Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


Tervezett negyedik túra (február 11-e, szombat)

Az idei, februári túránk kicsit „rendhagyó” lesz, nem tervezünk sokat gyalogolni. Előzetes tervek szerint a Természettudományi Múzeumot látogatjuk meg, majd átmegyünk a Szabadság hídon, felsétálunk a Gellérthegyre (ha az időjárás kedvező lesz, a Feneketlen tónál zárjuk programunkat).

A múzeum belépőre 1300 forintot kérek hozni, mindenkinél legyen diákigazolvány is.

Jelentkezzetek minél előbb!

Budakeszi-Hűvösvölgy túra – 2022. november 12.

Az év utolsó őszi természetjárásán gazdag programban és kiváló túraidőben volt részünk. Budakeszin kezdtünk, a vadasparkban megtekintettük a ház körül élő haszonállatokat, megismertük hazánk 5 nagyvadját, trófeáikkal együtt. Sajnos a medvét nem láttuk, de olyan egészséges, gyönyörű bundájú ragadozókat igen, mint a; farkas, hiúz, vadmacska, róka (ezüst rókát is), vagy a hazánkban nem őshonos mosómedve, nyestkutya és sakál. Ezután a pálos kolostorromot kerestük meg (Szépjuhászné). Majd megmásztuk a Hárshegye(ke)t, ahonnan az impozáns kilátókból csodálhattuk az őszi táj szépségeit. Hűvösvölgyben zártuk ez a mindenki számára izgalmas, emlékezetes napot.

Legközelebb már jövő év februárjában találkozunk. Tervünk a természettudományi múzeumban tett látogatás és a Gellérthegy bejárása.

Tervezett harmadik túra (november 12-e, szombat)

Utolsó őszi túránkon felkeressük a Budakeszi Vadasparkot (előzetes tervhez képest 1 héttel előbbre hoztam az időpontot). Onnan a Szépjuhászné-n át, előbb felmászunk a Nagy-Hárshegyre, majd leereszkedünk Hűvösvölgybe. Túránkhoz tömegközlekedési eszközöket veszünk igénybe (útiköltségre nem kell pénz, csak diákigazolvány legyen nálad!).                                                             A vadaspark belépőjegy 1000 forint lesz (kérem, amennyiben felnőttek is csatlakoznának túránkhoz, hogy az utazási- és belépőjegy költségeiket önállóan rendezzék!)

Bátran jelentkezzetek! Túrára fel!

Pilistető körtúra – 2022. október 22.

Második őszi túránkra teljesen megtelt autóbuszunk, hogy Pilisszentkeresztre érve megkezdjük a Pilistető bejárását. Ehhez előbb felkerestük a Klastrom-kutat (az egykori pálos kolostor romjaival), majd 40 fő feletti csapatunkkal lassan felkapaszkodtunk a Vaskapu-sziklához. Az egyedülálló képződmény elképesztő látványt nyújtott, akárcsak a Boldog Özséb kilátóból megcsodálható panoráma. Ezen a napon már nem éreztük a „vénasszonyok nyarát”, egyre felhősebb, de kiváló kirándulóidőben volt részünk. Pilisszántóra (ott várt az autóbusz) kellemes szerpentineken, elragadó helyeken vezetett le turistautunk. Még bekukkantottunk a „helyi” barlangba, és kellemesen elfáradva indultunk haza.                          4 hét múlva a Budakeszi Vadasparkba látogatunk, s a Hárshegyet bejárva Hűvösvölgyig barangolunk majd.

Tervezett második túra (október 22-e, szombat)

Szeptemberi természetjárásunkat követően máris hirdetem a következőt. Tervek szerint október 22-én egy csodaszép helyen, Pilistetőn és környékén tennénk egy 13-14 km-es körtúrát.

A program szerint fantasztikus kilátópontokon haladva, előbb felkeresnénk a Boldog Özséb-kilátót, majd a Vaskapu-völgyön és Klastrom-kúton át érnénk vissza Pilisszentkeresztre.

A helyszín megközelítése tömegközlekedéssel nem megoldható, így – még utoljára – autóbuszt rendeltem erre az alkalomra. Az utazás költsége 2700 forint lenne fejenként, a jelentkezés határideje viszont már október 10-e, hétfő (amennyiben nem lenne kellő jelentkező, akkor a B-terv, Budakeszi lép érvénybe). Túrázni vágyó szülők jelentkezését is várjuk!

Tartsatok velünk!

Fótfürdő és környéke – 2022. szeptember 17.

A hétvégén – kissé hűvös, borús időben – megtettük idei első természetjárásunkat. Összesen 20, köztük számos új túrázóval (főleg alsós gyerekek) a Fótfürdőnél található Somlyó-hegyen barangoltunk. A horgásztótól indulva, kilátópontokon a tanösvényen haladva fedeztük fel a helyi látnivalókat. Majd a Fáy Présházat érintve értünk vissza az indulási helyre. Hazaindulásig a diákok játékkal töltötték az időt a tavacska melletti „szabadidőparkban”. Nagy élményt jelentett számukra az ötletes mini kalandpark. Sok napfényben nem volt részünk, de jó kirándulóidőben kiválóan éreztük magunkat!

Következő túránkat napokon belül hirdetem majd. Cél a Pilistető meghódítása lesz.

Tervezett első túra (szeptember 17-e, szombat)

Az idei tanévben meghirdetem első természetjáró túránkat!

Fótfürdő és környékével ismerkedünk, ahova tömegközlekedéssel indulunk a Nyugati-ba, majd onnan vonattal tovább. A visszaút hasonló (fordított sorrendben). A helyszínen kellemes, alig 8 km-es kirándulást teszünk és felkeressük a környék kilátópontjait. A körtúra kiinduló- és végpontja a helyi csodaszép tavacska lesz, ahol kellemes környezet vár bennünket. Emlékeim szerint vásárlásra nem nagyon lesz mód, így élelmet és vizet hozzunk magunkkal (jó, ha otthon már reggelizünk). A vasúti költség 600 forint lesz diákonként (ha felnőttek is vonatoznának velünk, nekik kb. 1000 forint, de ők külön is megvásárolhatják menetjegyeiket).

Jelentkezési határidő szeptember 15-e, csütörtök.

Remélhetőleg klassz időben lesz részünk!