Mátyás-nap

Idén a megszokott februári napon, 23-án került sor a Mátyás-napi vigasságok programunkra.

Szokásainknak megfelelően már hétfő óta zajlott a ráhangolódás, folyt a versengő osztályok közötti kampány. Lezárásaként csütörtök délután egy szellemi vetélkedővel indították a 7-8. osztályok a versengést. Ennek keretében Hunyadi Mátyás és korának ismeretéről adtak számot a diákok.

Reggel leadhattuk a rokonszenves csapatra a szavazatunkat, megkoszorúztuk az aulában névadónk domborművét, majd a sátorban a sokoldalú nyitóműsor (különböző műfajú táncok, rg, népdaléneklés, vers- és prózamondás stb.) után kezdetét vette a Zsolti bácsi vezette lovagi torna.

A verseny összesített eredménye a következő lett:

4.helyezés: 7.z,

3.helyezés: 7.a,

2.helyezés: 8.z

1.helyezés: 8.a,

így a korona Ivády Barnabás és Flezsár Titanilla fejére kerülhetett.

Szívből gratulálunk a nagyszerű eredményhez minden csapatnak, akik a hagyományainknak megfelelően 1-1 tortát és pezsgőt kaptak jutalmul.

A színvonalas vendéglátásról egész nap a 7.z által üzemeltetett Fogadó a fekete hollóhoz gondoskodott.

(T.T.Anikó DÖK-segítő tanár)

Csodák Palotája (3.z) – 2024. február 16.

Múlt pénteken osztályunk az Óbudára költözött Csodák Palotájába látogatott.

Ez az interaktív kiállítás azért volt számunkra igazán érdekes, mert a fizika csodás világát tárta elénk játékos formában; érthetően és roppant szórakoztató módon.

Valentin nap

” Idén is nagyszerű sikert aratott a Valentin-napi levelezés. Teli dobozzal indulhattak el a szorgos Cupidok, hogy minden osztályba eljussanak az üzenetek.

A vidám hangulat tökéletesen megvolt, mindenki izgatott volt, hogy vajon kapott-e levelet.
A 8.z által tartott vásár hatalmas sikert aratott, és plussz Valentin-napi hangulatot is varázsolt. “

Alsós farsang – 2024. február 9.

 

„Farsangostul áll a bál,

Mókás vagy, Te Február!”

 

A télbúcsúztatás – tavaszvárás legnagyobb ünnepét idén is osztályszinten szerveztük alsó tagozatos diákjaink részére.

Már a reggel is meglepetésekkel és vidámsággal indult a sok különleges és ötletes jelmez láttán. Miután megfejtettük, hogy egy-egy álarc vagy öltözet kit takar, különböző játékos vetélkedőkkel, tombolasorsolásokkal, és persze zenés-táncos mókázással töltötte valamennyi osztályunk a napot.

A program színesítéseként pedig az „Utazó Planetárium” csapata látogatott iskolánkba, akik egy-egy félórában érdekes foglalkozásra várták az osztályokat a csillagok birodalmába.

Így tehát igen-igen harsányan, jó hangulatban telt a napunk, reméljük a telet sikerült végre magunk mögött hagyni!

A Magyar Kultúra Napja

1989 óta ünnepeljük azt, hogy Kölcsey 1823. január 22-én befejezte Himnusz című művét. Iskolánkban is minden évben megemlékezünk a Magyar Kultúra Napjáról. E nap célja intézményünkben, hogy közösen még jobban megismerkedhessünk a magyar költészettel, a magyar költők életművével. Idén műsorunk középpontjában Petőfi Sándor munkássága állt. A felső tagozatos diákjaink tolmácsolásában hallhattunk érdekességeket Petőfi életéről. Ezt követően a gyerekek ismert és kevésbé ismert verseket mondtak a költőtől. Műsorunkat hagyományosan a Himnusz közös elszavalásával zártuk.

Mikulás parti (3.z) – 2023. december 1.

„Jó vagyok már csuda jó,

becsszavamra, Télapó!”

