Felsős akadályverseny – 2018. április 21.

Idén is megrendezésre került a felső tagozatban az akadályverseny, ahol diákjaink különböző állomásokon vettek részt. A felsős pedagógusaink színvonalas és izgalmas feladatokkal várták őket. A verseny jó hangulatban telt, ahol a csapatok bőséges jutalmakat nyertek. Ezúton is szeretném megköszönni a kollégák munkáját és segítségét és a tanulók aktív részvételét! (Kuris Gabriella)


Peonza bemutató – 2018. április 13.

Pénteken a nagyszünetben az alsósok számára két mexikói peonzás rögtönzött trükk-bemutatóval kedveskedett a gyerekeknek a Trompos Hungary Kft szervezésében. A gyerekek nagyon élvezték az előadást és azóta sokak kedvence lett ez a játék. A Peonza Mexikóból érkezett hazánkba, olyan szórakozási lehetőséget kínálva, mely nemcsak élvezetes, de különböző készségeket is fejleszt. A Peonzával megtapasztalják, hogy gyakorlással egyre jobbak, ügyesebbek lehetnek, visszatalálnak a szabad játék és az egymással való együttlét örömeihez. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


A magyar költészet napja – 2018. április 11.

Az iskolánk humán munkaközösségéhez tartozó tanárok szervezésében ebben a tanévben is méltóképpen emlékeztünk meg a magyar költészet napjáról.
Az első tanórában a 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatok mérték össze a szellemi erejüket, kipróbálhatták ügyességüket, kreativitásukat a költészettel kapcsolatos játékos irodalmi feladatok megoldásával, amelyeket idén is Kozák Ágnes könyvtárostanár kolléganő talált ki a csapatok számára.
A csoportfeladat eredménye:

  1. helyezett csapat: 8.z osztály: Árvai Péter, Gyetkó Réka, Wéber Csenge
  2. helyezett csapat: 7.a osztály: Fazekas Regina, Tóth Krisztina, Nagy Gergő
  3. helyezett csapat: 7.z osztály: Radeczky-Geisz Laura, Kondrát Liza, Kontra Bernadett
  4. helyezett csapat: 8.a osztály: Fésű Gergő, Ábel Fanni, Török Kincső

Ezután az összegyűlt felső tagozatos diákok felolvasták/elszavalták az általuk kiválasztott versüket. Jelentkezőkben, lelkes versmondóban szerencsére nem volt hiány. Még Csákány András tanár úr és Kis Gergely tanár úr is megörvendeztette a hallgatóságot egy-egy verssel. Külön öröm volt, hogy Cseke Anna, Palotás Botond és Árvai Péter saját verssel is készült erre az alkalomra. Itt mondok köszönetet minden segítő kollégámnak és versmondónak a mai nap sikeréért: Turúné Tóth Anikó MK-vez.


Húsvét a napköziben – 2018. március 23.

Március 23-án a 3-4. évfolyamos tanulók húsvéti kézműveskedésen vehettek részt. Megismerhették az ünnep vallási vonatkozásait és a néphagyományokat is. Kreatív és ízléses munkadarabok készültek, amit a tanulók hazavihettek. (Dobos Anna)

Iskolai ünnepély – 2018. március 14.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját a 6. a osztály színvonalas műsorával köszöntöttük. A látványos előadást szerkesztette és betanította: Kuris Gabriella tanárnő.
Részlet Juhász Katalin igazgatónő nyitóbeszédéből:
“Ez az a nap, aminek jelentősége semmilyen módon nem képezi vita tárgyát. Mindenki egy emberként elismeri az ünnepet, tiszteli a szabadságharc hős katonáit és a reformkor nagy politikusait. Nem értettek egyet mindenben, de tudtak egymással tárgyalni, meghallgatva a másik fél véleményét is, s ha kellett, beismerték saját tévedéseiket. Nincs ember, aki ezeket az érdemeket lekicsinyelné, s így március 15-e a forradalommal és a reformkorral azonosítva valóban az összefogás szimbólumává vált.”


Mátyás nap – 2018. február 22-23.

