DÖK kirándulás

Elérkezett a tanév vége, tehát eljött a hagyományos, az év során rengeteg közösségi munkát végző Dök-képviselőket jutalmazó kirándulás ideje is 2024.június 12-én.
Közkívánatra- az iskolai alapítvány anyagi segítségével (köszönet érte!)- a budafoki arénában lézerharcolt a csapat, majd ez még nem volt elég: a Feneketlen-tó partján számháborúban is egymásnak feszültek a csapatok. A számok elkészítéséért, az éjszakába nyúló munkáért Konkoly Annának jár nagy köszönet.
Turúné Tóth Anikó DÖK-segítő tanár

Rubik 50 flashmob

A Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából, 2024. június 12-én flashmob-ot rendeztek a Szent István téren. A Bazilika előtt, jó hangulatban 500 diák pörgette a kockát, köztük iskolánk 6.a osztályos tanulói, Balogh Gergő Zalán, Markulia Máté Márk, Rakó Milán, Rigó Martin.

Rengetek csodálatos fotó és videó készült, amit ma este(2024.06.13) láthatnak a következő csatornákon:

RTL – Fókusz

Duna TV – Család barát

https://www.facebook.com/share/v/QWRfzLhrU9ERND1E/?mibextid=WC7FNe

Balatonfüred 7.z

Bár a Határtalanul program keretében ősszel már részt vett a 7.z egy hatnapos utazáson, azért nem fejezhetjük be úgy a tanévet, hogy a végére ne jutna osztálykirándulás.

Június 7-én pénteken közkívánatra Balatonfüredre vonatoztunk. Nagyon jó ötlet volt, hogy rögtön reggelre tettük a Lóczy-barlangi túrát: a tikkasztó hegymenet után különösen jólesett a 12 C-os barlangi levegő.

A Jókai-villában hihetetlen információkat osztott meg velünk a tárlatvezetőnk a nagyszerű író és családja életéről, mindennapjaikról. A reformkori városrészt pedig már egy  nyomozós, felfedező kalandjáték keretében ismerhettük meg. Köszönet az ezt lehetővé tevő anyagi támogatásért iskolánk alapítványának.

Majd a szabadprogramot és természetesen a mólónál lévő szökőkútbeli “strandolást” követően este áthajóztunk Siófokra, ahonnan kis nézelődést, fagyizást követően az egyórás késéssel érkező expresszünkkel indultunk haza este 10-kor.

Turúné Tóth Anikó o.f.

Gyermeknapi Logikoffer Parti (3.z)– 2024. május 31.

“Vajon mit rejthet a bőrönd?
Nemsokára megtudom;
Élményeim kincsestárát,
Biz’ én is ilyenbe dugom…”

Az idei gyermeknap ajándékaként egy játékos, kincskereső partin vehetett részt osztályunk, múlt péntek délután.

A program egy titokzatos kofferrel, illetve annak trükkös kinyitásával vette kezdetét. Ekkor vált igazán egyértelművé számunkra, hogy Harry Potter csodás világába csöppentünk.

A kerettörténet arra kérte a csapatokat, hogy segítsék Harryt eljutni a Roxfort Kastélyba, ahol vele együtt megtalálhatják a varázslók kincsét. Mivel lelkesedésben igazán nem volt hiány, így hát kezdődhetett is a küldetés!

Ez 18 izgalmas feladat végrehajtásából állt, ahol persze mágikus tárgyak, titkos kódok, valamint legendás állatok segítették a srácokat.

S a végén természetesen – mindannyiunk legnagyobb örömére! – megtaláltuk a „Tűz Serlegét”, és benne a Varázslók Kincsét.

Ezért a parádés programért köszönetünk és őszinte elismerésünk illeti a „Logikoffer” élmény-csapatát! (3.z osztály)

Nemzeti összetartozás napja

A nemzeti összetartozás napja alkalmából június 4-re idén a 7.z osztály készült méltó műsorral az emléknap alkalmából. A megemlékezés azonban nemcsak a trianoni békediktátum gyászos következményeivel szembesítette a közönséget, hanem a jelenben előttünk álló lehetőségekre is rámutatott.

