2019/20. | 2018/19. | 2017/18.


1. a

Névsor

“Királyság” az 1.a-ban – 2018. február 22.

2018. február 22-én Mátyás-naphoz kötődő játékos délutánt tartottunk az osztályban.
A gyerekek megismerhették iskolánk névadójáról szóló tréfás meséinek egyikét, de voltak ügyességi játékok és erőpróba is. Saját készítésű díszes koronával színesítették a közös együttlétet.
(Mácsai Erika, Dobos Anna)


Karácsonyi kézműves (1.a) – 2017. december 18.

2017. december 18-án az 1.a osztály tanulói szüleikkel közösen elkészítették a karácsonyi asztal vagy ajtódíszüket.
(Mácsai Erika)

Osztálydélután (1.a) – 2017. október 25.

Merre csörög a dió?

Az 1.a osztály tanulói megtudhatták, egy játékos klubdélutánon október 25-én.
A találós kérdés megfejtése és a mesehallgatás után az ügyességi versenyeken szurkolhattak egymásnak a tanulók. Később a dióból készült vitorláshajón ringatózhattunk a jókedv, a vidámság és a szórakozás tengerén. (Mácsai Erika és Dobos Anna)


Maciszépségverseny (1.a) – 2017. október 19.

2017. október 19-én csütörtökön az 1.a osztály tanulói plüssmaci szépségversenyt rendeztek.
A kis kedvencek a gazdijukkal együtt vonultak fel. A zsűrinek nehéz dolga volt, látva a különleges, érdekes mackókat.
Még egy 50 éves Barnus medve is látogatást tett nálunk. Jó hangulatban telt el a délután. (Dobos Anna)


1. z

Névsor

Kalóz parti (1.z) – 2018. június 11.

„Fakanállal hadonászom,
Hisz csak kalózosat játszom…”

A másnapi alsós akadályversenyre történő mintegy ráhangolódásképp, egy fergeteges Kalóz partival zártuk osztályunkban az idei tanév buli-évadát.
Szerintünk jó móka volt, de beszéljenek róla inkább a képek! (1.z osztály)


Méhészetben jártunk (1.z) – 2018. június 11.

„Virág kelyhén vígan zenél,
Édes, mézes züm-züm zenét”

Egész tanéven átívelő méhecskés projektünk lezárásaként látogattunk el hétfőn a csepeli méhészetbe. Fülig merülhettünk el a mézkóstolásba; kis méhecske születésének lehettünk szemtanúi, s a házi mézkészítő műhelybe is bepillanthattunk.
Nagy élményben volt ismét részünk, köszönjük a lehetőséget. (1.z osztály)


Margitszigeten jártunk (1.z) – 2018. május 31.

„Jó a játék kinn a téren! Napsugaras levegőn!
Száll a madár, száll a jókedv fényes égig lebegőn.”

Év végi osztálykirándulásunk célállomása idén a Margitsziget volt. Miután végigjártuk a park főbb nevezetességeit, bringóhintóztunk, fára másztunk, hatalmasat ugráltunk a sziget egyik játszóterén. Hazafelé kishajóval utaztunk, egészen a Boráros térig.
Remek hangulatban telt a nap, sok-sok élménnyel lettünk gazdagabbak. (1.z osztály)


Egészséges uzsi-parti (1.z) – 2108. május 3.

Zöldséget, gyümölcsöt vegyetek, s egyetek,
hogy hosszú életű egyedek legyetek!

Múlt heti figyelmünket a napköziben az egészséges táplálkozás felé irányítottuk. Ennek jegyében kölesből készítettünk körözöttet, amit saját nevelésű csíráinkkal díszítettünk; s az elkészített finom falatokat – bodzás limonádét kortyolgatva -, közösen fogyasztottuk el. (1.z osztály)


Hagyományok Házában (1.z) – 2018. március 22.

Ez a húsvét olyan ünnep,
fák, virágok megzsendülnek…

A Húsvéttal kapcsolatos népszokások, illetve hagyományok volt a témája annak az interaktív foglalkozásnak, melyen részt vett osztályunk a budai Hagyományok Házában. A programok egyidejűleg két színtéren zajlottak. Az első helyszínen énekes népi játékokat tanulhattunk, valamint archív filmfelvételek elevenítették meg a régmúlt húsvéti szokásait, hagyományait. A következő helyszínen kézműves tevékenységek vártak bennünket. Itt először a tojás-berzselés technikájával ismerkedtünk, majd ezt követően a szalmafonás fortélyaival tehettük próbára kézügyességünket.
Ezt a tartalmas, jó hangulatú programot osztályunk a karácsonyi vásári bevételéből valósította meg. (1.z osztály)


Nőnapi sütikészítés (1.z) – 2018 március 7.