Idén is megrendezésre került a Mátyás napi vigasságok című iskolanapunk. Mivel iskolánkat is Mátyás Király Általános Iskolának hívják, így az itt tanuló diákoknak ez már egy fontos hagyománnyá vált. A 7-8. osztályos tanulók szellemi és fizikai megmérettetésen vesznek részt, hogy ki nyeri el a király és királynői címet. A szellemi vetélkedő feladatait Kozák Ági néni állítja össze, a fizikait pedig Zsolti bácsi, Viki néni és Gabi néni.
Az osztályok csütörtökön iskolaidő után az előzetes feladatok alapján megmutathatták lexikális tudásukat. Idén egy novellát kellett elkészíteni és egy velencei maszkot. Másnap reggel megkoszorúztuk névadó királyunk domborművet. Ezután az iskola összes osztálya a sátorban gyűlt össze, hogy megnézzék a nyitóműsort, ami után sor került a versengő csapatok összecsapására. Mindenki nagy izgalommal várta ezeket a pillanatokat. Amikor a versenynek vége lett a kampányhéten szerzett szavazatokat, a szellemi és a fizikai vetélkedő eredményeit összeadták és kihirdették a végeredményt. Idén holtversenyben alakult ki. I. helyezett: 8. a, 7. a, II. helyezett 8. z, III. helyezett 7. z. Az osztályok ajándékba egy alkoholmentes pezsgőt és egy tortát kaptak.
Köszönjük a programokat Anikó néninek. Gratulálunk mind a négy osztálynak a sportszerű küzdelemért. (Wéber Csenge 8. z)


Magyar Parasport Napja – 2018. február 22.

Iskolánkkal csatlakoztunk az első Magyar Parasport Napja eseménysorozathoz, mely a lélekmozgató elnevezést kapta.
Lélekmozgató testnevelés óra keretében a 6. a és 8. a osztály diákjai próbálták ki a parasportágak közül az ülőröplabdát.
A foglalkozást Kuris Gabriella testnevelő tanár vezette.

Alsós farsang – 2018. február 16.

A bú sírjon a fagyon; Ma öröm napja vagyon.
Bánat üttessék agyon; Mi is örvendjünk azon!

A fenti népi rigmussal vette hivatalosan is kezdetét iskolánk idei farsangi ünnepsége.
A program a hagyományos jelmezes felvonulással indult a tornateremben. Az értékelés ezúttal is nehéz helyzet elé állította a zsűrit, hiszen a farsangi maskarák egytől-egyig sziporkázó ötletekről és készítőik – többnyire a kedves szülők – hihetetlen kreativitásáról árulkodtak.
Amíg vártunk az eredményhirdetésre, a meghívott művészvendég – Hüse Julcsitáncházi vigasságot szervezett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Ezen kívül volt még lufihajtogatás, arcfestés – a büfékben mindenféle finom falat – s az elmaradhatatlan tombolasorsolást is megtartották az évfolyamok.
Úgy gondoljuk; aki jelen volt, minden bizonnyal nagyon jól érezte magát; s reméljük a telet sikerült jó messzire kergetnünk. (Gyenes Csilla)


Valentin-nap az iskolában – 2018 február 14.

Iskolánkban már többéves hagyománya van a Valentin-napi postának. Örömteli, hogy a hetekkel ezelőtt kitett hatalmas rózsaszín postaládába rengeteg üzenetet, ajándékot dobtak be tanárok és diákok. 14-én reggel aztán Wéber Csenge, Pereznyák Anna (8.z) és Fésű Gergő (8.a) végigjárta az iskolát, és kiosztotta az üzeneteket.
Bízom benne, minden címzettnek örömet szerzett a küldemény; aki pedig most még nem kapott üzenetet, annak talán jövőre érkezik. (Anikó néni)


Adventi vásár – 2017. december 15.

„Gyere velem a vásárba,
fussunk oda hamarjába!”

December 15-én rendezte meg a napközis munkaközösség hagyományos adventi vásárát.
A programot most is, mint minden évben szorgos előkészület előzött meg. A gyerekek saját kezűleg barkácsolt alkotásai mellett, az anyukák által készített finomabbnál-finomabb sütik és egyéb ünnepi kreációk sokasága töltötte meg az árusok asztalait.
A gyerekek és a szervezők nevében ezúton szeretnénk megköszönni a lelkes szülők és támogatók segítségét. (Gyenes Csilla)


Karácsonyi koncert – 2017. december 13.

