2019/20. | 2018/19. | 2017/18.


Pilisborosjenői körtúra – 2019. október 12.

Természetjáró szakkörünk szombaton Pilisborosjenő környékén tett körtúrát. Ez alkalommal is elkísért bennünket Benczéné Várda Katalin tanítónő és Metálné Gál Annamária fejlesztő pedagógus. Míg első túránkon Kis Gergely, a mostanin Árva Csenge és Csákány András tanárok tartottak még velünk. Ragyogó időben felkerestük az Egri vár 51 éves mását (az Egri csillagok forgatására építették) az ősz színeiben pompázó Pilisben. A várrom és sok más mellett, a Teve-sziklák homokkő csoport is tartalmas látnivalót jelentett – az ismét 35 főt számláló – a vidám diákseregnek. Harmadik, egyben utolsó őszi (november 9-én vagy 16-án) természetjárásunk alkalmával a budaörsi sziklák és a Normafa közötti útvonallal ismerkedünk majd meg. (Lovász Lóránd)


Megemlékezés az aradi vértanúkról – 2019. október 4.

Iskolánk tanulói október negyedikén első órában emlékeztek az aradi vértanúkra. Az osztályok önálló prezentációval készültek, osztályfőnökeik iránymutatásával, hogy kifejezzék tiszteletüket a nemzet hősei iránt. A megemlékezés nem csak emléket kívánt állítani, de emlékeztetni is akart. Emlékeztetni, hogy a vértanú halálának az ad értelmet, ha belőle új nemzedék, új gondolkodás fakad. Emlékeztetni, hogy 1848 emléke tovább él.
Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes, akiket az 1848–49- es forradalom és szabadságharc leverése után, Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. (Weszprémyné Szeip Csilla)


Megemlékezés Léon Foucaultról – 2019. október 2.

Október 2-án megemlékeztünk León Foucault francia fizikus és csillagász születésének 200. évfordulójáról.
Az iskola fizikatanáraként csatlakoztam ifj. Zátonyi Sándor tanár úr által meghirdetett „Foucault 200” c. pályázathoz, melynek célja Foucault munkásságáról való megemlékezés és tudományos tevékenységének bemutatása. Fontosnak éreztem, hogy tanítványaim halljanak arról a nagyszerű tudósról, aki a nevét viselő Foucault inga segítségével kimutatta a Föld tengely körüli forgását és megismerkedjenek tudományos tevékenységével (mikroszkópos fotózás, Nap fotózása, fénysebesség mérése földi körülmények között).
A pályázaton való részvétel tág lehetőséget adott a tanulók foglalkoztatására. A munkába iskolánk valamennyi 7. és 8. osztályos tanulóját vontam be, közel száz gyermeket. Kiválaszthatták a számukra legjobban tetsző technikát: Foucault-inga modell-, tabló-, PPT– ill beszámoló készítés.
Október 2.-án iskolánk aulájában a program lezárásaként a részt vett tanulók jelenlétében megemlékezést tartottunk. Elhangzott a mennyezetre felfüggesztett ingamodell működésének lényege, a fizikus életpályája, felfedezései.
Sikeres program volt, a tanulók érdeklődését felkeltette, tudásuk bővült. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


A zene világnapja – 2019. október 1.

Az idei tanévben is október 1-jén rendhagyó ének óra keretében emlékeztünk meg a Mátyás Király Általános Iskolában a zene világnapjáról.
Olyan zenerészleteket, kórusrészleteket hallgattunk és néztünk meg, amelyekben valamilyen módon madarak szerepelnek. Az énekesek a kakukk, a macska, kutya hangját utánozzák Banchieri: Az állatok rögtönzött ellenpontja című művében. Részleteket hallgattunk Saint-Saëns: Az állatok farsangja művéből, ahol a hegedűk csibéket, tyúkokat imitálnak, a cselló és zongora pedig a fenséges hattyú méltóságteljes siklását mutatja be. A hattyúk tava meséjéhez Csajkovszkíj gyönyörű dallamai szóltak. A Tűzmadár Sztravinszkíj muzsikájával és Walt Disney rajzaival a varázslatok világába röpít bennünket. Az állatok farsangja Fináléjára a kecses, vicces flamingók lejtettek táncot.
Reméljük, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt sikerült élményt adnunk, közelebb vinni őket a zene világához. Kissné Katona Mária (a zene tagozat vezetője), Hajas Lilla (osztályfőnöki munkaközösség-vezető)


Túra a Hármashatár-hegyre – 2019. szeptember 21.