Úgy tűnik, hogy idén a lappföldi Mikulás kicsit korábban indult ajándékosztó útjára, ugyanis már december 1-jén a 3. zeneisekhez látogatott. Nyilván itt voltak legjobbak a gyerekek…

De ne szaladjunk ennyire előre!

A már hagyományosnak mondható Mikulás partit a tanító nénik előző osztályaiba járt, egykori növendékek nyitották meg, ajándék műsorszámokkal. A szabadulószobás játék, a táncbemutatók, a bűvészkedés egyaránt elvarázsolta kis közönségét.

A parti csúcspontját természetesen a Télapó megérkezése jelentette, aki feneketlen puttonyából mindenkit megajándékozott.

S végül, de nem utolsósorban szeretnénk köszönetünket kifejezni közreműködőinknek, segítőinknek; valamint osztályunk szülői körének a finom süteményekért!

(3.z osztály)

A csengettyűs fiúk előadása

Iskolánk 8.z osztályos csengőegylete december 15-én a Segítség Köve Alapítvány cipősdoboz átadó ünnepségén közel 100 fős gyereksereg előtt varázsolt karácsonyi hangulatot a Jingle bells című feldolgozással. A csengettyűs fiúk előadása ezúttal is hatalmas sikert aratott, a kedves közönség apraja-nagyja harsány tapssal köszönte meg a különleges műsorszámot.

Karácsonyi koncert

Iskolánk ének – zene tagozata 2023. december 14 – én rendezte meg karácsonyi koncertjét a Béke
téri Jézus Szíve plébániatemplomban. Sok munkával és nagy izgalommal készültek a gyerekek a
hangversenyre. A kórusok és a hangszeres szólisták muzsikálása méltó volt az Adventi, ünnepi
hangulathoz. Idén először léptek fel műsorral az 1. és 2. zeneis kisdiákok és a 8. z osztályos fiúk
csengettyű játéka is elbűvölte a hallgatóságot. Műsorunk felidézésével kívánunk mindenkinek áldott
karácsonyt.
Kissné Katona Mária kórus vezető

Videók

Adventi vásár – 2023. december 8.

„Gyere velem a vásárba,
fussunk oda hamarjába!”

 

December 8-án rendezte meg a napközis munkaközösség hagyományos adventi vásárát.
A programot most is, mint minden évben szorgos előkészület előzött meg. A gyerekek saját kezűleg barkácsolt alkotásai mellett, az anyukák által készített finomabbnál-finomabb sütik és egyéb ünnepi kreációk sokasága töltötte meg az árusok asztalait.
A gyerekek és a szervezők nevében ezúton szeretnénk megköszönni a lelkes szülők és támogatók segítségét. (Gyenes Csilla)

Vitaszínházban járt 2023. nov. 29-én a 7.z.

A Pesti Magyar Színház három művésze izgalmas közös játékot szervezett I screen címmel a felsős korosztály online életéről és annak hatásairól való együttgondolkodáshoz.

Izgalmas jelenetekben egy-egy jellemző élethelyzetet mutattak be a színészek, majd ezeket megbeszélve mérhettük föl, hogy mennyire vették át fölöttünk az uralmat a kütyük, mennyi adatot osztunk meg magunkról, hogyan tudunk védekezni a netes zaklatók és csalók ellen pl. Persze szóba került az is, hogy milyen előnyei vannak az online lehetőségeknek, hogyan lehetünk tudatos felhasználók.

A másfél órás foglalkozás villámgyorsan elrepült, csak ajánlani tudom a részvételt minden osztálynak. Bővebb infó a következő oldalon érhető el: https://pestimagyarszinhaz.hu/i-screen/

A „kötelező” kürtőskalácsozás után Teremről teremre bejártuk a Művészetek Palotáját is, ahol a VIP pihenőtől, az éppen zajló próbáktól, a hangversenyterem legmagasabban lévő üőhelyétől a tetőteraszig mindent megnézhettünk. A kísérésért köszönet Kriszti néninek.

Turúné Tóth Anikó of.

Adventi barkácsdélután (3.z) – 2023. november 24.

