2020/21. | 2019/20.

Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


Pilisszentiván, Solymár – 2020. november 7.

Harmadikegyben utolsó őszi – természetjárásunk is számos meglepetéssel szolgált. Ismét remek időjárás mellett, előbb bejártuk a pilisszentiváni Jági-tanösvényt, majd – rövid buszozást követően – bekukkantottunk a solymári várba. Ezután leereszkedtünk a helyi bányatóhoz, melynek holdbéli felszínre emlékeztető környezete elbűvölte a diákokat. Végül a Jegenye-völgyi mesés vízesést is felkerestük.
Legközelebb már 2021-ben találkozunk ismét. Reményeink szerint szakkörünk tavaszi programja is számos lelkes érdeklődőt megmozgat majd! (Lovász Lóránd)


Harmadik tervezett túra (november 7.)

Bizonytalan volt, hogy novemberben túrázunk-e (vírushelyzet, időjárás). Végül úgy terveztem meg a programot, hogy kis megszakítással 2 rövidebb körtúrát tennénk majd. Először a Pilisszentiván határában kialakított Jági-tanösvényt járnánk be (4 km), majd Solymár nevezetességeit tekintenénk meg. A várat, a jegenye-völgyi vízesést (esetleg bányatavat) keresnénk fel (4 km). Bizakodva várjuk a jó időjárást, és a természetjárásunkra jelentkezőket!


Körtúra a Naszályon – 2020. október 10.

Második természetjárásunkon is gyönyörű őszi időben volt részünk. A diákok a Naszály látványosságaival és a Gyadai-tanösvénnyel is megismerkedhettek.
Megfordultunk a Látóhegyen is, ahonnan a Duna (Vác-Dunakeszi szakasza), Pilis és Börzsönyi hegység kies vidéke tárult elénk. Utunk során felkerestük az impozáns függőhidat, a Bik-kutat, bekukkantottunk a Szinlő-barlang nyílásán is. Utunk végén a turisztikai központban is tölthettünk (játszótér) egy kevés időt. Következő túránk ideje még bizonytalan, s így a helyszín sem biztos, de reményeink szerint mielőbb újra találkozunk majd. (Lovász Lóránd)


Második tervezett túra (október 10.)

Októberi túránkon a Cserhát nyugati részére látogatunk. Katalinpusztától (erdei iskola és turisztikai központ) a Naszályon barangolunk majd, ahol függőhíd, kisebb víznyelő, csodálatos kilátóhely vár ránk. Visszaúton pedig a Gyadai tanösvényt is felfedezhetjük (talán lehetőségünk nyílik az erdei iskola melletti kis vadaskert megtekintésére is). A kb. 12 km-es természetjárásra várjuk a lelkes túrázókat!


Dobogókő környéki túra – 2020. szeptember 19.

Hétvégén megtartottuk idei első természetjárásunkat, melynek – a túrán résztvevők találó elnevezése szerint – a „Pilis szívében” címet adtam. Fő programunk a Dobogókő-t övező Thirring- sétány és a szakasz csodálatos sziklái felfedezése volt. Lelkes csapatunk megbirkózott a változatos tereppel, a gyerekeknek a Pilisszentkereszt határában húzódó Dera-szurdok bejárása is izgalmas kalandot jelentett. Reméljük, hogy októberi túránkon is gyönyörű időben lesz részünk. Terveink szerint akkor a Naszály hegy látványos vidékével ismerkedünk meg. (Lovász Lóránd)


Első tervezett túra (szeptember 19.)

A tanév első túráján a Dobogókő-Pilisszentkereszt útvonalon kirándulunk majd. Egy kellemes gyalogtúrát teszünk többek között a Thirring-sétány és Dera-szurdok bejárásával.
Áprilistól sajnos meghiúsultak természetjárásaink a vándortábor viszont nagyon sikeres volt.
Terveink szerint idén több túránkon is kicsit távolabbra merészkednénk.
A zökkenésmentes, kiszámíthatóbb, biztonságosabb közlekedés (megközelítés) érdekében most külön autóbuszt veszünk igénybe, a gyalogtúra hossza 12-13 km lesz. Bátran jelentkezzetek!


2020/21. | 2019/20.