Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


A Gerecse kapujában – 2023. 05. 13.

A hétvégén – a csapadékosabbra, hűvösebbre forduló időjárás dacára – megtartottuk májusi (egyben a tanév utolsó) túránkat. Szerencsére eső nem esett, így elszánt, 14 főre olvadt csapatunknak olyan élményekben volt része, mint az óriási, csodaszép Szelim-barlang bejárása, az egyedülálló, 30 m magas (154 lépcsős) Raczinger Vince kilátó megmászása. Utunk során lélegzetelállító látványt jelentett a sziklaperemről a városokra (Tatabánya és a távoli Tata) való letekintés. Természetesen a monumentális Turul-szobornál is jártunk (15 méteres a madárszárnyak fesztávolsága), és rövid látogatást tettünk a helyi, 5 éve működő látogató központban is. Természetjáróinknak a kis játszótéren hancúrozással is jutott idejük.

 

Hetedik túránk is (mint az idei összes) sikeresen zárult, túrázóink ebben a tanévben is dicséretesen kitettek magukért.                                                                        Már a nyári vándortáborra készülünk, cél a Mecsek „meghódítása” lesz.

Tervezett hetedik túra – (május 13-a, szombat)

Az idén a májusi lesz szakkörünk utolsó természetjárása. A Gerecse Tatabányáig húzódó nyúlványaira teszünk egy alig 10 km-es látogatást. Olyan nevezetességeket keresünk fel, mint a Turul-emlékmű, a Szelim- barlang, a Ranzinger Vince kilátó. Tatabányáig Kelenföldről vasúton érkezünk (vissza is vonatozunk), illetve tömegközlekedést veszünk még igénybe.

Kérem, hogy időben jelentkezzetek (vasúti jegyek), ne hagyjátok ki ezt a túrát!

Nagymarostól Törökmezőig – 2023. 04. 16.

A szeszélyes áprilisi időjárás kissé megviccelt bennünket, így nem szombaton, hanem vasárnap látogattunk a Börzsönybe. Végül 12 főre fogyatkozott, elszánt csapatunk kitett magáért, Nagymarosról induló körtúránkon 14 km-t tettünk meg úgy, hogy néha meggyűlt a bajunk a sárral is. Fő látnivaló a Törökmezőn működő kisállatkert volt. Számos – hazánkban nem őshonos – élőlénnyel találkozhattunk egyre bővülő bemutatóján (láma. emu, ormányos medve, nyestkutya, páva, aranyfácán, szurikáta, kenguru, nagy mara, kapibara, papagájok, nyulak). A túraútvonalon elénk táruló Dunakanyar, a visegrádi oldal képe is maradandó élményt nyújtott természetjáróinknak. A lányok ez erdő egyik „tóká”-jánál foltos szalamandrát is találtak! Májusi, az idén az utolsó, túránkon a Tatabánya fölötti erdős terület érdekességeivel ismerkedünk majd.

Tervezett hatodik túra – (április 15-e, szombat)

Áprilisi természetjárásunk során – amelyre ismételten elsősorban a vándortáborba készülőket várjuk – a Börzsönyig merészkedünk. A kb. 15 km-es körtúránk Nagymaros és Törökmező között lesz. Törökmezőn várhatóan frissítő vásárlására lesz lehetőség, ahol egy kis állatparkot is meg lehet nézni. Az útvonal megközelítésére és visszajövet ismét tömegközlekedési eszközöket, illetve a Nyugati – Nagymaros között vasúti közlekedést veszünk igénybe. Költségre 1200 forintot (és diákigazolványt) kérek befizetni. (A szokásostól eltérően reggel korábban indulunk és picit később érkezünk vissza!)

Kérem, hogy időben (lehetőleg március végéig) jelentkezzetek!

Pilisborosjenő és Csobánka között – 2023. 03. 18.

Gyönyörű koratavaszi kiránduló időben természetjáróink megtették 5. hétvégi túrájukat. A Pilisborosjenő – Csobánka – Pilisborosjenő körtúrán számos látnivaló nyújtott élményt a lelkes, 21 fős diákcsapatnak. A „csodák” sorrendben: Levendulamező, Teve-sziklák, Egri vár mása romjai, Oszoly-csúcs, Mackó barlang és a kevélyhegyi tanösvény kőfülkéje. A hosszú  nap végére túrázóink alaposan elfáradtak, hiszen szintkülönbségekkel is dacolva 16 km-es távot gyalogoltunk. Az alkalom jó „alapozó” volt a nyári, mecseki vándortáborra. Áprilisban folytatjuk a felkészülést, de már nem a Pilissel, hanem a börzsönyi lankákkal ismerkedünk majd.

