1. a

Névsor

Márton-nap (1.a) – 2019. november 14.

Az elmúlt héten Márton-napi népszokásokat elevenítettünk fel az 1.a diákjaival.
Gyermekdalokat, mondókákat tanultunk, játékos fejtörőket oldottunk meg és gyönyörű szép lámpásokat is készítettünk. Az iskolai áramszünet is kapóra jött, vidám énekszóval vonultunk végig a sötét folyosókon. (Erika néni)


Tökparti (1.a) – 2019. november 7.

Az 1.a osztály kisdiákjai november elején “Tök-jó partin” vehettek részt. Nagyon jól éreztük magunkat! Hangosak és vidámak voltunk egész nap! Az iskola diákjai megcsodálhatták a jelmezeseket, amerre csak jártunk mosolyt csaltunk az arcokra. Rengeteget játszottunk, izgalmas és vicces feladatokban, ügyességi játékokban vettünk részt. A tánc sem maradhatott el: kacsatánc, seprűtánc, székfoglalós minden, ami a vidám hangulathoz elengedhetetlen. A szülőknek köszönjük a sok finomságot, s a különleges sütiket. (Erika néni)


Kirándulás a Normafánál (1.a) – 2019. szeptember 28.

Az 1.a osztály -diákok és szüleik- szeptember 28-án szombaton egy kellemes őszi kiránduláson vettek részt. A Normafánál lévő játszótérről közel 70 fős csapatunk ismerkedés, játék és foci után elsétált az Erzsébet-kilátóhoz. Megmásztuk a lépcsőket, gyönyörködtünk a kilátásban, néhányan libegőztünk is. A napsütésben, vidám társaságban mindenki jól érezte magát. Köszönöm a szülők lelkes és aktív részvételét, reméljük lesz folytatás! (Erika néni)


1. z

Névsor

Tropicarium (1.z) – 2020. február 6.

A Tropicariumba látogattunk el, ahol bepillantást nyerhettünk a sivatagban, esőerdőkben, óceánokban élő állatok életébe – itt a mesterségesen kialakított környezetükben.
Mindannyiunknak tartogatott újdonságot, meglepetést ez a program is. Sokat tanultunk belőle.
(Scheuring Éva)


Tökfesztivál (1.z) – 2019. október 18.

Október 18-án közösségépítő tökfesztivált tartottunk az 1.z osztály gyermekei és szülei számára. ahol szülő és gyermek egyaránt megmutathatta erejét, ügyességét, leleményességét.
Minden feladat a tökkel volt kapcsolatos, a jelenlévők tök jól érezték magukat. (Scheuring Éva)


2. a

Névsor


2. z

Névsor

Minipolisz (2.z) – 2019. november 21.

Mint egy igazi város, csak miniben! Üzletekkel, állatorvosi rendelővel, fodrászattal, tűzoltósággal, járművekkel. Kipróbálhattunk számtalan foglalkozást: tehenet fejhettünk, állatokat gyógyíthattunk, lehettünk fogorvosok és betegek, fodrászok, rendőrök, rádiós műsorvezetők, kertészek, eladók és vásárlók, recepciósok, postások…
Sok-sok élménnyel gazdagodtunk, vidám napot tölthettünk együtt! (Hajlemász Ildikó)


Nemzeti Múzeum (2.z) – 2019. október 17.

Ezen a napsütéses őszi napon a Nemzeti Múzeumba látogattunk, ahol egy érdekes, sok új ismeretet nyújtó foglalkozáson vettünk részt. Megismerkedhettünk az őskőkor embereinek életével, szokásaival, illetve a régészek sokrétű munkájával, eszközeivel. Szerencsehozó amulettet is készíthettünk, valamint csoportmunkában „barlangrajzokat”. Majd jót játszottunk a közelmúltban megnyitott Pál utcai fiúk játszótéren, a Múzeumkertben. (Hajlemász Ildikó)


Hűvösvölgy (2.z) – 2019. szeptember 27.

