DÖK kirándulás – 2018. június 6.

Június 6-án ismét jó hangulatú és izgalmas kiránduláson vett részt az iskolai DÖK csapata Kozák Ági néni kíséretével.
Tatára utaztunk, ahol az Ösvény Oktatóközpont vezetője várt ránk. Segítségével indítottunk rohamot a vár ellen, és a délelőtt ezzel a középkori szerepjátékkal is folytatódott. 4 csapatra osztódva vívtunk, ágyúztunk, de a „szabadidőnkben” – mint a végvári vitézek – táncoltunk, kockáztunk. Aki ügyes volt, a program végére megsokszorozhatta a babaranyban kifizetett zsoldját.
Délután a gonosz gróf által a Cseke-tó partján elrejtett kincset kerestük térképpel ravasz feladványokat megoldva (pl. mennyi bajszos szobor díszíti a pálmaházat), „ingoványon” keresztülgázolva és harcolva a szúnyogok hadával.
A fenti küzdelmek után a jól megérdemelt fagyizás zárta a napot.
Zoli bácsi nyári táborba is várja a jelentkezőket a következő email címen: iroda@osvenykft.hu (Turúné Tóth Anikó)


Mátyás nap – 2018. február 22-23.

Idén is megrendezésre került a Mátyás napi vigasságok című iskolanapunk. Mivel iskolánkat is Mátyás Király Általános Iskolának hívják, így az itt tanuló diákoknak ez már egy fontos hagyománnyá vált. A 7-8. osztályos tanulók szellemi és fizikai megmérettetésen vesznek részt, hogy ki nyeri el a király és királynői címet. A szellemi vetélkedő feladatait Kozák Ági néni állítja össze, a fizikait pedig Zsolti bácsi, Viki néni és Gabi néni.
Az osztályok csütörtökön iskolaidő után az előzetes feladatok alapján megmutathatták lexikális tudásukat. Idén egy novellát kellett elkészíteni és egy velencei maszkot. Másnap reggel megkoszorúztuk névadó királyunk domborművet. Ezután az iskola összes osztálya a sátorban gyűlt össze, hogy megnézzék a nyitóműsort, ami után sor került a versengő csapatok összecsapására. Mindenki nagy izgalommal várta ezeket a pillanatokat. Amikor a versenynek vége lett a kampányhéten szerzett szavazatokat, a szellemi és a fizikai vetélkedő eredményeit összeadták és kihirdették a végeredményt. Idén holtversenyben alakult ki. I. helyezett: 8. a, 7. a, II. helyezett 8. z, III. helyezett 7. z. Az osztályok ajándékba egy alkoholmentes pezsgőt és egy tortát kaptak.
Köszönjük a programokat Anikó néninek. Gratulálunk mind a négy osztálynak a sportszerű küzdelemért. (Wéber Csenge 8. z)


Valentin-nap az iskolában – 2018 február 14.

Iskolánkban már többéves hagyománya van a Valentin-napi postának. Örömteli, hogy a hetekkel ezelőtt kitett hatalmas rózsaszín postaládába rengeteg üzenetet, ajándékot dobtak be tanárok és diákok. 14-én reggel aztán Wéber Csenge, Pereznyák Anna (8.z) és Fésű Gergő (8.a) végigjárta az iskolát, és kiosztotta az üzeneteket.
Bízom benne, minden címzettnek örömet szerzett a küldemény; aki pedig most még nem kapott üzenetet, annak talán jövőre érkezik. (Anikó néni)


Mátyás-napi előzetes feladat 2018.

  • Én is Mátyás király udvarában éltem” címmel írjatok novellát! A mű megírásánál törekedni kell a korhű ábrázolásra, a reneszánsz életérzés bemutatására!
  • Itt a farsang, áll a bál….” farsangi időszakban járunk.
    A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.
    Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok. Készítsetek ilyen álarcokat! Korhű álarcokat kérünk!
  • Keressetek 3 olyan mesét, amelyben Mátyás király álruhában járja az országot! (Bármilyen mesekönyvben!)
    Így írjátok fel: A mese címe, a könyv címe, amiben találtad, kiadó, kiadás éve, helye, oldalszám (ettől eddig tartott a mese)

Újraindul az iskolaújság!

Az első szám december elején fog kijönni. Az ára 100 Forint lesz.
Pályamunkalehetőség: karácsonyi vers- és novellaírás.
Leadási határidő: november 20.
A legjobb pályamunkák (és természetesen a költői és az írói is) belekerülnek az újságba.
Emellett az ezeket írók kis nyereményekben is részesülnek.
A kész pályamunkákat vagy a könyvtárban található dobozba tegyétek vagy keressétek fel az 5.z osztályt és adjátok le személyesen.

A szerkesztőség


Békaavató – 2017. szeptember 20.

Szeptember 20-án délután ismét sor került a vállalkozó kedvű és igen merész ötödikes ebihalak bátorságpróbájára, amelynek során igazán komoly küzdelem várt rájuk.
A már hagyományosnak számító gumicukor békák keresése közben többen nem is sejtették, hogy az F1-ből kiszűrődő halálhörgéseket, sikolyokat milyen kínok elszenvedése okozza. Aki viszont túlélte az ottani kalandot- a fején végigaraszoló lárvákat-, annak az udvaron már csak a gyomortartalmát kellett visszatartania. Történt ugyanis, hogy hiába próbálkoztak a bátor segítők, egyetlen eleven békát sem sikerült kicsalogatniuk a rejtekhelyéről. Békaavató viszont nem létezhet béka nélkül, tehát hoztak, amit találtak: hínárt abban a reményben, hogy ha sikerül megtalálni közte a kincseket, jövőre nagyobb szerencsével járunk; valamint egy teknőst is szerzett András bácsi. Aki ezekkel a megpróbáltatásokkal végzett, örömmel énekeltethette meg az utcán megállított embereket.
Örömmel mondhatjuk el: -néhány kivételtől eltekintve- a mostani ötödikesek is készek a felső tagozat megpróbáltatásainak elviselésére, amit a játék végén átvett oklevéllel bizonyítani is tudnak.
A nevükben is köszönöm a segítők- Bakos Csenge, Lévay Levente (6.a), Fazekas Regina, Kucsera Tamás, Weszerle Ádám (7.a), Horváth Vanessza, Szabó Kamilla, Szolyka Adrienn (7.z), Fésű Gergő, Tar Kriszti (8.a), Pereznyák Anna, Wéber Csenge (8.z) – munkáját:

T.T. Anikó néni


DÖK képviselők 2017/18.

Vezetőség

Anikó néni DÖK segítő

Wéber Csenge elnök

Fazekas Regina alelnök

Képviselők

Fésű Gergő 8.a

Tar Krisztina 8.a

Pereznyák Anna 8.z

Weszerle Ádám 7.a

Horváth Vanessza 7.z

Szolyka Adrienn 7.z

Bakos Csenge 6.a

Lévay Levente 6.a

Csiffary Lina 6.z

Török Norbert 6.z

Galgovszki Bence 5.a

Müller Márk 5.a

Papp Csepke 5.z

Tóth Balázs 5.z

Szűcs Péter 4.a

Igweh Onyeka 4.z