1. a

Névsor


1. z

Névsor

Első osztálykirándulásunk – 2021. szeptember 4.

Szombaton csapatépítő osztálykiránduláson vettek részt az 1.z osztályosok.
A testvérekkel és szülőkkel kibővült, mintegy 70-80 főnyi lelkes csapatunk a Normafát és környékét barangolta be a nap folyamán. Jártunk az Erzsébet-kilátónál, utaztunk a Gyermekvasúton, s a bátrabb családok még a Libegőt is kipróbálhatták. Miközben a gyerekek a játszótéren jókedvűen szaladgáltak, addig a felnőttek a tisztáson beszélgetve ismerkedtek egymással, és a tanító nénikkel. Úgy gondoljuk: vidám, lelkes kis csapattá szerveződtünk, várjuk a folytatást! (1.z osztály)


2. a

Névsor

A népmese napján – 2021. szeptember 30.

Ma a 2.a osztályt „mesedélutánra” fogadták, a csepeli Összetartozás Háza Trianon emlékkiállítás épületében. Még az esős idő sem szegte kedvünket a népmese napján (Benedek Elek születésnapja is) főleg, hogy vendéglátóink meleg teával, limonádéval fogadtak bennünket.
A fő program – az „Aranyszőrű” című népmese – bemutatása előtt, előbb az állandó tárlatokkal ismerkedtünk. A mese interaktív feldolgozását, az együtt szereplést módfelett élvezték a gyerekek. A közös játék és kacagás közepette sajnos villámgyorsan telt az idő. Látogatásunk második felében egyrészt – rövid kézműves foglalkozáson – mesefigurák (farkas, medve, malacka..) készítésére volt a lehetőségük a kicsiknek. Másrészt ízelítőt kaphattunk fából készült népi fúvós- és ütős hangszerek használatából (kakukksíp, hosszifurugla, tilinkó…). Ezek is hatalmas élményt jelentettek a diákoknak.
A program végén 1-1 mézeskalácsot is kaptak ajándékba a tanulók, akik nagyon jól érezték magukat ezen az eseményen. Köszönjük a meghívást, a gazdag műsort. (Lovász Lóránd)


2. z

Névsor


3. a

Névsor

Tropicarium – 2021. október 1.

A tapasztalatokon, és a közös élményeken alapuló tanítás mindennél fontosabb a 3.a osztályban.
A tropicariumi vezetett élményóránk során észrevétlenül egy kötetnyi ismeretre tettünk szert. Felejthetetlen kalandokban is bőven volt részünk, de azt sosem gondoltuk volna, hogy egy valódi aligátor annyira kíváncsi lesz ránk, hogy még az ablaküveget is lefejeli. Pontosan megtanultuk hol találkozhatunk vele a természetben, és azt is milyen menüvel táplálkozik, hiszen az etetést karnyújtásnyi távolságból nézhettük végig. A tatuk életmódja sem maradt rejtve előttünk, sőt a páncélját meg is simogathattuk. A lisztesmajmok életterébe is beléphettünk, és közöttük minden gyerek arca federült. Ezt követően a piroscsőrű tokó madár a fejünk fölött repkedett, majd egyszerűen kikapta kis tanulónk kezéből a még élő sáskát, ami igazi ínyencség számára. Az orrszarvú leguán levedlett pikkelyszerű bőrét a saját kezükkel kapargathatták le a bátrabbak, és mindenki felpróbálhatta hogyan áll a nyakában egy igazi kígyó. A magyarországi halak akváriuma előtt is büszkék lehettünk, mert a gyermekeink óriási dicséretet kaptak ezért, hogy a koi pontyot nem „aranyhalként” aposztrofálták. Számot adtunk megszerzett tudásunkról egy vetélkedő kereti között, és majdnem mindenki cápafogakkal tért haza. A rájasimogatás csodásan sikerült, mivel közben etethettük is az állatokat, akik majdhogynem kiugrottak a vízből az osztály hatalmas örömére. Állati jó kaland volt, és játszva tanultunk meg rengeteg dolgot, mert a tanulás, mulatság! Legalább is nálunk. Reméljük ezt a hangulatot a képeken át meg tudjuk mutatni nektek is. (Bodor Marica)


3. z

Névsor

Almaszüret és vadaspark – 2021. október 1.