Az ünnepség jó alkalom volt arra is, hogy beszámoljunk az őszi hatnapos erdélyi Határtalanul kirándulásunk élményeiről is.

                                                                                                         Turúné Tóth Anikó osztályfőnök

Etesd az Eszed-Bázis Iskola program

Nestlé-az egészségesebb gyerekekért- Okosdoboz szervezésében

Iskolánk tanulói pénteken (május 31.) vettek részt ezen az egészségnevelési oktató programon. Célunk, hogy minél több gyermek ismerje meg az egészségtudatos táplálkozást és életmódot. 2024 őszén egy online versenyen vehetnek részt tanulóink az Okos Doboz oldalon, ahol a gyerekek díjazásban részesülhetnek. A megvalósítás első lépéseként az ismertető napon a tanulók megismerkedtek az Etesd az eszed programmal. Kaptak útlevelet, amelynek segítségével beléphetnek az Okos Doboz weboldalának felületére, ahol gyakorolhatják a feladatokat. Az online versenyben az Etesd az Eszed 2024 Bázis Iskoláinak diákjai mérik össze a tudásukat az egészséges életmód és táplálkozás témakörben. A verseny során a legaktívabb diákokat, osztályokat és iskolákat is jutalmazzák. (Weszprémyné Szeip Csilla)

2024. május 30  Rómeó és Júlia 7.z

2024. május 30-án a Pesti Magyar Színházban a Rómeó és Júlia című Shakespeare- tragédiát nézte meg a 7.z osztály. A korhű jelmezekben játszott darabot érdekes volt összehasonlítani a korábban látott Zeffirelli-filmfeldolgozással és a kötelező olvasmánnyal.

A színház mellett persze most is maradt idő játszótéri programra.
Turúné Tóth Anikó of.

Szentendrei kirándulás (3.z) – 2024. május 24.

Az időjárás éppen nem volt kegyes azon az esős májusi reggelen, mikor osztályunk kirándulni indult a Szentendrei Skanzenbe.
Megérkezésünk után először egy falusi iskola padjaiba ülhettünk be, ahol egy nekünk szóló foglalkozás keretében, egy rövid időre megelevenedett a múlt; s mi magunk is palavesszővel írhattunk palatáblára, s mindent éppúgy tanulhattunk, mint egykori iskolás társaink.
A következő helyszínen pedig a régmúlt ház körüli munkáiból kaptunk egy kis ízelítőt. A fiúk kipróbálhatták a taposómalmot, fát fűrészeltek, míg a lányok a saját maguk által köpült vajból készítettek uzsonnát, amit a munkák befejeztével közösen fogyasztottunk el.
Tartalmas, szép kirándulásunk volt; sok, érdekes információval lettünk gazdagabbak; s milyen jó, hogy ezt az élményt közösen élhettük át!

(3.z osztály)

A 6. z Gárdonyban

Május 23-24-én Gárdonyba kirándultunk, ahol a szép időjárásnak köszönhetően végig tudtuk csinálni tervezett programjainkat. Csütörtökön körbementünk a Velencei-tó körül biciklivel és utána eveztünk sárkányhajóval. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, mindenki célba ért.

Este a szálláson palacsintasütéssel zártuk a napot, majd másnap lézerharcoltunk és élőcsocsóztunk.

Szuper kirándulás volt!

Killi Nóra

of.

Országos népdaléneklő verseny

Május 11 – én zajlott le a Tiszán innen, Dunán túl népdaléneklő verseny országos döntője a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális központban. A döntőbe jutott Orbán Enikő tanárnő felkészítésével  Pap Lili 5. z osztályos tanuló, aki ARANY minősítést kapott a moldvai népdalcsokor énekléséért. Gratulálunk ehhez a szép eredményhez.