A két második osztály erdőismereti kiránduláson és foglalkozáson vett részt Hűvösvölgyben.
Kis gyalogtúrával kezdtük a napot, ahol Alíz néni, a foglalkozásvezetőnk, természetes élőhelyükön mutatta be az éppen megfigyelhető élőlényeket. Sok érdekességet tudtunk meg hazai erdeink növényeiről, állatairól. Később felszálltunk a Gyermekvasútra, élveztük a táj szépségeit, majd négyes csoportokban oldottuk meg az erdő élővilágával kapcsolatos érdekes feladatokat. (Hajlemász Ildikó)


3. a

Névsor

Új év-régi idők (3.a) – 2020. január 14.

A néphagyományok feltárása egyáltalán nem szűk szakmai ügy. Fontos feltétele ez a nemzeti ill. nemzetiségi önismeretnek, létezésnek, az emberiség közös kulturális kincsestárához való méltó hozzájárulásnak.” (Dr. Kós Károly)
A Királyerdei Művelődési Ház kétnapos rendezvényén erdélyi néprajzi és népismereti értékeinket mutatta be kisfilmeken, grafikákon és képeken keresztül a kerület diáksága, köztük iskolánk 3.a osztályának napközisei részére, akik január 14.-én ellátogattak a rendezvényre.
Megismerkedhettünk a mára már szinte kihalt mesterségek fortélyaival: pl. csizmadia, szakajtó- és szatyorkötés, szalmakalapkészítés és székfaragás.
A vetítések közti szüneteket néptánc bemutatók színesítették. (Dobos Anna)


Osztálydélután (3.a) – 2019. november 27.

November 27-én, a 3.a osztály, a jeles névnapokhoz kötődő néphagyományokat, szokásokat elevenítette fel egy vidám hangulatú délutánon.
A csoportok, a rejtvény és a találós kérdések megfejtésében ügyeskedtek, a jutalmuk pedig édesség, illatos sült tök és almás pite volt.
(Mácsai Erika, Dobos Anna tanítók)


Kutyaterápiás foglalkozás (3.a) – 2019. október 10.

2019. október 10-én kutyaterápiás foglalkozáson vett részt a 3.a osztály tanulóközössége az Azúr Segítőkutyás Egyesület jóvoltából.
Játékos feladatokon keresztül ismerhették meg a gyerekek a kutyákat és a helyes viselkedést jelenlétükben. A két végtelenül türelmes, szófogadó kutyus példát mutatott a gyerekeknek, akik hol párban, csoportban ill. osztályként végezték a feladatokat.
Nagyon jó hangulatban, szinte pillanatok alatt elrepült az idő. Fájó szívvel búcsúztunk hűséges segítőinktől. (Mácsai Erika)


3. z

Névsor

Író-olvasó találkozó (3.z) – 2020. január 13.

„…mert a Könyv is élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”

Az idei tanév kötelező olvasmányaként, Bosnyák Viktória: A sirály a király? című művét dolgozta fel osztályunk. Mivel a könyv kicsik és nagyok körében egyaránt osztatlan sikert aratott, ezért elhatároztuk, hogy meghívjuk az írónőt egy személyes beszélgetésre, aki legnagyobb örömünkre meghívásunkat – rövid időn belül – el is fogadta. A rendezvényhez a helyszínt és az anyagi fedezetet pedig a Csepeli Sétáló utcai – Szabó Ervin Könyvtár biztosította.
A programon sok érdekes információval és kedves történettel lettünk gazdagabbak, valamint Bosnyák Viktóriáról még az is kiderült, hogy nem csak remek írói vénával, hanem hasonló humorérzékkel is rendelkezik.
S a találkozó végén – legnagyobb örömünkre – még könyveink dedikálására is sor került.
(3.z osztály)


Mikulás parti (3.z) – 2019. december 6.