Október első napján Halásztelekre mentünk almaszüretre. Az idő kedvező volt a szüreteléshez, a fák roskadoztak az érett gyümölcsök alatt, a gyerekek lelkesedése pedig mindent felülmúlt. Szorgos kezek, vidám gyerekek és teli szatyrok jellemezték ezt a szép napot. Fantasztikus érzés ilyennek látni ezt a kis csapatot!
Délután a Nógrádban található magán vadasparkba látogattunk el, ahol a délutáni vadetetés közben figyelhettük meg az ott élő több száz állat – szarvas, őz, muflon, vaddisznó, strucc, nandu, emu – nem mindig békés együttélését. Hallottunk szarvasbőgést, szemtanúi lehettünk az állatok közötti – az élelemért folytatott – küzdelemnek is. A nem mindennapi látvány egyaránt elbűvölte a gyerekeket és a velünk tartó szülőket is! (Scheuring Éva)


Első kirándulásaink – 2021. szeptember 1-3.

A tanévet csapatépítéssel kezdtük, három napon keresztül kirándultunk.
Első nap ellátogattunk a szentendrei Skanzenbe, ahol a falusi élet mindennapjaiba pillanthattunk bele. Megismerkedtünk a régi idők iskolájával, kipróbáltuk a ház körüli teendőket és a mezei munkákat is. Vajat köpültünk, kaszáltunk, kukoricát morzsoltunk, saroglyát cipeltünk, tehenet fejtünk. Mindezt tettük azért, hogy közelebb hozzuk a gyerekek számára a távolinak tűnő, de létező vidéki életformát, életkörülményeket.
A második napon az újpesti Tarzan Parkba látogattunk el, ahol a gyerekek számára kialakított szuper játszótéren, szuper időjárás mellett, szuper jól érezték magukat a gyerekek. Öröm volt látni őket az önfeledt játék közben!
A harmadik napra egy kis izgalmat terveztünk. A Pál-völgyi cseppkőbarlang sötét mélyébe vezetett le minket egy barlangász szakember, ahol a természet évmilliók alatt kialakított csodáiban gyönyörködtünk. Lélegzetelállító látványban volt részünk!
Jól sikerült az évkezdés, reméljük, ilyen lesz a folytatás is! (Scheuring Éva)


4. a

Névsor


4. z

Névsor


5. a

Névsor


5. z

Névsor


6. a

Névsor


6. z

Névsor


7. a

Névsor

Szabadulószoba – 2021. október 5.

Ha egy jó csapatot akarsz összekovácsolni, akkor adj nekik egy közös célt, lásd el őket megoldandó problémákkal, és zárd össze őket. Emiatt látogattuk meg a Trap Factory szabadulószobáit.
Három részre osztottuk az osztályt. Az első fiú csapat Agatha Christie legendás regényhősének Miss Marple-nek segített kibogózni egy gyilkosság szálait (Bottal üthetjük a nyomát). A második fiú csapatnak egy bűvész talányait kellett megoldaniuk ahhoz hogy kiszabadulhassanak a szobából (Rejtélyek háza). A harmadik, vegyes csapat pedig a maffia világába csöppent, bár veszélybe nem kerültek, problémájuk azért adódott bőven. Meg kellett tudniuk hogy kik Don Vittorio téglái (A fekete lista). Remek délelőtti program lett belőle még monitoron is izgalmas volt nézni. (Cs. A.)


7. z

Névsor

Szabadulószoba és megemlékezés a Corvin közben – 2021. október 21.

Október 21-én délelőtt csapatépítő programot szerveztünk a Trap Factory szabadulószobákba. Két csapat idő előtt teljesítette a feladatokat és már oda-vissza elmesélték az élményeiket, mire harmadik csapatunk az egy órás időkeret előtt 17 másodperccel végre kiszabadult!
A vidám hangulatot komolyra fordítottuk, amikor a Corvin közben koszorút helyeztünk el Győrfi Lajos szobrászművész „Az 56-os pesti srác” emlékműnél. Sajnos a hirtelen feltámadó, viharos szélben nem sikerült mécsest gyújtani, de egy közös képpel emlékezni fogunk erre a napra. (Kissné Katona Mária – osztályfőnök)


8. a

Névsor


8. z

Névsor

Megemlékezés az 1956-os forradalomról – 2021. október 22.

Iskolánk hagyománya, hogy minden tanévben megemlékezünk az 1956-os forradalomról iskolai ünnepély keretén belül. Sajnos idén újra elmaradt a műsor. Az osztályok osztályfőnökeik vezetésével beszélgettek a magyarság egyik legfontosabb ünnepéről. A 8.z osztály tanulói is így emlékeztek: egy rövid beszélgetés után videókat néztünk meg. Így tisztelegtünk az ünnep előtt. (Killi Nóra osztályfőnök)