Éneklő Ifjúság hangverseny

Április 25 – én zajlott le az idei év Éneklő Ifjúság hangversenye. Ennek az országosan elterjedt mozgalomnak most ünnepeltük a 90. évfordulóját és minden évben megrendezzük a kerületben működő kórusokkal. Rendhagyó volt abból a szempontból, hogy most léptek fel először kórusaink a Jedlik Ányos Gimnázium Színháztermében. A koncerten részt vett Hraschek Katalin a KÓTA Ifjúsági – és Zenepedagógiai Szakbizottság elnöke, aki dicsérő szavakkal méltatta kórusaink munkáját. Pap Nika szólóénekét és a hangversenyen a reneszánsztól a XX. századig minden művészeti kor kórusmuzsikájából felcsendülő kórusdarabokat a közönség vastapssal is díjazta. Köszönjük az elismerést!

                                                                          Kissné Katona Mária kórusvezető

Videók

“Szeresd a sokszínű Földet!”

Földünk megóvásának lehetőségeire és annak fontosságára hívtuk fel osztályunk figyelmét a Fenntarthatósági Témahét során.

Dombóvári Hanna (1.z osztályos tanulónk) és szülei fantasztikusan kreatív társasjátékkal és kézzel festett földgömbbel színesítették foglalkozásainkat.
Köszönet érte!

Gellért-hegyi víztározó 2024. április 19

2024. április 19-én a Föld napja alkalmából igazán rendkívüli helyre, a Gellért-hegyi víztározóba jutott be iskolánk négy osztálya: az 5. a, z, a 6.a és a 7.z az egyik 6.a-s diák szülőjének köszönhetően.
Megismerhettük az építés különleges körülményeit, valamint meglepő adatokat is hallhattunk a működéssel és a fővárosi vízfogyasztással kapcsolatban. Megnyugtató, hogy egyre tudatosabb felhasználók vagyunk, hiszen a harminc évvel ezelőttihez képest kb. feleannyi vizet használunk naponta.
A program szervezéséért köszönet Vera néninek és Levente tanár úrnak, továbbá a kísérésért Barbi, Csenge és Nóra néninek.
Turúné Tóth Anikó of.

2024.04.16. Fizika show

Hogyan lehet egyszerre játékos és tudományos a fizika? Mindez kiderült tanulóink számára a vidám, szórakoztató, utazó előadáson, ahol a természet törvényszerűségeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Olyan látványos kísérletekre csodálkozhattak rá, amelyek akár otthon is elvégezhetők és mindezek pontos magyarázatát is megkapták.
Mór-Baranyainé Kalmár Judit

A magyar költészet napja

1964 óta ünnepeljük Magyarországon József Attila születésnapján, április 11-én a magyar költészet napját. Iskolánkban minden évben megemlékezünk e jeles napról. A 7. és 8. osztályos tanulóink egy vetélkedő során adnak számot irodalmi jártasságukról. A gyerekek idén többek között verset írtak, költők és írók képeit ismerték fel, műrészleteket egészítettek ki. A verseny nagyon szorosan alakult, hiszen az első és a második helyezett csapat között mindössze egy pont döntött. A 7. z osztály egyik csapata két pont veszteséggel végezett az első helyen.
A végeredmény :
I. 7. z osztály: Pollák Viktória, Huszár Hanna, Deákvári Lilla

II. 8. a osztály: Gavajda Gergő, Rimán Mátyás, Dajka Máté

III. 8.z osztály: Kisgergely Júlia, Gazdag Emma, Sárközi Valentina

IV. 7.z: Szelei Lana, Ölei Réka, Pap Nika

V. 7. a osztály: Gyene Vivien, Pintér Helga, Vida Vivien

VI. 7. a osztály: Kárász Alex, Kovács Noel, Horváth Dávid

Minden résztvevőnek köszönjük a részvételt és gratulálunk az elért eredményhez!

Lengyel Barbara (humán mk. vezető)

Húsvéti előkészületek a napköziben – 2024. március 22.

„Ez a húsvét olyan ünnep,

fák, virágok megzsendülnek…”

A szünet előtti pénteken került megrendezésre tavaszi barkácsdélutánunk, melynek középpontjában, természetesen a húsvéti ünnepvárás állt.

Az ügyes kezek alkotómunkáját követően népi játékok vártak ránk a friss levegőn; s a program zárásaként pedig, Király Tünde néni vezetésével – és gitárkíséretével – énekes körjátékokat játszottunk.