„Március 8-a, kedves tavaszi alkalom;
Lányokat, hölgyeket köszöntünk,
a Nemzetközi Nőnapon…”

Különleges módon telt a délután az 1.z-seknél, múlt héten szerdán. A kislányok ugyanis neszét vették a fiúk nőnapi készülődésének, ezért elhatározták, hogy saját készítésű sütivel vendégelik meg az őket köszöntőket. S mire elkészült a „termetes” méretű finomság, egyre bizakodóbbá váltak a lányok, mert remélték, hogy az ünnepen ők is kedvükre falatozhatnak majd a desszertből. Így is lett; másnap a fiúk versmondással és ajándék-csokikkal köszöntötték a hölgyeket, s utána mindenki jóízűen fogyasztotta el a közösen készített édességet. (1.z osztály)


Méhecskés projekt (1.z) – 2018. február 8.

„Itt a tavasz, fut a tél,
kis méhecske döngicsél”

A ”méhecske” téma állt annak a projekt-munkának a középpontjában, melyet az 1.z osztály indított útjára még több héttel ezelőtt.
Gondolatébresztőként Esztergár Pál: Méhész apó meséje című könyvének közös feldolgozása szolgált; melyből hónapról hónapra megismerhettük a méhek életét; valamint az általuk előállított méz egészségre gyakorolt, jótékony hatásait.
Vizsgálódásunk következő állomásaként ellátogattunk a piaci mézárushoz, ahol a gyakorlatban is megnézhettük azokat a méhészeti termékeket, melyeket a könyvből már jól ismertünk.
S végül, a projekt lezárásaként 2 méhecskés foglalkozást tartottunk, melyek közül az elsőt a mesebeli méhecskének szenteltük, a másodikon pedig a természetben élő méhecskéről gyűjtött ismereteinket foglaltuk össze. (1. z osztály)


Korcsolyázás (1. z) – 2018. január 25.

„Korcsolyára, fakutyára,
uccu, ki a jég hátára…”

Ingyenes korizáson vehetett részt osztályunk múlt hét csütörtökön, a csepeli műjégpályán. A gyerekek közül meglepően sokan léptek rutinos korcsolyázóként a jégre, de a most még „csetlő-botló” kezdők is nagyon élvezték a programot.
Jólesett mozogni a friss levegőn; együtt lenni és sokat nevetni! Köszönjük a lehetőséget! (1. z osztály)


Mikulás parti (1.z) – 2017. december 1.

„Hull a hó, hull a hó;
mennyi apró télapó!…”

Úgy tűnik, hogy idén a lappföldi Mikulás kicsit korábban indult ajándékosztó útjára, ugyanis már december 1-jén az 1. zeneisekhez látogatott. Nyilván itt voltak legjobbak a gyerekek…
De ne szaladjunk ennyire előre!
A már hagyományosnak mondható Mikulás partit a tanító nénik előző osztályának növendékei nyitották meg, ajándék-műsorszámokkal. A trombita számok, a táncbemutató, aCups Song és a közös éneklés egyaránt elvarázsolta kis közönségét.
Ezt követte a Mikulás-napi nagy közös játék, sok-sok mosollyal, vidámsággal fűszerezve.
A parti csúcspontját természetesen a Télapó megérkezése jelentette, aki feneketlen puttonyából minden jelenlévőt megajándékozott.
S végül, de nem utolsó sorban szeretnénk hálás köszönetünket kifejezni közreműködőinknek, segítőinknek; valamint osztályunk szülői körének a finom süteményekért és egyéb felajánlásokért. (Tanító nénik)


Tökparti (1.z) – 2017. október 27.

“Tök, tök, kicsi tök,
Ugye hozzánk eljöttök?…”

Töklámpás” délutánt tartottak az 1.z-ben a napközisek október 27-én.
A rendezvény nem az angolszász országok klasszikus „Halloween” utánzata volt, sokkal inkább a kicsik életkori sajátosságainak megfelelő vidám játékok, érdekes feladatok délutánja; melyek mindegyikének középpontjában a tök növény állt. Készültek pl.: tökmagból lámpások; zenére dísztököt kellett körbeadogatni; s a játékok szünetében természetesen tökből készített süteményeket fogyasztottak a gyerkőcök. S a jó hangulatú parti minden egyes mozzanatát a sejtelmesen világító töklámpás vigyázta. (tanító nénik)


Őszi sí-élményünk (1.z) – 2017. október 19.