Tervezett ötödik túra (március 18-a, szombat)

Első (kora)tavaszi túránkon ismét kicsit távolabbra, a Pilisbe megyünk. A Pilisborosjenő-Csobánka körtúra távja embert próbálóbb lesz (kb. 16 km gyaloglás). A program gazdag (Teve-sziklák, Egri vár mása, Oszoly csúcs, Mackó barlang, Kevélyhegyi kőfülke). A túranap most hosszabb lesz – az Árpád hídtól és oda vissza helyközi autóbusz járatot veszünk igénybe – és a „túrairamot” tartanunk kellene. Kérem, hogy a kisebbek és szülők most ne jelentkezzenek, de például a nyári vándortáborosok részvételére feltétlenül számítok!

Jelentkezzetek mielőbb! (az autóbuszokra történő létszámigényt 20-23 főre adom meg)

Természettudományi Múzeum, Gellérthegy túra – 2023. 02. 11.

Az idei első, téli túránkon először a Természettudományi Múzeumba látogattunk. Népes csapatunk ott (összesen 37 tanuló) 2 csoportra osztva élvezhette a gazdag programot. A rengeteg látnivaló közül csak néhányat említenék: Noé bárkája az őskori élőlényekkel, a dinoszauruszok világa, a pompás ásvány és drágakő bemutató, a méhekkel foglalkozó vagy az erdők világát bemutató játékos kiállításrész. A nap következő részében a Szabadság hídon átballagva, a Tabánt érintve, a zöld jelzésen felkapaszkodtunk a Gellérthegyre. Sajnos a Citadellát (a Szabadság szoborral) lezárva találtuk, de kárpótolta a gyereksereget a helyi játszótér. Végül a Gellérthegyen átvágva, lépcsősorokon leereszkedve felkerestük a félig befagyott Feneketlen tavat. Miközben megkerültük az állóvizet, vízityúkokkal, tőkésrécékkel és sirályok csapatával találkoztunk. Természetjárásunk kiváló időben, nagy élményt jelentett túrázó diákjainknak.

Következő túránkon terveink szerint a Pilisben barangolunk majd.

Tervezett negyedik túra (február 11-e, szombat)

Az idei, februári túránk kicsit „rendhagyó” lesz, nem tervezünk sokat gyalogolni. Előzetes tervek szerint a Természettudományi Múzeumot látogatjuk meg, majd átmegyünk a Szabadság hídon, felsétálunk a Gellérthegyre (ha az időjárás kedvező lesz, a Feneketlen tónál zárjuk programunkat).

A múzeum belépőre 1300 forintot kérek hozni, mindenkinél legyen diákigazolvány is.

Jelentkezzetek minél előbb!

Budakeszi-Hűvösvölgy túra – 2022. november 12.

Az év utolsó őszi természetjárásán gazdag programban és kiváló túraidőben volt részünk. Budakeszin kezdtünk, a vadasparkban megtekintettük a ház körül élő haszonállatokat, megismertük hazánk 5 nagyvadját, trófeáikkal együtt. Sajnos a medvét nem láttuk, de olyan egészséges, gyönyörű bundájú ragadozókat igen, mint a; farkas, hiúz, vadmacska, róka (ezüst rókát is), vagy a hazánkban nem őshonos mosómedve, nyestkutya és sakál. Ezután a pálos kolostorromot kerestük meg (Szépjuhászné). Majd megmásztuk a Hárshegye(ke)t, ahonnan az impozáns kilátókból csodálhattuk az őszi táj szépségeit. Hűvösvölgyben zártuk ez a mindenki számára izgalmas, emlékezetes napot.

Legközelebb már jövő év februárjában találkozunk. Tervünk a természettudományi múzeumban tett látogatás és a Gellérthegy bejárása.