Mátyás-nap

Idén a megszokott februári napon, 23-án került sor a Mátyás-napi vigasságok programunkra.

Szokásainknak megfelelően már hétfő óta zajlott a ráhangolódás, folyt a versengő osztályok közötti kampány. Lezárásaként csütörtök délután egy szellemi vetélkedővel indították a 7-8. osztályok a versengést. Ennek keretében Hunyadi Mátyás és korának ismeretéről adtak számot a diákok.

Reggel leadhattuk a rokonszenves csapatra a szavazatunkat, megkoszorúztuk az aulában névadónk domborművét, majd a sátorban a sokoldalú nyitóműsor (különböző műfajú táncok, rg, népdaléneklés, vers- és prózamondás stb.) után kezdetét vette a Zsolti bácsi vezette lovagi torna.

A verseny összesített eredménye a következő lett:

4.helyezés: 7.z,

3.helyezés: 7.a,

2.helyezés: 8.z

1.helyezés: 8.a,

így a korona Ivády Barnabás és Flezsár Titanilla fejére kerülhetett.

Szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez minden csapatnak, akik a hagyományainknak megfelelően 1-1 tortát és pezsgőt kaptak jutalmul.

A színvonalas vendéglátásról egész nap a 7.z által üzemeltetett Fogadó a fekete hollóhoz gondoskodott.

(T.T.Anikó DÖK-segítő tanár)

Csodák Palotája (3.z) – 2024. február 16.

Múlt pénteken osztályunk az Óbudára költözött Csodák Palotájába látogatott.

Ez az interaktív kiállítás azért volt számunkra igazán érdekes, mert a fizika csodás világát tárta elénk játékos formában; érthetően és roppant szórakoztató módon.

Valentin nap

” Idén is nagyszerű sikert aratott a Valentin-napi levelezés. Teli dobozzal indulhattak el a szorgos Cupidok, hogy minden osztályba eljussanak az üzenetek.

A vidám hangulat tökéletesen megvolt, mindenki izgatott volt, hogy vajon kapott-e levelet.
A 8.z által tartott vásár hatalmas sikert aratott, és plussz Valentin-napi hangulatot is varázsolt. “

Alsós farsang – 2024. február 9.

„Farsangostul áll a bál,

Mókás vagy, Te Február!”

 

A télbúcsúztatás – tavaszvárás legnagyobb ünnepét idén is osztályszinten szerveztük alsó tagozatos diákjaink részére.

Már a reggel is meglepetésekkel és vidámsággal indult a sok különleges és ötletes jelmez láttán. Miután megfejtettük, hogy egy-egy álarc vagy öltözet kit takar, különböző játékos vetélkedőkkel, tombolasorsolásokkal, és persze zenés-táncos mókázással töltötte valamennyi osztályunk a napot.

A program színesítéseként pedig az „Utazó Planetárium” csapata látogatott iskolánkba, akik egy-egy félórában érdekes foglalkozásra várták az osztályokat a csillagok birodalmába.

Így tehát igen-igen harsányan, jó hangulatban telt a napunk, reméljük a telet sikerült végre magunk mögött hagyni!

A Magyar Kultúra Napja

1989 óta ünnepeljük azt, hogy Kölcsey 1823. január 22-én befejezte Himnusz című művét. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk a Magyar Kultúra Napjáról. E nap célja intézményünkben, hogy közösen még jobban megismerkedhessünk a magyar költészettel, a magyar költők életművével. Idén műsorunk középpontjában Petőfi Sándor munkássága állt. A felső tagozatos diákjaink tolmácsolásában hallhattunk érdekességeket Petőfi életéről. Ezt követően a gyerekek ismert és kevésbé ismert verseket mondtak a költőtől. Műsorunkat hagyományosan a Himnusz közös elszavalásával zártuk.

Mikulás parti (3.z) – 2023. december 1.

„Jó vagyok már csuda jó,

becsszavamra, Télapó!”