„Hull a hó, hull a hó,
Mennyi apró télapó…”

Bizony ritka, kivételes alkalom, mikor osztályunk hagyományos Mikulás ünnepsége éppen december 6-ra, Szent Miklós napjára esik.
Kicsik és nagyok azért várjuk olyan nagyon ezt a délutánt, mert évente ilyenkor egyszer ünnepelhetünk együtt a Tanító nénik előző osztályának növendékeivel, a jelenlegi 7.z-sekkel.
A parti most is, mint minden évben, a nagyok ajándék-műsorszámaival vette kezdetét. A trombitaszámok, a táncbemutatók, a bűvészkedés és a közös éneklés egyaránt elvarázsolta kis közönségét.
A délután csúcspontját természetesen a Télapó megérkezése jelentette, aki feneketlen puttonyából minden jelenlévőt megajándékozott.
A program létrejöttéért szeretnénk egyrészt osztályunk szülői körének köszönetet mondani, valamint a „Pesterzsébeti Egészségfejlesztési Irodának”, akik szintén sok-sok egészséges finomsággal támogatták rendezvényünket. (3.z osztály)


Adventi műsor a Nyugdíjasházban (3.z) – 2019. november 29.

„Ha elfáradtál, mert elmúltak az évek;
Ne csüggedj, keress a korodnak megfelelő szépet.”

Az adventi várakozás időszakában szélesre tárjuk a szívünket, és igyekszünk a körülöttünk lévők felé is nagyobb figyelemmel, törődéssel és szeretettel fordulni.
Ennek okán látogattunk el a Csepeli Nyugdíjasházba, hogy éneklős karácsonyi műsorral kedveskedjünk a megjelent idős néniknek és bácsiknak.
Szemük csillogása, a sok-sok mosoly, valamint a titokban elmorzsolt könnycseppek is mind-mind az örömüket és a szeretetüket mutatta, amiből bizony jó volt nekünk is töltekezni.
(3. z osztály)


Mogyoró parti (3.z) – 2019. november 22.

„Zöld erdőbe mentem,
mogyoróra leltem…”

Idei témájukként a mogyorót választották a 3.z-sek, a már hagyományosnak számító őszi délutánjukhoz.
A téma előkészítése a program előtt már jóval korábban megkezdődött – a növénnyel kapcsolatos információk gyűjtésével és rendszerezésével. Valamint ekkor alakultak meg a csapatok is, melyek nevüket egy-egy mogyorós termékről kapták. A partin a „Mogyoróscsokik”, a „Nutellák”, a „Sósmogyik” és a „Mogyorótorták” csapatai versenyeztek egymással, különféle ügyességi és szellemi feladatok végrehajtásával. Ez természetesen tétre ment; a főnyeremény ugyanis egy mogyorótorta volt;- melyet osztályunkból Repei Eszti anyukája készített el – s talán nem meglepő, hogy éppen a „Mogyorótorta” csapat nyerte meg. Ezért a parádés délutánért minden kedves segítőnknek, közreműködőnknek szeretnénk hálánkat kifejezni; valamint külön köszönet illeti osztályunk szülői körét, a finomabbnál finomabb mogyorós sütikért. (3.z osztály)


Mesevetélkedő (3.z) – 2019. szeptember 27.

„Mese, mese, mátka,
Pillangós madárka…”

A népmese napját minden év szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – jegyzi a naptár. Ennek apropóján mérte össze tudását, ügyességét, s nem utolsósorban játékos kedvét osztályunk 4 csapata: Óperencia, Tündérország, Manóország és Bergengócia.
Ahogy a mesékben, úgy nekünk is 7 próbát kellett teljesítenünk a vetélkedő során.
A váltóversenynél például Csizmás Kandúrbőrébe bújtunk”, a magok szétválogatásánál Hamupipőkét idéztük fel, s utolsó feladatként pedig ismert mese-zenéket próbáltunk felismerni, rövid részleteik alapján.
Szoros küzdelemben a vetélkedőt „Tündérország” csapata nyerte, akiknek ezúton is gratulálunk, de mindannyiunk örömére szolgált, hogy ezt az élményt közösen élhettük át.
(3.z osztály)


4. a

Névsor

Kutyaterápiás foglalkozás (4.a) – 2019. november 25.

