Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


Látogatás a Veresegyházi Medveotthonban – 2022. május 21.

Az idei utolsó túránkon szeszélyes időjárásban volt részünk. Felhős ég, szórványos széllökések, intenzív esők esélye mellett gyönyörű idő.
Ivacsra vonattal érkeztünk, ahol a két horgásztó mellett kis időre „letáboroztunk” (visszaindulás előtt is). 20 fős túracsapatunkhoz Kati néni elsősei (11 fő) is csatlakoztak Veresegyházán, így szülőkkel együtt megduplázódott a létszám. A medveotthonig és vissza (6 km) gyalogosan tettük meg az utat.
Láthattunk ma medvéket, oroszlánokat, farkasokat, lámát, hiúzt, teknősöket, vadkecskéket… Nem mindennapi élményt jelentett a gyerekeknek „testközelből” megfigyelni a nagyragadozókat. A végén kihasználtuk a játszótér adta lehetőségeket és kisebb ajándéktárgyakat, édességet is vásárolt mindenki.
Úgy gondolom, mindenki jól érezte magát ezen a szombaton is. (Lovász Lóránd)


Hetedik tervezett túra (május 21.)

Az időpont változatlan, de nem Tatára megyünk (kisszámú autóbuszos jelentkezés), hanem a Veresegyházi Medveotthonba látogatunk. Az autóbuszt lemondtam, tömegközlekedéssel indulunk a nyugatiba, majd vonattal Ivacsig (veresegyházi tavak). Innen a medveotthonig és vissza gyalog tesszük meg az utat (összesen 6 km). Az utazási költség és belépő összesen 2000 forint lesz személyenként (felnőtteknek 2700 forint, de külön is rendezhetik költségeiket). Jelentkezési határidő május 19-e, csütörtök. (Lovász Lóránd)


Körtúra a Remete-szurdokból – 2022. április 23.

Szeszélyes áprilisi időjárás mellett, 14 diák részvételével a hétvégén megtettük a tanév hatodik természetjárását. A túra hossza most alig 8 km volt, de így is sok élményben volt részünk. A Remete-szurdok kimélyített barlangja volt az első állomásunk. Innen nagyjából 300 m-en át tartó hegymászással értük el az első kilátóhelyet. A sziklákról elragadó természeti látvány tárult elénk. Felkutattunk néhány helyi zsombolyt (Hétlyuk) és a Nagysuty-barlang régi bejárati helyét is megtaláltuk. Lelkes csapatunkkal a Máriaremetei Kegytemplomnál zártuk programunkat. A májusi, utolsó programunkat már hirdetem. Tervek szerint Tatára teszünk egy autóbuszos kirándulást. (Lovász Lóránd)


Hatodik tervezett túra (április 23.)

Húsvétot követő természetjárásunkon nem tervezünk, csak 7-8 km-t gyalogolni. A Remete-szurdok tanösvényen felkeressük a Remete-barlangot, majd – a gyönyörű kilátásért – kb. 300-350 m embert próbáló szakaszon „sziklákat mászunk”. Megkeressük az Öcsi-barlangot és a Törpe-zsombolyt is. Körtúránkat a Máriaremetei kegytemplomnál zárjuk majd.
Ismét tömegközlekedési eszközökkel közelítjük meg a helyszínt, az irány is hasonló, de környéki jegyre nem lesz szükség. Szülői jelentkezés esetén kérem, rendezzék bérletüket, napi jegyüket. Kalandra fel! (Lovász Lóránd)


Nagykovácsi körtúra – 2022. március 19.