Úgy tűnik, hogy idén a lappföldi Mikulás kicsit korábban indult ajándékosztó útjára, ugyanis már december 1-jén a 3. zeneisekhez látogatott. Nyilván itt voltak legjobbak a gyerekek…

De ne szaladjunk ennyire előre!

A már hagyományosnak mondható Mikulás partit a tanító nénik előző osztályaiba járt, egykori növendékek nyitották meg, ajándék műsorszámokkal. A szabadulószobás játék, a táncbemutatók, a bűvészkedés egyaránt elvarázsolta kis közönségét.

A parti csúcspontját természetesen a Télapó megérkezése jelentette, aki feneketlen puttonyából mindenkit megajándékozott.

S végül, de nem utolsósorban szeretnénk köszönetünket kifejezni közreműködőinknek, segítőinknek; valamint osztályunk szülői körének a finom süteményekért!

(3.z osztály)

A csengettyűs fiúk előadása

Iskolánk 8.z osztályos csengőegylete december 15-én a Segítség Köve Alapítvány cipősdoboz átadó ünnepségén közel 100 fős gyereksereg előtt varázsolt karácsonyi hangulatot a Jingle bells című feldolgozással. A csengettyűs fiúk előadása ezúttal is hatalmas sikert aratott, a kedves közönség apraja-nagyja harsány tapssal köszönte meg a különleges műsorszámot.

Karácsonyi koncert

Iskolánk ének – zene tagozata 2023. december 14 – én rendezte meg karácsonyi koncertjét a Béke
téri Jézus Szíve plébániatemplomban. Sok munkával és nagy izgalommal készültek a gyerekek a
hangversenyre. A kórusok és a hangszeres szólisták muzsikálása méltó volt az Adventi, ünnepi
hangulathoz. Idén először léptek fel műsorral az 1. és 2. zeneis kisdiákok és a 8. z osztályos fiúk
csengettyű játéka is elbűvölte a hallgatóságot. Műsorunk felidézésével kívánunk mindenkinek áldott
karácsonyt.
Kissné Katona Mária kórus vezető

Videók

Adventi vásár – 2023. december 8.

„Gyere velem a vásárba,
fussunk oda hamarjába!”

 

December 8-án rendezte meg a napközis munkaközösség hagyományos adventi vásárát.
A programot most is, mint minden évben szorgos előkészület előzött meg. A gyerekek saját kezűleg barkácsolt alkotásai mellett, az anyukák által készített finomabbnál-finomabb sütik és egyéb ünnepi kreációk sokasága töltötte meg az árusok asztalait.
A gyerekek és a szervezők nevében ezúton szeretnénk megköszönni a lelkes szülők és támogatók segítségét. (Gyenes Csilla)

Vitaszínházban járt 2023. nov. 29-én a 7.z.

A Pesti Magyar Színház három művésze izgalmas közös játékot szervezett I screen címmel a felsős korosztály online életéről és annak hatásairól való együttgondolkodáshoz.

Izgalmas jelenetekben egy-egy jellemző élethelyzetet mutattak be a színészek, majd ezeket megbeszélve mérhettük föl, hogy mennyire vették át fölöttünk az uralmat a kütyük, mennyi adatot osztunk meg magunkról, hogyan tudunk védekezni a netes zaklatók és csalók ellen pl. Persze szóba került az is, hogy milyen előnyei vannak az online lehetőségeknek, hogyan lehetünk tudatos felhasználók.

A másfél órás foglalkozás villámgyorsan elrepült, csak ajánlani tudom a részvételt minden osztálynak. Bővebb infó a következő oldalon érhető el: https://pestimagyarszinhaz.hu/i-screen/

A „kötelező” kürtőskalácsozás után Teremről teremre bejártuk a Művészetek Palotáját is, ahol a VIP pihenőtől, az éppen zajló próbáktól, a hangversenyterem legmagasabban lévő üőhelyétől a tetőteraszig mindent megnézhettünk. A kísérésért köszönet Kriszti néninek.

Turúné Tóth Anikó of.

Adventi barkácsdélután (3.z) – 2023. november 24.