Az ünnepre történő ráhangolódás jegyében szervezte osztályunk azt a kézműves programot, melyet Répási Gabriella virágkötő vendégünk vezetett. Az ő útmutatásai alapján, CD-alapra készítettünk ünnepi asztaldíszeket.

/3.z osztály/

Őszi fotópályázat

Az őszi szünetre meghírdetett Őszi fotó pályázatnak sikere volt. Rengeteg csodálatos kép lett beküldve, így a zsűriknek nem volt könnyű dolguk meghozni a döntést.

Végül örömmel hírdetjük hogy a nyertes:
           Szitás Balázs 1.z-s tanuló
Különdíjasunk:
             Kiss Richard Szani 5.a-s tanuló

Alsós szépolvasó verseny

2023. október 18-án megrendeztük iskolánkban a szépolvasó versenyt, melyen 18 3-4.osztályos tanuló mérte össze tudását.
Eredmények:
I.   Koch Dorián 3.a
II.  Hajnal Rebeka 3.z
     Rácz-Balogh Benedek 3.z
III. Csillag Virág 3.z
I.   Soha Bejke 4.z
II.  Friedl Zsófia 4.z
     Koza Mihály 4.z
III. Vass Olivér   4.a
Eredményükhöz szívből gratulálunk!

Zsámbéki körtúra – október 14.

Hétvégi túránkon az októberi ősz még éppen a kellemes arcát mutatta. A kiváló túraidő ellenére kislétszámú (de annál lelkesebb) csapattal ismerkedtünk Zsámbékkal és környékével. Az Zichy kastély és a Török-kút maradványai mellett elhaladva, majd az egyedülálló történelmi múltú Öreg(rom)templom megtekintése után, az „Óriások lépcsőéig” barangoltunk. Közben két kilátópontot is érintettünk, ahonnan lenyűgöző látvány nyújtott a település. Még a tanösvény „átmenő” barlangocskáját is megtaláltuk. Mintegy 11-12 km-es körtúránkon kellemesen elfáradtunk, a végén a cukrászdában jutott idő egy kis finomságra elfogyasztására is.

Ez az alkalom (sajnos) egyben természetjáró szakkörünk utolsó programja is volt. Köszönet e túrán résztvevő diákoknak!                                                                                                             Külön köszönet és elismerés Kati néni osztályának (most már 3.a), akik mindvégig kitartóak voltak, örömmel csatlakoztak programjainkhoz! Bízom benne, hogy – a számos diákot megmozgató – hétvégi túrák alkalmával sok-sok élménnyel gazdagodtatok.                                                                                                                          Köszönjük, hogy több, mint 4 éven át aktív részvevői voltatok gyönyörű vidékeink megismerésének és az emlékezetes, nyári erdei vándortáboroknak.

(Várda Katalin és Lovász Lóránd)

Őszi síélményünk (3.z) – 2023. október 5.

Parádés programon vehetett részt osztályunk csütörtök délelőtt.
Az őszi verőfényben a műanyag-pályás síelést próbálhattuk ki, ugyanis a Nanook-Síiskola látott bennünket vendégül csepeli bázisán, egy ajándék-síelésre.
Sok vidám percet élhettünk át közösen; köszönjük ezt a remek lehetőséget a síiskolának, és vezetőjének: Pásztor Zsófiának, aki egykor szintén a Mátyás suli növendéke volt.

(3.z osztály)

A zene világnapja

Október elseje, a zene világnapja ebben az évben vasárnapra esett, ezért a rendhagyó énekórát szeptember 29 – én tartottuk meg. A címe: Színművek, zeneművek – természetesen szórakoztató jelleggel. Felcsendült Mendelssohn: Szentivánéji álom Nászindulója, amiben a különböző hangszereket figyeltük meg, Shakespeare: Rómeó és Júlia c. tragédiájából kiragadtuk Tybalt halálát, amit megnéztünk Zefirelli filmjéből, majd meghallgattuk Prokofjev balettjéből először csak zenekarral, aztán a balettelőadással együtt. Az órát Edvard Grieg: Peer Gynt c. szvitjének két tétele keretezte: Reggeli hangulat és A hegyi király barlangjában.