Parádés programon vehetett részt osztályunk csütörtök délelőtt.
Az őszi verőfényben a műanyag-pályás síelést próbálhattuk ki, ugyanis a Nanook-Síiskola látott bennünket vendégül csepeli bázisán, egy ajándék-síelésre.
Sok vidám percet élhettünk át közösen; köszönjük ezt a remek lehetőséget a síiskola valamennyi kedves oktatójának, akik közül ketten – Pásztor Zsófia és Bencze Viktória – egykor szintén iskolánk növendékei voltak. (Gyenes Csilla)


Első osztálykirándulásunk (1.z) – 2017. szeptember 9.

Múlt héten, szombaton csapatépítő osztálykiránduláson vettek részt az 1.z osztályosok.
A testvérekkel és szülőkkel kibővült, mintegy 70-80 főnyi lelkes csapatunk a Normafát és környékét barangolta be a nap folyamán. Jártunk az Erzsébet-kilátónál, utaztunk a Gyermekvasúton, s a bátrabb családok még a Libegőt is kipróbálhatták. Miközben a gyerekek a játszótéren jókedvűen szaladgáltak, addig a felnőttek a tisztáson beszélgetve ismerkedtek egymással, és a tanító nénikkel. Úgy gondoljuk: vidám, lelkes kis csapattá szerveződtünk, várjuk a folytatást! Hajrá, 1. z-sek! (Gyenes Csilla)


2. a

Névsor

Márton-napi vigasság (2.a) – 2017. november 10.

Pénteken délután a 2. a osztályban Márton-napi vigasságot tartottunk.
A foglalkozás keretén belül a gyerekek megismerkedtek Szent Márton legendájával, és a Márton naphoz kapcsolódó népszokásokkal. Majd libás mondókákat és verseket mondtak, közösen énekeltek, népi játékokat játszottak és libákat készítettek. A vidám délután végén libazsíros kenyeret uzsonnáztak. (Debreceni Istvánné Etelka néni)


Halloween (2.a) – 2017. október 27.

2017. október 27-én pénteken a 2. a osztályban halloween bulit rendeztünk. A gyerekek jelmezekbe öltözhettek, de saját kezűleg is készítettünk álarcokat, ujjbábukat, tököt lufiból. Vidám játékkal és finom falatokkal ért véget a délután. Mindenki jól érezte magát. (Zajacz Ildikó)


2. z

Névsor


3. a

Névsor

Csepeli “busók” (3.a) – 2018. február 8.

Rajz órán a mohácsi busójárás szokásával ismerkedtek a gyerekek, rémisztő “törökűző” és télűző busómaszkok készültek.

Tökparti (3.a) – 2017. október 27.

3.a osztályban ismét fergeteges hangulatú Tökpartit rendeztünk.
Vidám játékokkal és finom falatokkal ünnepeltük.
(Bock Erika néni)

3. z

Névsor

Virgácsparti (3.z) – 2017. december 5.

Szülők és gyerekek közös játék keretében vártuk a Mikulás érkezését Szent Miklós ünnepének előestéjén. Mikulás váró jelenet, kvíz, virgácsok szépségversenye, tánc, ajándék keresés, hó nélküli szánkózás és hócsata, barkácsolás feledtette a várakozás izgalmait, míg megérkezett a Mikulás. Öröm volt látni a jelenlévők jó kedvét, lelkesedését! (Éva néni)


Leányvásár (3.z) – 2017. november 16.

November 16-án egy régi magyar népszokásról emlékezünk meg, amit játékos formában próbálunk feleleveníteni. Az advent előtti böjt időszak tiltotta a házasságkötést, ezért az eladósorban lévő lányok még november elejéig próbáltak férjet találni maguknak. A fiatalok egyik ismerkedési alkalma volt a leányvásár. A különböző tájakon különböző módon bonyolították le. Megpróbáltuk beleálmodni magunkat a régi paraszti világ környezetébe korabeli tárgyak segítségével. Vendégünk volt Katona Marcsi néni, aki egy dalt tanított nekünk és együtt mókázott velünk. Bábozással zártuk le a vidám hangulatú délutánt. (Fekete Ildikó néni)


Almaszüret (3.z) – 2017. október 2.

Hagyományainkhoz hűen ebben a tanévben is ellátogattunk a Halásztelken található “Szedd magad” almáskertbe.
Napsütés, friss levegő és mindenütt alma, alma és alma.
Teletömött szatyrokkal és mosolygós arcú gyerekkel tértünk vissza délután az iskolába.
(Scheuring Ferencné)


Tanévkezdő kirándulás (3.z) – 2017. szeptember 8.

