Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


Harmadik tervezett túra (november 6.)

Novemberi természetjárásunkat már első szombatra (november 6.) tervezem (időjárás, egészségügyi helyzettől függően). A Normafa környékét járjuk majd be (9-10 km). Ellátogatunk a Tündér-sziklához, az „Átjáró” barlanghoz, felkeressük az Erzsébet-kilátót, végül az Anna-réten zárjuk a programot. Ha tehetjük, „gyermekvasútazunk” is! Ez az alkalom is kiváló programnak ígérkezik; időben jelentkezzetek!


Királyrét-Nógrád – 2021. október 16.

Októberi kalandozásunkon lehettünk volna többen. Gyönyörű időben érkeztünk Királyrétre, ahol előbb a Bajdázó tavacskát kerestük fel. A helyi tanösvény bejárása végén pedig felkapaszkodtunk a néhány éve épült kilátóba, ahonnan megcsodálhattuk a börzsönyi hegyeket. 8 km-es, kellemes túrát követően értünk a Nógrádi várba, végül meglátogattuk a felejthetetlen vadasparkot. A 110 hektáros területen nagyszámú nagyvad sereg fogadott bennünket (etetéssel egybekötött bemutató). „Noé bárkáján” a gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók csapatai között szikaszarvasokat és a legnagyobb testű madarakat (strucc, nandu, emu) is felfedezhettünk. Hatalmas élményben volt részünk, sajnálhatja, aki nem volt ott!
Legközelebb már november 6-án találkoznánk (már tájékoztatóval hirdetem a túrát), a budai hegyekbe barangolunk. (Lovász Lóránd)


Második tervezett túra (október 16.)

Októberi természetjárásunkon tovább ismerkedünk a Börzsönnyel. Királyréttől (tanösvény, tó, kilátó) Nógrádig (vár, vadaspark – vadetetés) kb. 11-12 km-t túrázunk. Közben sok látnivalóban lesz részünk. Kiemelt program lesz erdei nagyvadjainktestközelből” való megfigyelése! De Királyrét varázslatos környezete és a nógrádi vár megtekintése is nagy élménynek ígérkezik. Mielőbb jelentkezzetek (jelentkezési lapon a túra és belépőjegy költségek), nehogy lemaradjatok!


Pilisszentlélek környéki körtúra – 2021. szeptember 11.

Gyengélkedők távolmaradása mellett, ugyanakkor több új diákkal (3. és 4. osztályosok) kiegészülve szakkörünk megtette első őszi túráját a hétvégén. Ismét csodás látványosságokban volt részünk a Pilisi erdőkben. A Fekete-kőről Pilisszentlélekre, a Kémény-kőről Klastrompusztára tekinthettünk le. A kisebbeknek egyfajta bátorságpróbával is felérő élmény volt az egyedülálló környezet meghódítása. Az elénk táruló gyönyörű panoráma része volt a távoli Esztergom a Dunaszakasszal, Dorog és Kesztölc kísérve a Nagy-Getével, és Piliscsév település. „Pajkaszeg”-re el is látogattunk, ahol ráismerhettünk a filmsorozat helyszíneire. Visszaút előtt még a falu határában lévő pálos kolostorromnál jártunk, ahol kis pihenővel, hancúrozással használtuk ki a szép kirándulóidőt. Októberi természetjárásunkon gazdag programmal, remélhetőleg még többen, már a Börzsönyt célozzuk meg. (Lovász Lóránd)


Első tervezett túra (szeptember 11.)

A tanév első természetjáró szakkörén Pilisszentlélek környékén barangolunk. Egy kellemes gyalogtúrát teszünk a Pilisben, a Kémény-sziklától (Klastrompuszta közelében) Pilisszentlélek pálos kolostorromjához. A településen „Teca kocsmáját” is felkeressük majd. A gyalogos erdei túra kb. 13-14 km hosszú lesz.
Minden túrázni vágyó diákot (3. osztálytól) szeretettel várunk a természetbe!