6.z 2023.06.08. Író- olvasó találkozó és foglalkozás Vöröskéry Dórával

Június 8-án a 6.z vendége volt a kétkötetes fiatal novellista, Vöröskéry Dóra.
Találkozásunk és az általa vezetett játékos foglalkozás középpontjában természetesen az irodalom állt. Véleményt formálhattunk Dóra egy-egy állításával kapcsolatban, többféle csoportot alakítva továbbgondoltuk Lázár Ervin, ill. Dóra írását, az írás folyamatával ismerkedve pedig  fogalmakat személyesítettünk és rajzoltunk le, új és modern műfajokra csodálkozhattunk rá.
 Jó hangulatban villámgyorsan elszaladt a két tanóra.
                                                               T.T. Anikó o.f. és magyartanár

6.z 2023.06.05. Dr. Elszászer Gábor a Toldi mai jogi megítéléséről

2023.június 5-én a 6.z magyarórai vendége Dr. Elszászer Gábor ügyvéd úr volt.
Az interaktív órára Arany János Toldija kapcsán került sor. Miután játékos formában
megvitattuk, ki melyik – a gyilkosságban érintett- szereplő helyében nem lenne, vendégünk
átfogó képet adott a mai jogszolgáltatási gyakorlatról. Ezt követően pedig ismertette, hogy ma
milyen büntetésre számíthatna tettéért akár Miklós, akár a dárdát elhajító vitéz vagy éppen
maga a rókalelkű báty, György.
Miközben összevetettük a középkori ítélkezést a maival, megismerkedtünk olyan
alapfogalmak jelentésével is, mint pl. felbujtó, jogos önvédelem, szándékos vagy erős
felindulásból elkövetett emberölés stb.
Köszönjük a tartalmas és informatív beszélgetést.

a 6.z osztály nevében Turúné Tóth Anikó of.

2023.06.06. DÖK- kirándulás

Június 6. még nem Medárd napja, de az eső egy kicsit bele tudott zavarni az idei DÖK-
kirándulásba. Viszont így volt alkalmunk alaposan kipróbálni a fővárosi tömegközlekedést.
Mire – többszörös program-újratervezés után a fogaskerekűhöz értünk, az eső is elállt. A
gyermekvasút mozdonyvezetője visszatartotta az indulást, hogy elérjük a vonatot, és ugyan a
ködös idő miatt nem tudtunk az Erzsébet-kilátóba felmenni, majd utána libegőzni, de a
vasutazás után játszhattunk kicsit a múzeumukban.
Egy biztos, ilyen kirándulásunk még nem volt. Az elmaradt programok kárpótlásaként a
Boráros téri kürtőskalácsozás zárta a napot. Turúné Tóth Anikó

Vándortábor a Mecsekben (július 05-11.)

Iskolánk túrázói az idén a Mecsek útvonalaival, látványosságaival ismerkedtek az „erdei vándor”-on. Az 1 hetes kalandon változatos, élménydús programokban volt része lelkes csapatunknak.

Vonatunk Pécsre érkezet, ahonnan – egy belvárosi sétát követően – Árpád-tetőn át első szálláshelyünkre, Sikondára gyalogoltunk. Második napon, egy 17 km-es körtúrán, a Melegmányi-völgyben barangoltunk. A csodás környezetben a Kőlyuk-barlangot és a mánfai templomocskát is felkerestük. Útközben terepi „tárgyfelismerő” versenyt rendeztünk. Táborváltó napunkon Árpád-tetőn egy látványos és izgalmas interaktív Mecsexplorer-kiállításon gazdagíthattuk ismereteinket, majd Béta-aknáig egy ódon Csepel teherautó platóján utazhattunk a gyerekek nagy-nagy örömére. A második sátoros táborhelyünk Zobákpusztán volt, ahol még a csapatok megmérkőztek egy 13+1-es legek-TOTÓ versenyben. Következő körtúránk (9 km-es) nagy szintkülönbségeken mozgott, így már előtte eldöntöttük, hogy a visszaútat majd autóbusszal tesszük meg. Túránk során gyönyörködtünk a Csurgó vízesésben, betértünk a legendájáról ismert Máré várba, majd a „mecseki spartacus”-ösvényen haladva értünk a magyaregregyi erdei strandra. Üdítő volt megmerítkezni a hűs vízben, s pizzával, jégkrémmel kedveskedtünk magunknak. Estig még jutott időnk egy erdei rókavadászatra, dupla számháborúra, sőt a táborban szalonnasütésre is. Harmadik, egyben utolsó táborváltásunk alkalmával bekéredzkedtünk a püspökszentlászlói arborétumba. A varázslatos kert és a lenyűgöző kastély megtekintése után – erőt gyűjtve – felkapaszkodtunk a Zengőre. A kilátóig vezető 600 méteres, közel 20 fokos emelkedő leküzdése már nagyobb falatnak ígérkezett és bizonyult, de le a kalappal a diákjaink előtt. Pontban 12 órakor mindenki felért a Mecsek legmagasabb pontjára! A Dombay-tó melletti utolsó állomásunkig egyre fokozódott a hőség, vacsoráig a tónál strandoltunk. Másnap már reggel ereje volt a napnak, de elszánt csapatunkkal Zengővárkonyig „masíroztunk”. Útközben felkerestük Rockenbauer Pál sírhelyét szelídgesztenyéi között, és látogatást tettünk a helyi tojásmúzeumban és „szalmakincstárban”. Pécsváradon – egy jóleső fagylaltozást követően – programunk része volt még a vár bejárása. A rengeteg történelmi érdekesség mellett, többek között a középkori kápolnarész (Szent István koronája másával) megtekintése is kedves emlék marad. Estig egy újabb strand következett, s még egy rendhagyó kereszt-rejtvény megoldásában vetélkedtek csapataink. Az erdei vándor zárásaként – tetőzik a kánikula – játékokkal töltöttük az időt. Majd autóbusszal Pécsre utaztunk, és onnan vasúton érkeztünk Kelenföldre.