Szeptember 8-án tanévkezdő kiránduláson vettünk részt az újpesti Tarzan Parkban.
Mindenkinek javasoljuk, az ott található 14 játéksziget kipróbálását:
http://tarzanpark.hu/assets/pedagogiai-kiadvany_19v.pdf
Mi nagyon élveztük. (Scheuring Ferencné)


4. a

Névsor


4. z

Névsor


5. a

Névsor


5. z

Névsor

Petőfi nyomában (5.z) – 2018. március 22.

Március 22-én belvárosi sétára indult reggel az 5.z osztály Kozák Ági néni kíséretében, amelynek során először Petőfi életének pesti helyszíneit látogattuk végig. Ezután a Városliget nevezetességei következtek (Vajdahunyad vára, Anonymus-szobor, Hősök tere és a Szépművészeti Múzeum 70 év után újra megnyitott, frissen felújított Román Csarnoka). Ezt követően a Március 15. téren a római erőd falmaradványait néztük meg, illetve a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban feltárt ó- és középkori épület- és freskómaradványok megtekintésével is készültünk a témához kapcsolódó tz.-re.
Természetesen minden utunkba kerülő közlekedési eszközt kipróbáltunk (villamos, metró, földalatti), és a játszóterek is sorra kerültek. (Turúné Tóth Anikó)


ÁMK Arany balladák után (5.z) – 2018. március 21.

Március 21-én az 5. z osztály beavató színházi előadáson járt, amelynek során Arany János balladáival ismerkedhettünk meg. A komoly, sőt tragikus témák feloldásaként a közeli játszótéren lazított az osztály. (Turúné Tóth Anikó)

A Nemzeti Színház bejárása (5.z) – 2018. március 1.

2018. március 1-jén Nemzeti Színház-bejáráson vett részt az 5.z osztály.
A kinti csikorgó hideg ellen igazi menedék volt megérkezni a színház barátságosan meleg, világos tereibe, mintha csak egy luxusszállodába érkeztünk volna. Vezetővel bejárva a csodás épületet a nagyszínpadon éppen zajló az Egri csillagokhoz készülő díszlet építését is láthattuk csakúgy, mint a 30 000 db egyedileg csiszolt gömbökből készült kristálycsillárt. Sok érdekességet tudtunk meg a színház történetéről, illetve az épületről, a benne folyó munkáról. A program végén nem maradhatott el a zikkurat megmászása sem.


Erdei Éva kiállítás (5.z) – 2017. szeptember 14.

Emlékezetes élményben volt része iskolánk 5. z osztályos tanulóinak szeptember 14-én.
Turúné Tóth Anikó osztályfőnök vezetésével ellátogattak a gyerekek a kerületünkben lévő Erdei Éva Galériába, és megtekintették az Összhang című kiállítást. Erdei Éva Nívódíjas képzőművész érdekes, színes előadást tartott a kiállításon látható nemez- és tűzzománc tárgyakról. (Kozák Ágnes)


6. a

Névsor


6. z

Névsor


7. a

Névsor

Lézerharc és cyberjump (7.a) – 2018. február 7.

Egy szerdai napon András bácsival, Csenge nénivel és persze az osztállyal, kiruccantunk az Új Buda Centerbe, ahol először lézerharcoztunk egy órán keresztül. Sokat nevettünk, szaladgáltunk, de a játék és a móka mellett lövészeti tapasztalatokban gazdag élményekkel fejezhettük be a küzdelmet. Mindenki nagyon elfáradt.
Ezt követően felsétáltunk a második emeletre ahol a CyberJump trambulinpark nyitotta ki kapuit előttünk. Előkészülés után szélnek eresztettek bennünket. Itt is sokat nevettünk, szerencsére senki sem sérült meg pedig András bácsi nagyon aggódott. Sajnos az időnk lejárt, de megbeszéltük, hogy legközelebb is jövünk és mulatunk megint egy jót. (Kucsera Tamás)


Rám-szakadék, Lukács-árok (7.a) – 2017. november 4.

Az őszi szünet utolsó előtti napján minden feltétel adott volt egy kellemes túrára: jó hangulat, jó idő, gyönyörű őszi erdő és persze egy jó társaság.
A körtúránk Dömösről indult. A bevezető könnyű erdei séta végétől kezdődött az igazi kihívás. Hatalmas sziklákon, vízesések melletti létrákon kellett feljebb és feljebb küzdeni magunkat az egyre szűkülő szakadékban. A sziklás szurdok tetején jólesett a rövid pihenő. Visszafelé a Lukács-árkon keresztül érkeztünk vissza Dömösre. A kirándulás végén egy erdei szalonnasütésre is maradt időnk. (Csákány András)


7. z

Névsor


8. a

Névsor


8. z

Névsor


2019/20. | 2018/19. | 2017/18.