                                                                                              Kissné Katona Mária

Zenei tábor

Szeptember 5 – 8 -ig zajlott le a zenei tábor Balatonszemesen, amin 74 diák vett részt. Az időjárás ismét nekünk kedvezett, nyárias napokat töltöttünk a Balaton partján fürdéssel, sporttal, társasozással vagy csak egy kis relaxációval. Első este 6 csapatot alakítottak ki a 8. z osztály csapatkapitányai és három napig küzdöttek az első helyezésért, amit végül Kisgergely Júlia: Balatoni rókák csapata nyert meg. Délelőttönként énekeltünk és Lukács Kati néni irányításával egy kórusnyi arcot készítettek a gyerekek színes papír technikával, amelyekből kiállítás is lesz az aulában az iskola 85. évfordulója alkalmából. Belefért még a programokba egy balatonboglári kirándulás, ahol a lombkorona tanösvényen mentünk végig, egy hangulatos diszkó és persze a sok – sok nyeremény a különböző versenyekért.

Kissné Katona Mária

2023.október 2-án a 7. évfolyam a Turay Ida Színház Vitéz lélek című előadását nézte meg.

Tamási Áron műve “egy kis székely világot tár elénk. Olyan figurákat, akik a mai ember számára már egzotikusnak hatnak természetükkel, naiv bölcsességükkel, csavaros humorukkal. Tamási darabja azt a csodát mutatja be, ahogy a kisember a katasztrófák közepette is képes talpra állni, magára találni” (https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/vitez-lelek/directing-38150), miközben felszínre kerül egy fájdalmas múltbéli titok is.

A darabbeli ízes erdélyi beszédmód jó felkészülést jelent a 7.z hamarosan induló Határtalanul egyhetes kirándulásához is.

Turúné Tóth Anikó of.

Mátyás király nyomába eredtünk… (3.z) – 2023. szeptember 8.

Tanév eleji osztálykirándulásunkat idén, „Mátyás király” témában szerveztük.

A nyarat idéző szeptemberi reggelen, utunk először a Mesemúzeumba vezetett, ahol „Királyi döntések” címmel egy remek, interaktív foglalkozáson vehettünk részt.

A nap további részét képező játékos kaland során, pedig felkerestük a Várnegyed néhány olyan helyszínét, melyek Mátyás királyhoz kapcsolhatók.

Az egyes állomásokon megszerzett puzzle-darabokból fejthették meg végül csapataink, hogy ki lett közülük az „álruhás király”, illetve „királyné”.

A program és a királyi pár megkoronázása a Budavári Mátyás Király Játszótéren történt, ahol a meglepetés-vendégünk: Gergely Eszti néni vezetésével, egy közös, reneszánsz tánccal zártuk ezt a csodás napot!

(3.z osztály)

Fut a Csepel Sportágválasztó

A rossz, esős idő ellenére iskolánkat 35 lelkes alsó tagozatos diák képviselte a kerületi Fut a Csepel rendezvényen.
Kispál Lia 2.z osztályos tanuló korcsoportjában lll.helyezést ért el.Testvére, Hugó lV. lett és ő vihette haza a tombolán kisorsolt fődíjat is.
Minden indulónak és a lelkes szurkolóknak is szívből gratulálunk!

Csepeli Összetartozás Háza 7.z

2023.szeptember 19-én a csepeli Összetartozás Házába látogatott a 7.z osztály. A tárlatvezetés, majd utána a kvíz megoldásához segítséget nyújtó nyomkereső játék nagy segítséget jelentett a hamarosan sorra kerülő Határtalanul erdélyi kirándulásunkra való felkészülésben.

(Turúné Tóth Anikó of.)

 

Békaavató

Szeptember 20-án ismét megtartottuk sz ötödikeseink bátorságpróbáját, a békaavatót.

Fejtörés és ügyességi feladatok sora várt az izgatott diákjainkra, akik öt helyszínen bizonyíthatták: képességeik alapján valóban alkalmasak a felső tagozat kihívásainak megfelelni.