Úgy gondolom ez a nyári táborunk is kiválóan sikerült. A gyerekek nagyon kitettek magukért, igen jó kis társaság jött össze. Hatalmas dicséret illeti őket! Minden bizonnyal mindenki jól érezte magát, és a hét folyamán testileg-lelkileg- és spirituálisan is sokat erősödött.

További kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

(Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd)

Erdei kaland (2.z) – 2023. június 15.

Egy mesébe szőtt, játékos erdei kalanddal zárta osztályunk a tanévet a csepeli kiserdőben.

A „Piros” és a „Kék” csapatok a játék alapján arra vállalkoztak, hogy kijutnak az erdő fogságából. Ehhez részint egy térkép volt segítségükre, illetve minden állomáson, az általuk megtalált tárgyak, varázseszközök, és a rajtuk lévő üzenetek mutatták a továbbhaladás helyes irányát.

A kaland összesen 11 állomáson vezetett végig, s ebből 4 helyszínen, a szabaduláshoz szükséges kódokat is megszerezhették csapataink.

Fantasztikus hangulatban telt a napunk, és nagyon örültünk, hogy ezt az élményt ismét közösen élhettük át!

(2.z osztály)

Vendégszereplés a KromatiCanto koncertjén – 2023.június 10.

„Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban…”

Múlt héten szombaton a Csepeli Evangélikus Templomban adott koncertet a KromatiCanto Singers énekegyüttes – Faragó Attila karnagy vezetésével – amelynek vendégeként állhatott színpadra osztályunk, és a 6.z osztály néhány lelkes tagja. Mivel Várda Kati tanító néni már hosszú évek óta e kórus tagja, ez adta az ötletet a közös énekléshez.
A kicsik által önállóan megszólaltatott gyermekdalok, természetesen a közönség előtt szép sikert arattak.
A kórustagok soraiban örömmel fedeztünk fel egykori tanítványokat, illetve kedves szülőket.
A KromatiCanto kórus – az örömzenélésen túl – nagy gondot fordít arra, hogy a bevétel jelentős részét jótékony célokra fordítsa.
Igazán emlékezetes, lélekemelő pillanatokkal lettünk gazdagabbak az est folyamán, s szeretettel várjuk a folytatást!

(2.z osztály)

Ballagás – 2022. június 15.

Részlet a hetedikesek búcsúztatójából:
“A lazább általánost a nehezebb középiskola cseréli fel, a régi emlékek helyére újak kerülnek miként a régi tantermekbe új diákok érkeznek.
Lassan elhalványulnak az emlékek, ismeretlenné válnak az ismerős arcok, a régi legjobb barátokat is újak cserélik fel. De minden teremhez, tanárhoz, diákhoz egy-egy emlék fűződik. Az itt töltött évek örökre össze fognak
kötni beneteket.”


DÖK kirándulás – 2022. június 7.

Június 7-én került sor a hagyományos DÖK kirándulásunkra. Az egész éves diákképviselői munka jutalmaként közkívánatra lézerharcoltunk Budafokon, majd számháborúzni, játszóterezni és fagyizni a Városligetbe utaztunk át.
Izgalmakban bőven volt részünk…és nemcsak a játékok, hanem a közlekedés során is. De szerencsére senkit nem hagytunk a „csatatéren”. (Turúné Tóth Anikó)


Vendégszereplés a KromatiCanto koncertjén (1.z) – 2022. június 4.

„Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban…”

Múlt héten szombaton a Csepeli Evangélikus Templomban adott koncertet a KromatiCanto Singers énekegyüttes – Faragó Attila karnagy vezetésével – amelynek vendégeként állhatott színpadra osztályunk. Mivel Várda Kati tanító néni már hosszú évek óta e kórus tagja, ez adta az ötletet a közös énekléshez…

tovább »


Egészség- és sportnap (2.a) – 2022. június 2-3.

Picit rendhagyó módon, két napra elosztva a programot, a 2.a osztály megtartotta várva várt egészség- és sportnapját. Előbb a Rákóczi kertbe látogattunk. Itt az osztály két csapatra osztva, váltófutásban mérte össze erejét. A stafétabotot ügyesen adták egymásnak a futók, mindenki kitette a szívét-lelkét a futópályán. Végül szoros versenyben, alig 30-35 m különbséggel, nyert az 1. csapat. Ezután játékkal töltöttük az időt a szabadban (játékvár, hinta, fogócska), és természetesen nem maradhatott el a foci sem…

tovább »


Leendő elsősök szülői értekezlete

Leendő elsősök szüleit szeretettel várjuk az első szülői értekezletre.

  • 1.z osztály: 2022. május 26-án (csütörtökön), 17:00 órakor
  • 1.a osztály: 2022. június 2-án (csütörtökön), 17:00 órakor

Megkérjük a szülőket, hogy a tantermek befogadóképessége miatt, gyermekenként egy szülő jelenjen meg az értekezleten. Köszönjük az együttműködésüket.