt, de épen hazaért mindenki. Ezalatt a 4 óra alatt meglátogattuk Miska huszár bádogszobrát és a pákozdi Katonai Emlékparkot. Itt láthattunk világháborús tankot is.
Csütörtökön is strandoltunk, pancsoltunk, vizibicikliztünk és még számháborúztunk is, délután elmentünk szabaduló szobába, aztán „élőcsocsóztunk”. Este elfoglaltuk az új szállásunkat ahol sütögettünk is. Pénteken még utoljára elmentünk strandolni aztán vonatra szálltunk és indultunk haza. (Kucsera Tamás 8.a)


Évnyitó – 2018. szeptember 3.

Részlet Juhász Katalin igazgatónő évnyitó beszédéből:
“Most hozzátok, iskolánk legfiatalabb tanulóihoz, iskolánkba ma először belépő elsős gyerekekhez fordulok.
Mától egy egészen új, izgalmas világ tárul fel előttetek. Ebben a csodálatos világban segítőitek lesznek a tanító nénik. Ha figyelmesen hallgatjátok őket, megfogadjátok tanácsaikat, teljesítitek kéréseiket, akkor ez a gyönyörűséges világ ebben az iskolában 8 éven keresztül mindig körülvesz majd Benneteket.
Jól látom, hogy a legtöbben izgatottan vártátok a mai napot? Nagyon szeretnétek már tudni, hogy mi fog történni ma, holnap, vagy a jövő héten?
Elárulok nektek nagyon halkan egy titkot, amit én tudok: Van, aki nálatok sokkal jobban izgul, s kíváncsian várja az elkövetkező napokat. Mit gondoltok, kiről beszélek? Édesanyátok, édesapátok, akik számára nehezebb lesz az iskolakezdés, mint nektek. Segítsetek nekik azzal, hogy sok dicséretet, piros pontot visztek nekik haza, jókedvvel jöttök iskolába, s otthon szófogadóan elkészítitek a másnapi házi feladatokat!”


2017/18.