Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


Vértesi vándorok – 2021. július 12-15.

Mátyásos természetjáróink az idei nyáron a Vértesben barangoltak. A lelkes diákok Gánt környéki csillagtúrák alkalmával többek között felkeresték a csókakői és várgesztesi várakat. Az egykori bauxitbányák helyén megcsodálhatták a „marsbéli” tájra emlékeztető meddőket, és gyarapíthatták kőzetgyűjteményeiket. A mindvégig kedvező időjárás mellett, csodás környezetben (részben az Országos Kéktúra szakaszain) megtett mintegy 38-40 km-es erdei útjaink során számháborúk és „rókavadászat” bővítették, tették még színesebbé a programot. A szálláshelyen pedig társasjátékok, szellemi vetélkedők egészítették ki a sportos napokat. A júliusi négy nap során a 4-7. osztályosokból álló csapatunk nagyon jól érezte magát, kellemesen elfáradt, számos élménnyel gazdagodott. Túráink után még sok, felfedezésre váró látnivalót rejt a sajátos vértesi vidék, így terveink szerint visszatérünk ide a jövőben.
Kísérő pedagógusok: Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd


Nagymaros, Zebegény – 2021. május 29.

A tanév utolsó, börzsönyi túrája május végéig váratott magára. De megérte, mert kiválóan sikerült. Nagymarosról indulva, csodás túraidőben, előbb a Hegyes-tetőt céloztuk meg. A Julianus-kilátóból gyönyörű panoráma tárult elénk, a Dunakanyar, hátérben a visegrádi fellegvárral.
Természetjárásunkat Zebegényben zártuk, ahol a trianoni emlékműnél is látogatást tettünk.
Szakkörünket legközelebb már a következő tanévben folytatjuk. Valószínűleg a Pilisben kezdünk az ősszel. (Lovász Lóránd)


Ötödik tervezett túra (május 29.)

Még márciusban, a Börzsönybe tervezett túránkat hirdetem meg újra. Utunk során a Nagymaros – Zebegény erdei szakaszon haladva, a Julianus kilátóból rápillanthatunk majd a Dunakanyarra. Emellett Nagymaros és Zebegény természeti szépségével, látványosságaival ismerkedünk. A gyalogtúra hossza kb. 10 km lesz. A túra megközelítésére és visszaútra autóbuszt rendelek, a tervezett útiköltség egységesen 2 500 Ft lesz személyenként. A jelentkezés határideje:  május 21. (péntek)! Esetleges fennmaradó helyekre – azonos költség mellett – szülőket szívesen látunk. Ezt a túra hetében egyeztetném.


Budaörs, Széchenyi-hegy erdei szakasz – 2021. február 20.

Az idei „téli” túránk előre tervezett útvonala módosult (a Normafán még nem oldották fel a túrázási tilalmat!?), Budaörstől kezdtük a barangolást. Az időjárás nyomokban sem emlékeztetett az acélos februárra, havas táj helyett, párás levegőn, helyenként átázott terepen jártuk az erdőt. De ez nem szegte 20 főt számláló túracsapatunk kedvét. Előbb felkerestük az Odvashegyi-odút, majd az Írhás-árok mentén jutottunk az Ördögoromi kőfejtőhöz.
A farkasvölgyi szerpentinen felkapaszkodva végül a Széchényi-hegyen zártuk programunkat.
Következő (márciusi) természetjárásunk alkalmával, terveink szerint, már a Börzsönybe látogatunk. A Nagymaros-Zebegény erdei szakaszon túrázunk majd. (Lovász Lóránd)


Negyedik tervezett túra (február 20.)

Az idén is megtréfált bennünket az időjárás, most sem lett igazán havas telünk. Ennek dacára, terveink szerint, a Normafáról teszünk egy 9-10 km-es körtúrát. A Farkas völgyÖrdögoromi kőfejtő teteje – Irhás árokMakkosmária határa útvonalat fogjuk bejárni. (Kedvezőtlen időjárás esetén egy héttel elhalasztjuk a túrát)
Eleget ücsörögtünk! Indul tehát a 2021-es természetjáró programunk! Jelentkezzetek!