Márciusi túránkon Nagykovácsiból tettünk egy alig 11 km-es kört. Előbb túracsapatunkkal felkapaszkodtunk a Nagy-Szénásra, majd átmentünk a Zsíros-hegyig. Felkutattuk a solymári Ördöglyukat is, ahol nagy szerencsénkre, barlangászok segítségével bekukkanthattunk a barlangba. A kilátópontokon megcsodálhattuk a pompás vidéket. A képek is bizonyítják, ma a tanösvényen rengeteg feketefenyő „kísérte” utunkat. Frissítőhöz a Fenyveskertben jutottunk. Mai természetjárásunkra végül 21 tanulóval indultunk, akikhez csatlakoztak az 1. z osztályból még 10-en. Így a szülőkkel is kiegészülve több mint 50 fővel vettünk részt ezen a körtúrán. Egy hónap múlva előreláthatólag Remeteszőlős vagy Piliscsaba környékét járjuk be. (Lovász Lóránd)


Ötödik tervezett túra (március 19.)

Márciusi túránkhoz is tömegközlekedéssel közelítjük meg a helyszínt. Nagykovácsiból teszünk egy körtúrát. Terveink szerint felkapaszkodunk a Nagy-Szénásra, majd felkeressük a Zsíros-hegyet, ahol szintén csodás kilátásban lesz részünk. Lehetőségünk nyílhat kis frissítőre a Fenyveskertben.
Ismét mindenkinél legyen diákigazolvány, és tanulónkként még 2 db környéki jegy vásárlása szükséges. Szülői jelentkezés esetén kérem, rendezzék bérletüket, napi jegyüket, a környéki jegyeket a gyerekekével meg tudom vásárolni. Tájékoztató és jelentkezés. (Lovász Lóránd)


Árpád-kilátó – Hármashatár-hegy – 2022. február 12.

Az év első, februári természetjárásán remek időjárásunk volt. 22 tanulót és 10 felnőttet számláló vidám csapatunkkal előbb – az Árpád-kilátót érintve – felkerestük az Apáthy-sziklát, és megnéztük a közelben található 130 éves libanoni cédrust. S miután a Macis játszótéren kihancúrozták magukat a gyerekek, még felkapaszkodtunk a Hármashatár-hegyre. A kilátóból szinte az egész fővárost beláthattuk, hiszen ma verőfényes napsütésben volt részünk. Körtúránkat a Fenyőgyöngyénél zártuk.
Márciusi túránk helyszíne még bizonytalan, de a tervezettől eltérően valószínűleg a Nagy-Szénásra látogatunk majd. (Lovász Lóránd)


Negyedik tervezett túra (február 12.)

Idei első „téli” túránkhoz nem rendeltem autóbuszt, a budai hegyekben barangolunk. Így utolsó napig lehet jelentkezni! Tervek szerint a FenyőgyöngyeÁrpád-kilátóApáthy-sziklaHármashatár-hegyFenyőgyöngye kb. 10 km-es körtúrát tesszük meg. Tömegközlekedéshez csak diákigazolvány kell.
Szülői jelentkezés esetén kérem, rendezzék bérletüket (jegyeiket 4 járatra oda és vissza). Jelentkezzetek!


Normafa környéki túra – 2021. november 6.

Az év utolsó őszi túráján először a Normafa környékének olyan látványosságait kerestük fel, amelyeket sokan még nem nagyon ismernek. Ilyen volt a Tündér-szikla, a kőfejtő vagy az Erzsébet-kilátó mögött található „Átjáró-barlang”. Ez alkalommal 16mátyásos” természetjárónk kiegészült tíz 1.z osztályos tanulóval is (Kati néni osztályából), akik szüleikkel a Normafánál csatlakoztak hozzánk. A gyönyörű idő a természeti szépségek – a végül majdnem 50 főt számláló csapatunk – minden korosztály számára nagy élménnyel szolgáltak. Az útvonalon a kicsik is ügyesen haladtak, és természetesen nem hagytuk ki a kilátót és az Anna-réti játszóteret sem. Sőt a gyerekek egy szakaszon a gyermekvasúton is utazhattak. Legközelebb már februárban találkozunk, a helyszín még bizonytalan, de sok-sok gyönyörű hely vár még ránk! (Lovász Lóránd)


Harmadik tervezett túra (november 6.)