Tervezett harmadik túra (november 12-e, szombat)

Utolsó őszi túránkon felkeressük a Budakeszi Vadasparkot (előzetes tervhez képest 1 héttel előbbre hoztam az időpontot). Onnan a Szépjuhászné-n át, előbb felmászunk a Nagy-Hárshegyre, majd leereszkedünk Hűvösvölgybe. Túránkhoz tömegközlekedési eszközöket veszünk igénybe (útiköltségre nem kell pénz, csak diákigazolvány legyen nálad!).                                                             A vadaspark belépőjegy 1000 forint lesz (kérem, amennyiben felnőttek is csatlakoznának túránkhoz, hogy az utazási- és belépőjegy költségeiket önállóan rendezzék!)

Bátran jelentkezzetek! Túrára fel!

Pilistető körtúra – 2022. október 22.

Második őszi túránkra teljesen megtelt autóbuszunk, hogy Pilisszentkeresztre érve megkezdjük a Pilistető bejárását. Ehhez előbb felkerestük a Klastrom-kutat (az egykori pálos kolostor romjaival), majd 40 fő feletti csapatunkkal lassan felkapaszkodtunk a Vaskapu-sziklához. Az egyedülálló képződmény elképesztő látványt nyújtott, akárcsak a Boldog Özséb kilátóból megcsodálható panoráma. Ezen a napon már nem éreztük a „vénasszonyok nyarát”, egyre felhősebb, de kiváló kirándulóidőben volt részünk. Pilisszántóra (ott várt az autóbusz) kellemes szerpentineken, elragadó helyeken vezetett le turistautunk. Még bekukkantottunk a „helyi” barlangba, és kellemesen elfáradva indultunk haza.                          4 hét múlva a Budakeszi Vadasparkba látogatunk, s a Hárshegyet bejárva Hűvösvölgyig barangolunk majd.

Tervezett második túra (október 22-e, szombat)

Szeptemberi természetjárásunkat követően máris hirdetem a következőt. Tervek szerint október 22-én egy csodaszép helyen, Pilistetőn és környékén tennénk egy 13-14 km-es körtúrát.

A program szerint fantasztikus kilátópontokon haladva, előbb felkeresnénk a Boldog Özséb-kilátót, majd a Vaskapu-völgyön és Klastrom-kúton át érnénk vissza Pilisszentkeresztre.

A helyszín megközelítése tömegközlekedéssel nem megoldható, így – még utoljára – autóbuszt rendeltem erre az alkalomra. Az utazás költsége 2700 forint lenne fejenként, a jelentkezés határideje viszont már október 10-e, hétfő (amennyiben nem lenne kellő jelentkező, akkor a B-terv, Budakeszi lép érvénybe). Túrázni vágyó szülők jelentkezését is várjuk!

Tartsatok velünk!

Fótfürdő és környéke – 2022. szeptember 17.

A hétvégén – kissé hűvös, borús időben – megtettük idei első természetjárásunkat. Összesen 20, köztük számos új túrázóval (főleg alsós gyerekek) a Fótfürdőnél található Somlyó-hegyen barangoltunk. A horgásztótól indulva, kilátópontokon a tanösvényen haladva fedeztük fel a helyi látnivalókat. Majd a Fáy Présházat érintve értünk vissza az indulási helyre. Hazaindulásig a diákok játékkal töltötték az időt a tavacska melletti „szabadidőparkban”. Nagy élményt jelentett számukra az ötletes mini kalandpark. Sok napfényben nem volt részünk, de jó kirándulóidőben kiválóan éreztük magunkat!

Következő túránkat napokon belül hirdetem majd. Cél a Pilistető meghódítása lesz.

Tervezett első túra (szeptember 17-e, szombat)

Az idei tanévben meghirdetem első természetjáró túránkat!

Fótfürdő és környékével ismerkedünk, ahova tömegközlekedéssel indulunk a Nyugati-ba, majd onnan vonattal tovább. A visszaút hasonló (fordított sorrendben). A helyszínen kellemes, alig 8 km-es kirándulást teszünk és felkeressük a környék kilátópontjait. A körtúra kiinduló- és végpontja a helyi csodaszép tavacska lesz, ahol kellemes környezet vár bennünket. Emlékeim szerint vásárlásra nem nagyon lesz mód, így élelmet és vizet hozzunk magunkkal (jó, ha otthon már reggelizünk). A vasúti költség 600 forint lesz diákonként (ha felnőttek is vonatoznának velünk, nekik kb. 1000 forint, de ők külön is megvásárolhatják menetjegyeiket).

Jelentkezési határidő szeptember 15-e, csütörtök.

Remélhetőleg klassz időben lesz részünk!