Határtalanul kirándulás Szlovákiában – 2019. május 7-10.

Selmecbánya, Besztercebánya

A két hetedik osztály együttesen indult Felvidékre. Elsődleges pedagógiai célként a közösség fejlesztés és a Felvidék magyar kötődési területek történelmi és irodalmi feltérképezése volt. Kiváló idegenvezetésben volt részünk, ahol a kitűzött célokon kívül a földrajzi tudásunkat is sikerült bővítenünk. Első állomásunk Selmecbánya volt, itt ellátogattunk a bányába, ahol részletes bányaismereti bemutatón is részt vettünk. Ezután Besztercebányára utaztunk, ahol megnéztük a háborús emlékművet, majd a Mátyás házat és a református templomot. Este érkezés Tátralomnicra a szállásunkra.

Magas-Tátra, Késmárk

Második napon kirándultunk a Magas-Tátrába ahol hóesés fogadott minket. Gyerekek nagyon élvezték a lanovkázást és a májusi hógolyózás a szikrázó napsütésben örök emlék marad. Ezután 12 km-es túra várt ránk a havas Tátra csodálatos útvonalán. Nagyon elfáradtunk mire a szállásra értünk. Esténkét a vacsora után játékos kvízes vetélkedők voltak, amit a gyerekek nagyon élveztek.

Lőcse, Kassa

Harmadik nap Lőcse városközpontjába látogattunk el, amely a legrégibb város a Felvidéken. Megtekintettük a Szent Jakab templomot, ahol idegenvezetést is kaptunk a történetéről. Következő úti célunk Rozsnyó városa. Megtekintettük a nevezetességeket ahol érdekesebbnél érdekesebb dolgokat tudhattunk meg a városról. Ezután Kassa városában csodálhattuk meg a Szent Erzsébet dómot, ahol megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc síremlékét. Kassán még ellátogattunk a Rodostói házhoz mely egyben Rákóczi-emlékhely is.

Lombkorona, Bátkai Alapiskola, Rimaszombat

Negyedik napon már nagyon fáradtan ébredtünk, de annál nagyobb izgalommal vártuk a következő úti céljainkat. Első megálló Bachleda völgyben található lombkorona tanösvény. Lanovkával mentünk fel az ösvény bejáratához. 32 méter magas torony tetején találtuk magunkat, ahol a Magas-Tátra havas csúcsaiban gyönyörködhettünk. Amikor Lefelé tartottunk, hatalmas jégeső zúdult ránk, de a lelkesedésünket ez sem mosta el. Hazafelé tartó utunk során ellátogattunk a Bátkai alapiskolába ahol az iskola történetéről és mindennapjairól hallhattunk érdekes történéseket. Ajándékkal is készültünk az iskola diákjainak, amit viszonoztak nekünk. Utunk utolsó állomása Rimaszombat gyönyörű városnézése volt.
A kirándulás minden percét élveztük, kívánjuk hogy minden gyerek hasonló szép élményekkel gazdagodjon!