Környezetismeret tárgy, házi állatok témaköre kapcsán a mai napon az Azúr Kutyaiskolából érkeztek iskolánkba, és tartottak foglalkozást a 4.a osztály tanulóinak. A látogatás célja, fő témája – a házi kedvencekkel való ismerkedésen kívül – az ebekkel való bánásmód, illetve az házi állatok tartásának mindenkori feladatai és a gazdik felelősségvállalása volt. A beszélgetés során szó esett 9 magyar kutyafajtánkról, a segítőkutyák feladatköreiről, és 2 kutyussal egyszerű „trükkök”-et is hajthattak végre a gyerekek.
Gyorsan elrepült az idő, a diákok a játék végén friss élményekkel gazdagodva köszönték meg a bemutatót. (Lovász Lóránd)


Látogatás a piacon (4.a) – 2019. október 4.

Október 4-én a 4.a osztály látogatást tett a piacon. A környezet óra keretében nemcsak a zöldségek, gyümölcsök megismerése, de az egészséges táplálkozás és életmód is téma volt.
A piacról kóstolót is hoztunk, amelyet nagy örömmel fogyasztottak el a gyerekek.
Délután a tanulók a Rákóczi Kertben váltófutásban mérték össze erejüket. A versenyt,  amely szintén az egészséges életmód jegyében zajlott, az 500 méteres futópályán rendeztük meg. A győztes csapat kiélezett küzdelemben minimális különbséggel ért előbb a célba. A program, ahol mindenki győztesnek tekinthette magát, kispályás focival és “várfogócskával” zárult. (Hévizi-Zajacz Ildikó és Lovász Lóránd)


4. z

Névsor


5. a

Névsor

Természettudományi Múzeum (5.a) – 2019. november 14.

A Természettudományi Múzeum egyik legújabb szolgáltatása a szabaduló szobák. Felkerekedtünk hát hogy kipróbáljuk magunkat, képesek vagyunk-e egy közös cél érdekében együttműködni. Két részre osztottuk az osztályt. Az egyik szobában egy világjáró tudós nyomába eredtünk. Kőzeteket, ásványokat, állati maradványokat, rovargyűjteményeket kellett megvizsgálni, hogy információt kapjunk a csavargó tudós hollétéről.
Az osztály másik felét egy kriptába zárták be, ahol egy tetszhalott nevét kellett kitalálni. Ehhez a koporsókban elhelyezett valódi emberi csontokat kellett alaposan megvizsgálni. Meg kellett állapítani a csontok fajtáit, a csontvázak életkorát, a koponyák alapján a halott nemét, és meg kellett fejteni a különböző talányokat, összefüggéseket.
Mindkét szoba hatalmas élmény volt, hisz a berendezési tárgyak mindegyike a múzeum gyűjteményének része volt, amit saját kezünkkel vizsgálhattunk meg (természetesen kesztyűben és védőmaszkban).
A szabadulás után még maradt időnk végignézni a múzeum páratlan gazdagságú állandó kiállítását is. (Cs. A.)


Látogatás a Bonbonetti csokigyárban (5.a) – 2019. október 17.

Csütörtökön kicsit átélhettük, hogy mit érezhetett Picur Charlie, amikor Willi Wonka meghívta a gyárába. Szerencsére nekünk nem kellett próbákat kiállnunk a látogatás során.
Először egy ismeretterjesztő filmet néztünk meg, amelyből megismerhettük a csokoládé történetét. Honnan származik, miből készül, milyen formában fogyasztható. Utána Domonkos Kármen tartott egy rövid tájékoztatót a gyár történetéről, amit Stühmer Frigyes alapított 1868-ban. Az előadásból megtudhattuk többek között, hogy mikor készült az első Tibi csoki és hogy ki volt a névadója. Megnézhettük az igazi kakaóbabot, kakaóvajat (Kaszás Gyuri meg is kóstolta), majd egy játékos feladvánnyal búcsúztunk a látogató központtól. A program zárásaként bemehettünk az üzem egyik csarnokába, ahol a bonbonokat és a táblás csokikat csomagolták futószalagon.
Búcsúzóul egy kis ajándékcsomagot is kaptunk a gyár termékeiből. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a programot. (Cs. A.)


5. z

Névsor


6. a

Névsor


6. z

Névsor


7. a

Névsor


7. z

Névsor


8. a

Névsor


8. z

Névsor