Pilisszentiván, Solymár – 2020. november 7.

Harmadikegyben utolsó őszi – természetjárásunk is számos meglepetéssel szolgált. Ismét remek időjárás mellett, előbb bejártuk a pilisszentiváni Jági-tanösvényt, majd – rövid buszozást követően – bekukkantottunk a solymári várba. Ezután leereszkedtünk a helyi bányatóhoz, melynek holdbéli felszínre emlékeztető környezete elbűvölte a diákokat. Végül a Jegenye-völgyi mesés vízesést is felkerestük.
Legközelebb már 2021-ben találkozunk ismét. Reményeink szerint szakkörünk tavaszi programja is számos lelkes érdeklődőt megmozgat majd! (Lovász Lóránd)


Harmadik tervezett túra (november 7.)

Bizonytalan volt, hogy novemberben túrázunk-e (vírushelyzet, időjárás). Végül úgy terveztem meg a programot, hogy kis megszakítással 2 rövidebb körtúrát tennénk majd. Először a Pilisszentiván határában kialakított Jági-tanösvényt járnánk be (4 km), majd Solymár nevezetességeit tekintenénk meg. A várat, a jegenye-völgyi vízesést (esetleg bányatavat) keresnénk fel (4 km). Bizakodva várjuk a jó időjárást, és a természetjárásunkra jelentkezőket!


Körtúra a Naszályon – 2020. október 10.

Második természetjárásunkon is gyönyörű őszi időben volt részünk. A diákok a Naszály látványosságaival és a Gyadai-tanösvénnyel is megismerkedhettek.
Megfordultunk a Látóhegyen is, ahonnan a Duna (Vác-Dunakeszi szakasza), Pilis és Börzsönyi hegység kies vidéke tárult elénk. Utunk során felkerestük az impozáns függőhidat, a Bik-kutat, bekukkantottunk a Szinlő-barlang nyílásán is. Utunk végén a turisztikai központban is tölthettünk (játszótér) egy kevés időt. Következő túránk ideje még bizonytalan, s így a helyszín sem biztos, de reményeink szerint mielőbb újra találkozunk majd. (Lovász Lóránd)


Második tervezett túra (október 10.)

Októberi túránkon a Cserhát nyugati részére látogatunk. Katalinpusztától (erdei iskola és turisztikai központ) a Naszályon barangolunk majd, ahol függőhíd, kisebb víznyelő, csodálatos kilátóhely vár ránk. Visszaúton pedig a Gyadai tanösvényt is felfedezhetjük (talán lehetőségünk nyílik az erdei iskola melletti kis vadaskert megtekintésére is). A kb. 12 km-es természetjárásra várjuk a lelkes túrázókat!


Dobogókő környéki túra – 2020. szeptember 19.

Hétvégén megtartottuk idei első természetjárásunkat, melynek – a túrán résztvevők találó elnevezése szerint – a „Pilis szívében” címet adtam. Fő programunk a Dobogókő-t övező Thirring- sétány és a szakasz csodálatos sziklái felfedezése volt. Lelkes csapatunk megbirkózott a változatos tereppel, a gyerekeknek a Pilisszentkereszt határában húzódó Dera-szurdok bejárása is izgalmas kalandot jelentett. Reméljük, hogy októberi túránkon is gyönyörű időben lesz részünk. Terveink szerint akkor a Naszály hegy látványos vidékével ismerkedünk meg. (Lovász Lóránd)


Első tervezett túra (szeptember 19.)

A tanév első túráján a Dobogókő-Pilisszentkereszt útvonalon kirándulunk majd. Egy kellemes gyalogtúrát teszünk többek között a Thirring-sétány és Dera-szurdok bejárásával.
Áprilistól sajnos meghiúsultak természetjárásaink a vándortábor viszont nagyon sikeres volt.
Terveink szerint idén több túránkon is kicsit távolabbra merészkednénk.
A zökkenésmentes, kiszámíthatóbb, biztonságosabb közlekedés (megközelítés) érdekében most külön autóbuszt veszünk igénybe, a gyalogtúra hossza 12-13 km lesz. Bátran jelentkezzetek!