Természetjáró szakkörünk első túráján a Hármashatár-hegyre látogattunk. Ragyogó kirándulóidőben népes túracsapatunk először a Guckler-kilátóig gyalogolt. Innen fővárosunk és a Budai-hegység pompás panorámájában gyönyörködhettünk. Majd a Virágos-nyereg érintésével a Farkas-torok barlangnyílásáig ereszkedtünk le. Remek hangulatú erdei utunk során kellemesen elfáradtunk, és élményekkel gazdagodva várjuk októberi 12-i körtúránkat. Ekkor majd Pilisborosjenő környékén barangolunk. (Lovász Lóránd)


Békaavató – 2019. szeptember 18.

Iskolánkban szeptember második hetében megtartottuk a hagyományos békaavatót.
A felső tagozatosok nevében a Diákönkormányzat tagjai tették próbára az új ötödikeseket. Az újonc felsősök tréfás, békával kapcsolatos feladatokban bizonyították bátorságukat és ügyességüket. A délután nagyon jó hangulatban telt, és a végére mindenki teljes rangú felső tagozatossá vált, amelyet oklevél is tanúsít. (Ács Regina 7.z)


Zenei tábor – 2019. szeptember 3-6.

A tanév első hetében lezajlott hagyományos zenei táborunk, aminek helyszíne idén Balatonszemes volt. Az idő, mintha csak velünk akarna kibabrálni, elromlott és a szállást sem találtuk olyan kellemesnek, mint amit Szántódon megszoktunk. Szerdán azonban kiderült az ég és ettől a kedvünk is rögtön derűsebb lett.
Délelőttönként énekeltünk, délután a Balaton parton napoztunk, játszottunk és a bátrabbak fürödtek is a Balatonban. Az ügyesebbek Lukács Kati nénivel kézműveskedtek, de a fiúk inkább fociztak. A táborlakók a 8. osztályosok vezetésével csapatversenyeken vettek részt, aminek a részeredményei olyan szorosak voltak, hogy az utolsó fordulóig senki sem tudhatta, ki nyeri a versenyt. Végül Beethoven bandája győzött, a csapatkapitányuk Fehér Anna 8. a osztályos tanuló volt. Gratulálunk nekik! A versenyek szervezésében Hajas Lilla, Rédei Ágnes és Lengyel Barbara tanárnők segítettek. Jövőre ismét várunk mindenkit a táborba. Addig is jó tanulást kívánunk. (Kisné Katona Mária kórusvezető)


Elsősök fája – 2019. szeptember 5.

Tanév elején kedves hagyomány Tankerületünk részéről, hogy a Zöldelő-zöldülő Iskolák program keretében egy-egy facsemetét ajánl fel az első osztályoknak azzal a pedagógiai céllal, hogy a gyermekekben a természet és környezet iránti felelősség érzetet erősítse.  A tanulók 8 éven keresztül vigyáznak az  „osztályfára”, figyelemmel kísérik a fejlődését.
Az idén szeptember 5-én került sor az iskolaudvaron a mezei juhar és a keskenylevelű kőris csemeték elültetésére az 1.a és 1.z osztályos  tanulók és Bock Erika, Scheuring Ferencné tanító nénik jelenlétében iskolánk karbantartójának közreműködésével.
(Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Tanévnyitó ünnepély – 2019. szeptember 2.

A tanévnyitó ünnepségen Juhász Katalin intézményvezető köszöntötte az első osztályosokat és meghívott vendégeinket:
Morovik Attila alpolgármestert és Tóth Jánost a Dél-Pesti Tankerület igazgatóját.
A megilletődött kicsiket diákönkormányzatunk képviselője az iskola „Mátyás királyaóriás ceruzájával mátyásos diákká avatta. Az avatási ceremónia során a tanító nénik kiosztották a tankerület és önkormányzat ajándékait, betűszámolót és láthatósági mellényt.
Ebben az évben ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Mátyás Király Általános Iskola. A csepeli kertváros közneveléséért végzett tevékenységéért, a megváltozott szociokulturális összetételű gyermekek problémáinak kezeléséért, az ének-zene tagozatos oktatás és a művészeti nevelés területén végzett kimagasló pedagógiai munkáért vehette át a Miniszter Elismerő Oklevelét Juhász Katalin intézményvezető Morovik Attila alpolgármester úrtól. Az elsősök szavalata és a kórus előadása után az igazgatónő hivatalosan is megnyitotta a 2019/2020-as tanévet. (Weszprémyné Szeip Csilla)


2019/20. | 2018/19. | 2017/18.