Az ünnepre történő ráhangolódás jegyében szervezte osztályunk azt a kézműves programot, melyet Répási Gabriella virágkötő vendégünk vezetett. Az ő útmutatásai alapján, CD-alapra készítettünk ünnepi asztaldíszeket.

/3.z osztály/

Őszi fotópályázat

Az őszi szünetre meghírdetett Őszi fotó pályázatnak sikere volt. Rengeteg csodálatos kép lett beküldve, így a zsűriknek nem volt könnyű dolguk meghozni a döntést.

Végül örömmel hírdetjük hogy a nyertes:
           Szitás Balázs 1.z-s tanuló
Különdíjasunk:
             Kiss Richard Szani 5.a-s tanuló

Alsós szépolvasó verseny

2023. október 18-án megrendeztük iskolánkban a szépolvasó versenyt, melyen 18 3-4.osztályos tanuló mérte össze tudását.
Eredmények:
I.   Koch Dorián 3.a
II.  Hajnal Rebeka 3.z
     Rácz-Balogh Benedek 3.z
III. Csillag Virág 3.z
I.   Soha Bejke 4.z
II.  Friedl Zsófia 4.z
     Koza Mihály 4.z
III. Vass Olivér   4.a
Eredményükhöz szívből gratulálunk!

Zsámbéki körtúra – október 14.

Hétvégi túránkon az októberi ősz még éppen a kellemes arcát mutatta. A kiváló túraidő ellenére kislétszámú (de annál lelkesebb) csapattal ismerkedtünk Zsámbékkal és környékével. Az Zichy kastély és a Török-kút maradványai mellett elhaladva, majd az egyedülálló történelmi múltú Öreg(rom)templom megtekintése után, az „Óriások lépcsőéig” barangoltunk. Közben két kilátópontot is érintettünk, ahonnan lenyűgöző látvány nyújtott a település. Még a tanösvény „átmenő” barlangocskáját is megtaláltuk. Mintegy 11-12 km-es körtúránkon kellemesen elfáradtunk, a végén a cukrászdában jutott idő egy kis finomságra elfogyasztására is.

Ez az alkalom (sajnos) egyben természetjáró szakkörünk utolsó programja is volt. Köszönet e túrán résztvevő diákoknak!                                                                                                             Külön köszönet és elismerés Kati néni osztályának (most már 3.a), akik mindvégig kitartóak voltak, örömmel csatlakoztak programjainkhoz! Bízom benne, hogy – a számos diákot megmozgató – hétvégi túrák alkalmával sok-sok élménnyel gazdagodtatok.                                                                                                                          Köszönjük, hogy több, mint 4 éven át aktív részvevői voltatok gyönyörű vidékeink megismerésének és az emlékezetes, nyári erdei vándortáboroknak.

(Várda Katalin és Lovász Lóránd)

Őszi síélményünk (3.z) – 2023. október 5.

Parádés programon vehetett részt osztályunk csütörtök délelőtt.
Az őszi verőfényben a műanyag-pályás síelést próbálhattuk ki, ugyanis a Nanook-Síiskola látott bennünket vendégül csepeli bázisán, egy ajándék-síelésre.
Sok vidám percet élhettünk át közösen; köszönjük ezt a remek lehetőséget a síiskolának, és vezetőjének: Pásztor Zsófiának, aki egykor szintén a Mátyás suli növendéke volt.

(3.z osztály)

A zene világnapja

Október elseje, a zene világnapja ebben az évben vasárnapra esett, ezért a rendhagyó énekórát szeptember 29 – én tartottuk meg. A címe: Színművek, zeneművek – természetesen szórakoztató jelleggel. Felcsendült Mendelssohn: Szentivánéji álom Nászindulója, amiben a különböző hangszereket figyeltük meg, Shakespeare: Rómeó és Júlia c. tragédiájából kiragadtuk Tybalt halálát, amit megnéztünk Zefirelli filmjéből, majd meghallgattuk Prokofjev balettjéből először csak zenekarral, aztán a balettelőadással együtt. Az órát Edvard Grieg: Peer Gynt c. szvitjének két tétele keretezte: Reggeli hangulat és A hegyi király barlangjában.