Novemberi természetjárásunkat már első szombatra (november 6.) tervezem (időjárás, egészségügyi helyzettől függően). A Normafa környékét járjuk majd be (9-10 km). Ellátogatunk a Tündér-sziklához, az „Átjáró” barlanghoz, felkeressük az Erzsébet-kilátót, végül az Anna-réten zárjuk a programot. Ha tehetjük, „gyermekvasútazunk” is! Ez az alkalom is kiváló programnak ígérkezik; időben jelentkezzetek!


Királyrét-Nógrád – 2021. október 16.

Októberi kalandozásunkon lehettünk volna többen. Gyönyörű időben érkeztünk Királyrétre, ahol előbb a Bajdázó tavacskát kerestük fel. A helyi tanösvény bejárása végén pedig felkapaszkodtunk a néhány éve épült kilátóba, ahonnan megcsodálhattuk a börzsönyi hegyeket. 8 km-es, kellemes túrát követően értünk a Nógrádi várba, végül meglátogattuk a felejthetetlen vadasparkot. A 110 hektáros területen nagyszámú nagyvad sereg fogadott bennünket (etetéssel egybekötött bemutató). „Noé bárkáján” a gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók csapatai között szikaszarvasokat és a legnagyobb testű madarakat (strucc, nandu, emu) is felfedezhettünk. Hatalmas élményben volt részünk, sajnálhatja, aki nem volt ott!
Legközelebb már november 6-án találkoznánk (már tájékoztatóval hirdetem a túrát), a budai hegyekbe barangolunk. (Lovász Lóránd)


Második tervezett túra (október 16.)

Októberi természetjárásunkon tovább ismerkedünk a Börzsönnyel. Királyréttől (tanösvény, tó, kilátó) Nógrádig (vár, vadaspark – vadetetés) kb. 11-12 km-t túrázunk. Közben sok látnivalóban lesz részünk. Kiemelt program lesz erdei nagyvadjainktestközelből” való megfigyelése! De Királyrét varázslatos környezete és a nógrádi vár megtekintése is nagy élménynek ígérkezik. Mielőbb jelentkezzetek (jelentkezési lapon a túra és belépőjegy költségek), nehogy lemaradjatok!


Pilisszentlélek környéki körtúra – 2021. szeptember 11.

Gyengélkedők távolmaradása mellett, ugyanakkor több új diákkal (3. és 4. osztályosok) kiegészülve szakkörünk megtette első őszi túráját a hétvégén. Ismét csodás látványosságokban volt részünk a Pilisi erdőkben. A Fekete-kőről Pilisszentlélekre, a Kémény-kőről Klastrompusztára tekinthettünk le. A kisebbeknek egyfajta bátorságpróbával is felérő élmény volt az egyedülálló környezet meghódítása. Az elénk táruló gyönyörű panoráma része volt a távoli Esztergom a Dunaszakasszal, Dorog és Kesztölc kísérve a Nagy-Getével, és Piliscsév település. „Pajkaszeg”-re el is látogattunk, ahol ráismerhettünk a filmsorozat helyszíneire. Visszaút előtt még a falu határában lévő pálos kolostorromnál jártunk, ahol kis pihenővel, hancúrozással használtuk ki a szép kirándulóidőt. Októberi természetjárásunkon gazdag programmal, remélhetőleg még többen, már a Börzsönyt célozzuk meg. (Lovász Lóránd)


Első tervezett túra (szeptember 11.)

A tanév első természetjáró szakkörén Pilisszentlélek környékén barangolunk. Egy kellemes gyalogtúrát teszünk a Pilisben, a Kémény-sziklától (Klastrompuszta közelében) Pilisszentlélek pálos kolostorromjához. A településen „Teca kocsmáját” is felkeressük majd. A gyalogos erdei túra kb. 13-14 km hosszú lesz.
Minden túrázni vágyó diákot (3. osztálytól) szeretettel várunk a természetbe!