Iskolánk ének-zene tagozata 2017. december 13-án rendezte meg karácsonyi koncertjét a Béke téri Jézus Szíve plébániatemplomban. Sok munkával és nagy izgalommal készültek a gyerekek a hangversenyre. A kórusok és a hangszeres szólisták muzsikálása méltó volt az Adventi, ünnepi hangulathoz. Műsorunk felidézésével kívánunk mindenkinek áldott karácsonyt. (Kissné Katona Mária kórus vezető)


Tévedések vígjátéka, Vígszínház – 2017. november 21.

Kedd este felejthetetlen élményben volt része azoknak a 6.z és 7.a osztályos tanulóknak, akik ellátogattak egy közös osztályprogram keretében a Vígszínházba.
Shakespeare: Tévedések vígjátéka című darabja Eszenyi Enikő rendezésében (átköltésében) még mindig telt ház előtt arat nagy sikert, jóllehet ez az előadás már 13. éve szerepel a repertoárban.
“Maga a nagyvárosi forgatag költözik be a Vígszínház színpadára. Jól ismert mai alakok népesítik be Shakespeare időtlen vígjátékát, s igazolják: alapjaiban keveset változott a világ az elmúlt négyszáz évben. A két-két iker összesen négy színészre írt szerepét ezúttal ketten: Telekes Péter és Csöre Gábor alakítják, bravúros gyorsasággal váltogatva színpadi karakterüket és jelmezeiket.”


Gazdag Erzsi irodalmi délután – 2017. november 20.

2017. november 20-án Gazdag Erzsi irodalmi délutánt rendeztünk az 1-2. osztályos tanulóknak, amelyen jó hangulatban verset tanultunk, játszottunk és kézműveskedtünk is.
(Elszászer Ildikó és Mácsai Erika tanítók)
Generációk nőttek fel szellemes és kedves gyermekversein. Sokszor nem is tudjuk, hogy ennek vagy annak a dalnak a szövege is Gazdag Erzsi tollából származik, fújtuk már óvodásként, aztán tanítottuk gyerekinknek, hogy: „Egy kis malac, röf-röf-röf… Hull a hó, hull a hó mesebeli álom… Volt egyszer egy mesebolt, abban minden mese volt… Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál…” Sorolhatnánk reggelig, mert Gazdag Erzsi kitörölhetetlenül a miénk. Versesköteteit ma is lapozgatjuk, nincs az a kisgyerekes anya, aki „meseboltjából” ne kölcsönözne egy-egy verset, adná tovább bájos kis versikéit…


A tanú, mozilátogatás (felső tagozat) – 2017. október 27.

Iskolánk felsős diákjai közös filmnézéssel tisztelegtek az 56-os forradalom hőseinek emléke előtt. A Csepel Pláza nagy termében került sor A tanú című film megtekintésére. Bacsó Péter által 1969-ben rendezett egész estés magyar film. Elkészülte után – bár a Rákosi-rendszerről szólt, mégis túl korainak tűnt – azonnal betiltották. Tíz évig dobozban volt, és 1979-ben is csak azért mutathatták be, mert külföldön a Betiltott Filmek Fesztiváljára készültek. A tanú évek alatt kultuszfilmmé érett. A hazai első legális vetítések egyike az 1977-es Bacsó-vígjátékszemle keretében zajlott, a József körút 63. szám alatti Bányász moziban. Műfaját tekintve filmszatíra, filmdráma, filmvígjáték, politikai film és kultuszfilm. (Weszprémyné Szeip Csilla)


Sátorállítás – 2017. október 14.

Szerencsére jó idő volt, és sokan jöttek segíteni. Szülők, tanárok, tavalyi és mostani diákok.
Köszönjük mindenkinek, akik a tornasátor felállításában részt vettek!
Jó hangulat, jó munka, jó ebéd! Kell ennél több?
Hétfőtől egészen tavaszig a sátorban tudjuk tartani a testnevelés órákat.
Még egyszer köszönjük minden résztvevőnek az önzetlen segítséget!


Tündér Lala, mozilátogatás (5.a, 5.z) – 2017. október 6.

Szabó Magda írónő születése 100. évfordulója alkalmából az ÁMK Szabó Magda Közösségi Tér vetítésén vett részt az 5. a és z osztály október 6-án délelőtt. A gyerekek a Tündér Lala című meseregény filmváltozatát tekintették meg. (T. T. A.)

Napközis sportdélután – 2017. szeptember 29.

Az „Erőpróba” nevet kapta az a játékos sportrendezvény, melyet a napközis munkaközösség szervezett szeptember havának utolsó péntekén az iskolában. A tanulócsoportokból szerveződött alkalmi csapatok különféle ügyességet, bátorságot és erőt igénylő feladatokban mérték össze tudásukat.
A teljesség igénye nélkül: átkeltünk a „mocsáron”, megpróbáltunk ügyesek lenni a „lépegetőn”, illetve babzsákjainkat igyekeztünk minél messzebbre hajítani; és még sorolhatnánk.
Valamennyi feladat végrehajtását a sportszerű küzdelem, és a jó hangulatú csapatjáték jellemezte. Köszönet érte Debreceni Istvánné Etelka néninek – a rendezvény főszervezőjének! (Gyenes Csilla)


OMÉK – 2017. szeptember 21.

Szeptember 21-én a 2. és 3. évfolyam látogatást tett az OMÉK-on. Az esős idő ellenére számos programon vettek részt: kutyafajta bemutató, íjászat, kukoricatörés, lovasbemutató, kóstolók és betekintést nyerhettek az állatok gondozásába, viselkedésébe.
Élményekkel gazdagodva tértek haza. (Zajacz Ildikó)


Békaavató – 2017. szeptember 20.

Szeptember 20-án délután ismét sor került a vállalkozó kedvű és igen merész ötödikes ebihalak bátorságpróbájára, amelynek során igazán komoly küzdelem várt rájuk.
A már hagyományosnak számító gumicukor békák keresése közben többen nem is sejtették, hogy az F1-ből kiszűrődő halálhörgéseket, sikolyokat milyen kínok elszenvedése okozza. Aki viszont túlélte az ottani kalandot- a fején végigaraszoló lárvákat-, annak az udvaron már csak a gyomortartalmát kellett visszatartania. Történt ugyanis, hogy hiába próbálkoztak a bátor segítők, egyetlen eleven békát sem sikerült kicsalogatniuk a rejtekhelyéről. Békaavató viszont nem létezhet béka nélkül, tehát hoztak, amit találtak: hínárt abban a reményben, hogy ha sikerül megtalálni közte a kincseket, jövőre nagyobb szerencsével járunk; valamint egy teknőst is szerzett András bácsi. Aki ezekkel a megpróbáltatásokkal végzett, örömmel énekeltethette meg az utcán megállított embereket.
Örömmel mondhatjuk el: -néhány kivételtől eltekintve- a mostani ötödikesek is készek a felső tagozat megpróbáltatásainak elviselésére, amit a játék végén átvett oklevéllel bizonyítani is tudnak.
A nevükben is köszönöm a segítők- Bakos Csenge, Lévay Levente (6.a), Fazekas Regina, Kucsera Tamás, Weszerle Ádám (7.a), Horváth Vanessza, Szabó Kamilla, Szolyka Adrienn (7.z), Fésű Gergő, Tar Kriszti (8.a), Pereznyák Anna, Wéber Csenge (8.z) – munkáját: T. T. Anikó néni


Faültetés – 2017. szeptember 19.

Szeptember 19.-én reggel iskolánk kicsi elsősei fát ültettek az iskolaudvaron Morvai Viktor kedves szülő és a tanító nénik (Benczéné Várda Katalin és Mácsai Erika) segítségével. A facsemetét Tankerületünk ajánlotta fel iskolánknak a Zöldelő-zöldülő Iskolák program keretében, azzal a pedagógiai céllal, hogy a gyermekek 8 éven keresztül gondozzák az “évfolyamfát” és kialakuljon bennük a természet és a környezet iránti felelősség. Köszönjük szépen Tóth János Tankerületi igazgatónak és Morvai Viktor szülőnek, hogy az elképzelés a gyakorlatban is megvalósult. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Zenei tábor – 2017. szeptember 5-8.

Szeptember elején szerveztük meg a hagyományos zenei táborunkat. A tábor fő célja: felkészülés a karácsonyi koncertre, persze sok szabadidős programmal fűszerezve. Hat csapat versengett egymással. Dicséretet érdemelnek a 8.z osztályos csapatvezetők, mert jó szervezéssel remekül összefogták csapataikat. A maradék szabadidőben sokan ügyeskedtek Börcsök Anna néni kézműves foglalkozásain (főleg lányok). A tihanyi kiránduláson elénk táruló balatoni táj és a hangulatos város minden évben lenyűgöz mindannyiunkat. Volt sok vidámság, ének és tánc is utolsó este a diszkóban. (Kissné Katona Mária)


Kirándulás a Mezővári-szigetre – 2017. szeptember 7.

Élményekben gazdag, kellemes hangulatú kiránduláson vettek részt a felsős informatika tagozatos tanulók Halásztelken, a Mezővári-szigeten. A kicsik közül a 3. a osztályos tanulók és tanítóik, valamint az őket segítő szülők is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kiránduláson résztvevő 100 gyermek közül 60 fő kerékpáron vágott neki az oda-vissza 40 km-es útnak. Pedagóguskísérőik: Árva Csenge, Bock Erika, Csákány András, Orosz László. A kerékpárok út közbeni szervizelését „portás” Pista bácsi és Morvai Viktor vállalta magára. 40 gyermek Volán busszal érkezett Halásztelekre. Vadregényes kalandokkal teli gyalogtúrával (oda-vissza 15 km) jutottak el a helyszínre. Pedagóguskísérőik: Killi Nóra, Kuris Gabriella, Scherer Aranka, Kis Gergely, Danka Adrienn. Lelkes szülők és Bánkuti Zsolt, Orosz László tanár úrral egyetemben autóval közben a szigetre szállították a főzéshez és a játékokhoz szükséges alapanyagokat és eszközöket. A diákok első feladata volt, hogy bunkert építsenek osztályonként maguknak. Ezt a feladatot az időjárás ihlette, mert végig borús idő volt és időnként szemerkélt az eső. Közben a felnőttek krumplit pucoltak, a tüzet készítették elő. Az ebédre szánt paprikás krumplit három bográcsban egyszerre Scherer Aranka néni főzte. A végeredmény isteni finom lett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy pillanatok alatt elfogyott. A játékok közül a rabló-pandúr tetszett legjobban a gyerekeknek.
A kirándulás fő szervezője Orosz László tanár úr volt. Köszönjük a tanár úrnak kiapadhatatlan energiáját és „hangját”, a szervező munkáját!
Mi pedagógusok büszkék vagyunk a „mátyásos” diákjainkra és megdicsérjük őket, mert nagyon jól viselkedtek a nehézségek ellenére. Ez a kirándulás kiváló példa arra, hogy az iskola lehet a szülők, a gyerekek és a pedagógusok jól működő közössége, ha a részt vevők így akarják. Köszönjük szépen a szülők idejét és támogatását a szervező munkákban! Reméljük ezzel a kezdeményezéssel hagyományt teremtettünk. (Weszprémyné Szeip Csilla)


Évnyitó – 2017. szeptember 1.

Részlet, Juhász Katalin igazgatónő évnyitó beszédéből:
“Nyár elején elköszöntetek az óvodától, játszótársaktól, óvó néniktől, dadusoktól. Kinőttétek a székeket, alacsonyak lettek az asztalok, s talán már nagyon kíváncsiak vagytok, milyen világ vár rátok itt, az iskolában. Biztosan nagyon fontos kérdések jutottak eszetekbe. Például, hogy az iskolában van-e medence? Szabad-e a szünetben fára másznunk? Ki segít bekötni a cipőmet? Itt is lesz-e szülinapi puncstorta? Ebédre kapunk-e fahéjas palacsintát? Mesél-e a tanító néni Flórián fenséges flagendorfeljéről? És én elmesélhetem-e, hogy mit csinál otthon Gofri kutyám és Bani nyuszim?”


Mártontábor – 2017. június

Drága nyári táborosaim!

Ezúton szeretném megköszöni Nektek, hogy részt vettetek idei vízi táborunkban. Régóta nem éreztem magam ilyen kellemesen a számomra munkának tartott kiruccanáson.
Jók voltatok, rendesen dolgoztatok, nem volt sem magatartási, sem egyéb probléma. (Köszönet a jelenlévő kollégáknak és szülőknek is). Valamikor szeptember közepe vége felé tartunk egy kis pizzázással egybekötött tábortalálkozót. Tisztelettel: Orosz László