                                                                                              Kissné Katona Mária

Zenei tábor

Szeptember 5 – 8 -ig zajlott le a zenei tábor Balatonszemesen, amin 74 diák vett részt. Az időjárás ismét nekünk kedvezett, nyárias napokat töltöttünk a Balaton partján fürdéssel, sporttal, társasozással vagy csak egy kis relaxációval. Első este 6 csapatot alakítottak ki a 8. z osztály csapatkapitányai és három napig küzdöttek az első helyezésért, amit végül Kisgergely Júlia: Balatoni rókák csapata nyert meg. Délelőttönként énekeltünk és Lukács Kati néni irányításával egy kórusnyi arcot készítettek a gyerekek színes papír technikával, amelyekből kiállítás is lesz az aulában az iskola 85. évfordulója alkalmából. Belefért még a programokba egy balatonboglári kirándulás, ahol a lombkorona tanösvényen mentünk végig, egy hangulatos diszkó és persze a sok – sok nyeremény a különböző versenyekért.

Kissné Katona Mária

2023.október 2-án a 7. évfolyam a Turay Ida Színház Vitéz lélek című előadását nézte meg.

Tamási Áron műve “egy kis székely világot tár elénk. Olyan figurákat, akik a mai ember számára már egzotikusnak hatnak természetükkel, naiv bölcsességükkel, csavaros humorukkal. Tamási darabja azt a csodát mutatja be, ahogy a kisember a katasztrófák közepette is képes talpra állni, magára találni” (https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/vitez-lelek/directing-38150), miközben felszínre kerül egy fájdalmas múltbéli titok is.

A darabbeli ízes erdélyi beszédmód jó felkészülést jelent a 7.z hamarosan induló Határtalanul egyhetes kirándulásához is.

Turúné Tóth Anikó of.

Mátyás király nyomába eredtünk… (3.z) – 2023. szeptember 8.

Tanév eleji osztálykirándulásunkat idén, „Mátyás király” témában szerveztük.

A nyarat idéző szeptemberi reggelen, utunk először a Mesemúzeumba vezetett, ahol „Királyi döntések” címmel egy remek, interaktív foglalkozáson vehettünk részt.

A nap további részét képező játékos kaland során, pedig felkerestük a Várnegyed néhány olyan helyszínét, melyek Mátyás királyhoz kapcsolhatók.

Az egyes állomásokon megszerzett puzzle-darabokból fejthették meg végül csapataink, hogy ki lett közülük az „álruhás király”, illetve „királyné”.

A program és a királyi pár megkoronázása a Budavári Mátyás Király Játszótéren történt, ahol a meglepetés-vendégünk: Gergely Eszti néni vezetésével, egy közös, reneszánsz tánccal zártuk ezt a csodás napot!

(3.z osztály)

Fut a Csepel Sportágválasztó

A rossz, esős idő ellenére iskolánkat 35 lelkes alsó tagozatos diák képviselte a kerületi Fut a Csepel rendezvényen.
Kispál Lia 2.z osztályos tanuló korcsoportjában lll.helyezést ért el.Testvére, Hugó lV. lett és ő vihette haza a tombolán kisorsolt fődíjat is.
Minden indulónak és a lelkes szurkolóknak is szívből gratulálunk!

Csepeli Összetartozás Háza 7.z

2023.szeptember 19-én a csepeli Összetartozás Házába látogatott a 7.z osztály. A tárlatvezetés, majd utána a kvíz megoldásához segítséget nyújtó nyomkereső játék nagy segítséget jelentett a hamarosan sorra kerülő Határtalanul erdélyi kirándulásunkra való felkészülésben.

(Turúné Tóth Anikó of.)

 

Békaavató

Szeptember 20-án ismét megtartottuk sz ötödikeseink bátorságpróbáját, a békaavatót.

Fejtörés és ügyességi feladatok sora várt az izgatott diákjainkra, akik öt helyszínen bizonyíthatták: képességeik alapján valóban alkalmasak a felső tagozat kihívásainak megfelelni.