A felsőbb évfolyamok dökösei kitettek magukért, kellően változatos próbatételekkel sokkolták a kicsiket. Szerencsére minden ebihalat kiszabadítottak a mocsárból, a szabadulószobát is el tudták hagyni, de a kvíz és a lovagi /ügyességi játék sem fogott ki senkin, így megkaphatta mindenki a békává válását bizonyító tanúsítványt.

Köszönet illeti a segítségért Gabi, Barbi és Csenge nénit is.

Turúné Tóth Anikó DÖK-segítő tanár

Vándortábor a Mecsekben (július 05-11.)

Iskolánk túrázói az idén a Mecsek útvonalaival, látványosságaival ismerkedtek az „erdei vándor”-on. Az 1 hetes kalandon változatos, élménydús programokban volt része lelkes csapatunknak.

Vonatunk Pécsre érkezet, ahonnan – egy belvárosi sétát követően – Árpád-tetőn át első szálláshelyünkre, Sikondára gyalogoltunk. Második napon, egy 17 km-es körtúrán, a Melegmányi-völgyben barangoltunk. A csodás környezetben a Kőlyuk-barlangot és a mánfai templomocskát is felkerestük. Útközben terepi „tárgyfelismerő” versenyt rendeztünk. Táborváltó napunkon Árpád-tetőn egy látványos és izgalmas interaktív Mecsexplorer-kiállításon gazdagíthattuk ismereteinket, majd Béta-aknáig egy ódon Csepel teherautó platóján utazhattunk a gyerekek nagy-nagy örömére. A második sátoros táborhelyünk Zobákpusztán volt, ahol még a csapatok megmérkőztek egy 13+1-es legek-TOTÓ versenyben. Következő körtúránk (9 km-es) nagy szintkülönbségeken mozgott, így már előtte eldöntöttük, hogy a visszaútat majd autóbusszal tesszük meg. Túránk során gyönyörködtünk a Csurgó vízesésben, betértünk a legendájáról ismert Máré várba, majd a „mecseki spartacus”-ösvényen haladva értünk a magyaregregyi erdei strandra. Üdítő volt megmerítkezni a hűs vízben, s pizzával, jégkrémmel kedveskedtünk magunknak. Estig még jutott időnk egy erdei rókavadászatra, dupla számháborúra, sőt a táborban szalonnasütésre is. Harmadik, egyben utolsó táborváltásunk alkalmával bekéredzkedtünk a püspökszentlászlói arborétumba. A varázslatos kert és a lenyűgöző kastély megtekintése után – erőt gyűjtve – felkapaszkodtunk a Zengőre. A kilátóig vezető 600 méteres, közel 20 fokos emelkedő leküzdése már nagyobb falatnak ígérkezett és bizonyult, de le a kalappal a diákjaink előtt. Pontban 12 órakor mindenki felért a Mecsek legmagasabb pontjára! A Dombay-tó melletti utolsó állomásunkig egyre fokozódott a hőség, vacsoráig a tónál strandoltunk. Másnap már reggel ereje volt a napnak, de elszánt csapatunkkal Zengővárkonyig „masíroztunk”. Útközben felkerestük Rockenbauer Pál sírhelyét szelídgesztenyéi között, és látogatást tettünk a helyi tojásmúzeumban és „szalmakincstárban”. Pécsváradon – egy jóleső fagylaltozást követően – programunk része volt még a vár bejárása. A rengeteg történelmi érdekesség mellett, többek között a középkori kápolnarész (Szent István koronája másával) megtekintése is kedves emlék marad. Estig egy újabb strand következett, s még egy rendhagyó kereszt-rejtvény megoldásában vetélkedtek csapataink. Az erdei vándor zárásaként – tetőzik a kánikula – játékokkal töltöttük az időt. Majd autóbusszal Pécsre utaztunk, és onnan vasúton érkeztünk Kelenföldre.

Úgy gondolom ez a nyári táborunk is kiválóan sikerült. A gyerekek nagyon kitettek magukért, igen jó kis társaság jött össze. Hatalmas dicséret illeti őket! Minden bizonnyal mindenki jól érezte magát, és a hét folyamán testileg-lelkileg- és spirituálisan is sokat erősödött.

További kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

(Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd)