Karácsonyi koncert – 2019. december 11.

2019. december 11-én a Jézus Szíve templomban (Béke tér) tartottuk hagyományos karácsonyi koncertünket. A műsorban iskolánk mindkét kórusa szerepelt. A kicsinyek kórusa karácsonyi népdalcsokrot, Alleluja kánont, valamint Horváth István: Elringatja Jézus, és Borsody László: Kis karácsony, nagy karácsony zeneművét énekelték. Tiszta, csengő hangjuk betöltötte a templomot, karácsonyi hangulatot varázsolt a vendégek, szülők szívébe. Nagy sikere volt a kicsikből és nagyobbakból álló hegedű együttesnek, Pausch Józsefné tanítványai Kodály Zoltán Esdi dalát játszották. Szoprán furulyán Nagy Barnabás 6.z. tanuló előadásában Vivaldi: Tél tételét hallgathattuk, majd Miklós Bíborka 6.a osztályos diákunk egy divertimentot adott elő altfurulyán. Mindketten Kiss Gábor tanítványai, gratulálunk kiváló felkészítéséhez. A 7. és 8. osztályosok vegyes kórust alkotva Bach és Mendelssohn két művét énekelték, nem zenei tagozatos, de énekelni szerető fiúk is csatlakoztak a kórushoz. A közönség teljesen megtöltötte a templomot, nagy sikere volt Britten: Wolcum Yole érdekes karácsonyi muzsikájának. Bürger Ádám zongorajátékában is gyönyörködhettünk, Mendelssohn: Dal szöveg nélkül c. zenéjét játszotta, felkészítő tanára Egri Katalin. Záró számként kicsik és nagyok együtt énekelték Benkő Dániel: Karácsonyi álom című dallamát. A koncerten a kórusokat kiváló karvezetőnk, Kissné Katona Mária vezényelte, zongorán Király Angelika művész tanár kísért. (Hajas Lilla osztályfőnöki munkaközösség-vezető)


Meghívó a karácsonyi koncertre (december 11.)

A Mátyás Király Általános Iskola kórusai meghívják Önt és kedves családját 2019. december 11-én szerdán 18 órakor a csepeli Jézus Szíve plébániatemplomban (Béke tér) tartandó karácsonyi hangversenyünkre. A belépés díjtalan.

Műsor


A zene világnapja – 2019. október 1.

Az idei tanévben is október 1-jén rendhagyó ének óra keretében emlékeztünk meg a Mátyás Király Általános Iskolában a zene világnapjáról.
Olyan zenerészleteket, kórusrészleteket hallgattunk és néztünk meg, amelyekben valamilyen módon madarak szerepelnek. Az énekesek a kakukk, a macska, kutya hangját utánozzák Banchieri: Az állatok rögtönzött ellenpontja című művében. Részleteket hallgattunk Saint-Saëns: Az állatok farsangja művéből, ahol a hegedűk csibéket, tyúkokat imitálnak, a cselló és zongora pedig a fenséges hattyú méltóságteljes siklását mutatja be. A hattyúk tava meséjéhez Csajkovszkíj gyönyörű dallamai szóltak. A Tűzmadár Sztravinszkíj muzsikájával és Walt Disney rajzaival a varázslatok világába röpít bennünket. Az állatok farsangja Fináléjára a kecses, vicces flamingók lejtettek táncot.
Reméljük, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt sikerült élményt adnunk, közelebb vinni őket a zene világához. Kissné Katona Mária (a zene tagozat vezetője), Hajas Lilla (osztályfőnöki munkaközösség-vezető)


Zenei tábor – 2019. szeptember 3-6.

A tanév első hetében lezajlott hagyományos zenei táborunk, aminek helyszíne idén Balatonszemes volt. Az idő, mintha csak velünk akarna kibabrálni, elromlott és a szállást sem találtuk olyan kellemesnek, mint amit Szántódon megszoktunk. Szerdán azonban kiderült az ég és ettől a kedvünk is rögtön derűsebb lett.
Délelőttönként énekeltünk, délután a Balaton parton napoztunk, játszottunk és a bátrabbak fürödtek is a Balatonban. Az ügyesebbek Lukács Kati nénivel kézműveskedtek, de a fiúk inkább fociztak. A táborlakók a 8. osztályosok vezetésével csapatversenyeken vettek részt, aminek a részeredményei olyan szorosak voltak, hogy az utolsó fordulóig senki sem tudhatta, ki nyeri a versenyt. Végül Beethoven bandája győzött, a csapatkapitányuk Fehér Anna 8. a osztályos tanuló volt. Gratulálunk nekik! A versenyek szervezésében Hajas Lilla, Rédei Ágnes és Lengyel Barbara tanárnők segítettek. Jövőre ismét várunk mindenkit a táborba. Addig is jó tanulást kívánunk. (Kisné Katona Mária kórusvezető)


Tájékoztató a zenei táborról

Tábor helye és időpontja: Balatonszemes Pillangó Gyermeküdülő 2019. szeptember 3-6. (keddpéntek).
Gyülekező az iskolánál 3-án reggel 8:45-kor.
Indulás: 9 órakor
Visszaérkezés: 6-án du. 15 óra körül.
Első nap hideg élelmet kell hozni, vacsorát kapunk. Utolsó nap ebédelünk. Ágyneműt nem kell hozni!
Lehetőleg 2 csomagja legyen mindenkinek: egy hátizsák vagy válltáska, amit kiránduláskor is magunkkal tudunk vinni és egy nem túl nagy utazótáska. Lehetőleg 2 csomagja legyen mindenkinek: egy hátizsák vagy válltáska, amit kiránduláskor is magunkkal tudunk vinni és egy nem túl nagy utazótáska. Mindenki csomagoljon: 2 hosszú nadrágot vagy szabadidő ruhát, pulcsit, esőkabátot vagy esernyőt, zárt cipőt, tisztálkodó szereket, törölközőt, zseblámpát, fürdőruhát és strandtörölközőt vagy strandplédet is, de csak nagyon meleg idő esetén fürdünk a Balatonban, a partra viszont biztosan lemegyünk sétálni, napozni, játszani.
Fürödni csak a következő feltételekkel lehet: 1. szülői nyilatkozat; 2. fürdőruha; 3. törölköző; 4. száraz váltóruha. Lehet ülőpárnát hozni a kóruspróbára a székekre, mert csak fa székek állnak rendelkezésre.
Az üdülőben lehet csocsózni, az udvaron sportpályák vannak. A közeli boltban tudunk vásárolni. Zsebpénz: 2–3 ezer Ft.
Programok: kóruspróbák, csapat vetélkedők, számháború, rókavadászat, kirándulás, Ki mit tud?, smink- fodrász- és tetováló verseny. A Ki mit tud-ra lehet hangszereket hozni, régebben tanult verseket, meséket, prózát átismételni, tánccal, vagy tavalyi művészeti szemlés, népdalversenyes dalokkal fellépni, lehet smink és fodrászkellékeket hozni, Lukács Kati nénivel kézműves foglalkozások lesznek, ehhez lehet hozni rajzlapot és színes ceruzákat. Utolsó este diszkó és díjkiosztó lesz. A diszkóhoz lehet számokat gyűjteni, lehet nem túl nagy méretű hangulatvilágítást hozni. Erről iskolakezdéskor még egyeztessünk!
Üdvözlettel: Kissné Katona Mária kórusvezető

Tájékoztató és szülői nyilatkozat