A felsőbb évfolyamok dökösei kitettek magukért, kellően változatos próbatételekkel sokkolták a kicsiket. Szerencsére minden ebihalat kiszabadítottak a mocsárból, a szabadulószobát is el tudták hagyni, de a kvíz és a lovagi /ügyességi játék sem fogott ki senkin, így megkaphatta mindenki a békává válását bizonyító tanúsítványt.

Köszönet illeti a segítségért Gabi, Barbi és Csenge nénit is.

Turúné Tóth Anikó DÖK-segítő tanár

Vándortábor a Mecsekben (július 05-11.)

Iskolánk túrázói az idén a Mecsek útvonalaival, látványosságaival ismerkedtek az „erdei vándor”-on. Az 1 hetes kalandon változatos, élménydús programokban volt része lelkes csapatunknak.

Vonatunk Pécsre érkezet, ahonnan – egy belvárosi sétát követően – Árpád-tetőn át első szálláshelyünkre, Sikondára gyalogoltunk. Második napon, egy 17 km-es körtúrán, a Melegmányi-völgyben barangoltunk. A csodás környezetben a Kőlyuk-barlangot és a mánfai templomocskát is felkerestük. Útközben terepi „tárgyfelismerő” versenyt rendeztünk. Táborváltó napunkon Árpád-tetőn egy látványos és izgalmas interaktív Mecsexplorer-kiállításon gazdagíthattuk ismereteinket, majd Béta-aknáig egy ódon Csepel teherautó platóján utazhattunk a gyerekek nagy-nagy örömére. A második sátoros táborhelyünk Zobákpusztán volt, ahol még a csapatok megmérkőztek egy 13+1-es legek-TOTÓ versenyben. Következő körtúránk (9 km-es) nagy szintkülönbségeken mozgott, így már előtte eldöntöttük, hogy a visszaútat majd autóbusszal tesszük meg. Túránk során gyönyörködtünk a Csurgó vízesésben, betértünk a legendájáról ismert Máré várba, majd a „mecseki spartacus”-ösvényen haladva értünk a magyaregregyi erdei strandra. Üdítő volt megmerítkezni a hűs vízben, s pizzával, jégkrémmel kedveskedtünk magunknak. Estig még jutott időnk egy erdei rókavadászatra, dupla számháborúra, sőt a táborban szalonnasütésre is. Harmadik, egyben utolsó táborváltásunk alkalmával bekéredzkedtünk a püspökszentlászlói arborétumba. A varázslatos kert és a lenyűgöző kastély megtekintése után – erőt gyűjtve – felkapaszkodtunk a Zengőre. A kilátóig vezető 600 méteres, közel 20 fokos emelkedő leküzdése már nagyobb falatnak ígérkezett és bizonyult, de le a kalappal a diákjaink előtt. Pontban 12 órakor mindenki felért a Mecsek legmagasabb pontjára! A Dombay-tó melletti utolsó állomásunkig egyre fokozódott a hőség, vacsoráig a tónál strandoltunk. Másnap már reggel ereje volt a napnak, de elszánt csapatunkkal Zengővárkonyig „masíroztunk”. Útközben felkerestük Rockenbauer Pál sírhelyét szelídgesztenyéi között, és látogatást tettünk a helyi tojásmúzeumban és „szalmakincstárban”. Pécsváradon – egy jóleső fagylaltozást követően – programunk része volt még a vár bejárása. A rengeteg történelmi érdekesség mellett, többek között a középkori kápolnarész (Szent István koronája másával) megtekintése is kedves emlék marad. Estig egy újabb strand következett, s még egy rendhagyó kereszt-rejtvény megoldásában vetélkedtek csapataink. Az erdei vándor zárásaként – tetőzik a kánikula – játékokkal töltöttük az időt. Majd autóbusszal Pécsre utaztunk, és onnan vasúton érkeztünk Kelenföldre.

Úgy gondolom ez a nyári táborunk is kiválóan sikerült. A gyerekek nagyon kitettek magukért, igen jó kis társaság jött össze. Hatalmas dicséret illeti őket! Minden bizonnyal mindenki jól érezte magát, és a hét folyamán testileg-lelkileg- és spirituálisan is sokat erősödött.

További kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

(Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd)