Vértesi vándorok – 2021. július 12-15.

Mátyásos természetjáróink az idei nyáron a Vértesben barangoltak. A lelkes diákok Gánt környéki csillagtúrák alkalmával többek között felkeresték a csókakői és várgesztesi várakat. Az egykori bauxitbányák helyén megcsodálhatták a „marsbéli” tájra emlékeztető meddőket, és gyarapíthatták kőzetgyűjteményeiket. A mindvégig kedvező időjárás mellett, csodás környezetben (részben az Országos Kéktúra szakaszain) megtett mintegy 38-40 km-es erdei útjaink során számháborúk és „rókavadászat” bővítették, tették még színesebbé a programot. A szálláshelyen pedig társasjátékok, szellemi vetélkedők egészítették ki a sportos napokat. A júliusi négy nap során a 4-7. osztályosokból álló csapatunk nagyon jól érezte magát, kellemesen elfáradt, számos élménnyel gazdagodott. Túráink után még sok, felfedezésre váró látnivalót rejt a sajátos vértesi vidék, így terveink szerint visszatérünk ide a jövőben.
Kísérő pedagógusok: Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd


Ballagás – 2021. június 15.

Részlet Juhász Katalin igazgatónő búcsúztató beszédéből: “Ma 9 órakor megszólalt a Mátyás Király Általános Iskolában töltött 8 évetek utolsó csengőszója. Vállatokra akasztottátok a tarisznyát, s azzal ballagtatok a jól ismert termeken, folyosókon keresztül. A legismertebb ballagási kellék, a tarisznya egyfajta áldás jelképe is. Útjára engedjük vele az ifjúkorba lépőket, jelezzük ezzel azt, hogy egyszerre támogatjuk és hagyjuk függetlenné válni azt, aki a mesebeli szegénylegényhez hasonlóan elmegy világgá, hogy szerencsét próbáljon. A mesebeli párhuzam abban is megmutatkozik, hogy a tarisznyába a hagyomány szerint “hamubasült” pogácsát és szerencsepénzt teszünk, amivel megalapozhatjátok jövőbeli sikereiteket és gazdagságotokat. Földet azért raktunk bele, hogy bárhol gyökeret tudjatok ereszteni, míg a só abban segít, hogy az életetek soha ne legyen ízetlen: legyen inkább izgalmakkal és élményekkel teli. Az ünnepi megemlékezés végén egy-egy lufit engedtek majd a magasba, ezzel is szimbolizálva, hogy mostantól szabadok vagytok.


Dívaest – 2021. június 12.

Iskolánk táncosai június 12-én este kis műsorukkal nyitották meg a Nagymarosi Nyári BARBart Kultterasz rendezvénysorozatát.
A Dívaesten olyan művésznőkkel léphettek fel egy színpadon, mint Xantus Barbara, Détár Enikő, Gregor Bernadett, Fehér Adrienn és Bodor Szabina.
A Lányok látványos és vidám táncukkal emelték az este fényét, tanáraik és szüleik pedig méltán lehettek büszkék helytállásukért és lelkes munkájukért. Felkészítő tanáruk és koreográfusuk: Gergely Eszter.


Kerékpáros családi piknik – 2021. június 12.

Hagyományainknak megfelelően idén júniusban is megtartottuk a családi kerékpáros gyermeknapi rendezvényünket a tököli Mezővári-szigeten. Köszönet a résztvevő száznál is több diákunknak, egykor volt diákjainknak, szülőknek és a kísérő pedagógusoknak. Az időjárás kegyes volt hozzánk, a programjaink (homokvárépítés, bunkerépítés, zsákbanfutás, biciklis ügyességi verseny, névháború) rendben lezajlottak.
A finom ebéd után elfáradva, de törve nem, kerékpároztunk haza Csepelig. (Orosz László)


Újraélesztési gyakorlat – 2021. június 9.

Iskolánkban június 9-én tartottunk a 7. évfolyamos tanulóinknak olyan elsősegélynyújtó órákat, ahol az újraélesztés volt a téma. Alapvető célkitűzése a tanfolyamnak, hogy olyan ismeretanyagot adjon át, amellyel felhívja a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, készségszintre fejlesszen meghatározott tevékenységeket és elérje azt, hogy a tanulókban kialakuljon olyan szemlélet, mellyel félelem nélkül képesek laikus szintű életmentő eljárásokat alkalmazni a szaksegítség megérkezéséig. Diákjaink érdeklődve vettek részt az órákon, ahol kipróbálták az újraélesztést az egészségügyi eszközökön. Bízom benne, ha szükségük lesz rá, megfelelően tudják majd alkalmazni a tanultakat. (Rédei Ágnes)


Nagymaros, Zebegény – 2021. május 29.

A tanév utolsó, börzsönyi túrája május végéig váratott magára. De megérte, mert kiválóan sikerült. Nagymarosról indulva, csodás túraidőben, előbb a Hegyes-tetőt céloztuk meg. A Julianus-kilátóból gyönyörű panoráma tárult elénk, a Dunakanyar, hátérben a visegrádi fellegvárral.
Természetjárásunkat Zebegényben zártuk, ahol a trianoni emlékműnél is látogatást tettünk.
Szakkörünket legközelebb már a következő tanévben folytatjuk. Valószínűleg a Pilisben kezdünk az ősszel. (Lovász Lóránd)


Fenntarthatósági Témahét – 2021. április 19-23.

A program célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.
Iskolánk ebben a tanévben először nevezett a Fenntarthatósági Témahétre és valamennyi osztályunk bekapcsolódott a programba. Online tanórákon vehettek részt a gyerekek és a pedagógusok is tartottak a kezdeményezéshez kapcsolódó órákat, vetítéseket, társasjátékot játszottak, meséket olvastak, zenét hallgattak Jane Goodall: A remény c. filmjének megtekintésére is módjuk volt azoknak, akik jelentkeztek rá.
Számos beszámoló, rajz, festmény, plakát, prezentáció, videó született, melyek azt igazolják, hogy a gyerekek érzékenyek a témára.
A Témahét nagyon hasznos volt és mindenképpen részt fogunk venni a következő tanévben is a kezdeményezésen. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Mátyás-nap – 2021. február 26.

Február 26-án a rendkívüli körülmények ellenére ismét megrendeztük a Mátyás-napot iskolánkban.
Bár a járványhelyzet miatt sok dolgon változtatni kellett (pl. most először nem szavaztak az alsósok/Barbi néninek 100-ig sem kellett számolnia az összesítéskor!/, nem szervezhettünk közös programot az egész iskolának, de még a tagozatoknak sem), összességében elmondható, hogy sikerült a szokásos jó hangulatú 7-8. osztályosok közötti versenyt megrendezni. Köszönet a nyugodtan, szabályosan kampányoló majd vetélkedő csapatoknak, hogy végig a feladatokra és nem az egymás elleni harcra összpontosítottak. Megmutatkozott ez mind a kiegyenlített eredményt hozó előzetes versírás, illetve a szellemi vetélkedő eredményében is, amelyet Lilla néni állított össze az idén, Juhász Kati néni és Weszprémy Csilla néni pedig zsűrizte.
A lovagi torna nehézségét pedig a pálya mellett az jelentette, hogy az idő volt az ellenfél, hiszen osztályonként külön lehetettek csak jelen a tornateremben a csapatok. Abban is úttörő rendezvény volt a mostani, hogy ezt a küzdelmet élőben igyekeztünk közvetíteni a termekben várakozó többi diáknak rendszergazdánk, Dávid, valamint a 8.z-s Ancsa Márk és Kiss Zsombor révén, már amikor a wifi-erő engedte…
Az igazi különbségtételt Gabi és Viki néniexatlonpályája” biztosította, amelyen végigjutni komoly kihívást jelentett, és többen is feladni kényszerültek, míg Rábavölgyi Kitti (7.a) és Imre Bence (8.a) pillanatok alatt teljesítette.
És a végeredmény:

  1. 7.a 100 pont az iskola királya: Szűcs Peti, királynője: Fésű Bogi
  2. 7.z 90 pont
  3. 8.z 80 pont
  4. 8.a 70 pont

A programot sajnos nem a szokás szerinti sulibuli, hanem a névadónk domborművének koszorúzása zárta. Utána pedig jöhetett a csapatok számára az ünneplés: a szokásos nyeremény, a pezsgő és a torta elfogyasztása. Az utóbbi finomság az irodában dolgozó Évi és Ági néninek köszönhetően érkezett meg idén is.
Minden kedves közreműködő diáknak és kollégámnak köszönöm a munkáját: Turúné Tóth Anikó DÖK-segítő tanár


Budaörs, Széchenyi-hegy erdei szakasz – 2021. február 20.

Az idei „téli” túránk előre tervezett útvonala módosult (a Normafán még nem oldották fel a túrázási tilalmat!?), Budaörstől kezdtük a barangolást. Az időjárás nyomokban sem emlékeztetett az acélos februárra, havas táj helyett, párás levegőn, helyenként átázott terepen jártuk az erdőt. De ez nem szegte 20 főt számláló túracsapatunk kedvét. Előbb felkerestük az Odvashegyi-odút, majd az Írhás-árok mentén jutottunk az Ördögoromi kőfejtőhöz.
A farkasvölgyi szerpentinen felkapaszkodva végül a Széchényi-hegyen zártuk programunkat.
Következő (márciusi) természetjárásunk alkalmával, terveink szerint, már a Börzsönybe látogatunk. A Nagymaros-Zebegény erdei szakaszon túrázunk majd. (Lovász Lóránd)


Valentin-nap – 2021. február 12.

Levelet, csokit és apró, főleg saját készítésű ajándékot kapni jó még akkor is, ha ma már az elektronikus levelezés a divat.
Iskolánkban már hagyománya van a Valentin-napi postának. Örömteli, hogy a hetekkel ezelőtt kitett hatalmas rózsaszín Valentin-napi postaládába még soha ennyi üzenetet, ajándékot nem dobtak be tanárok és diákok. Péntek reggel aztán Ács Regina, Horváth Dodó, Kazai Kamilla és Forgács Nelli az alkalomhoz illően (8.z) nyakába vette az iskolát, és kiosztotta az üzeneteket.
Izgatottan – vagy éppen meghatódva, mint Rozi néni– bontogatta a levelet diák és tanár, kicsi és nagy. Igazán remekül telt a délelőtt. (Anikó néni)


Egészségügyi dolgozók karácsonyi köszöntése – 2020. december 15.

„Aki megment egy életet,
egy egész világot ment meg.” (Talmud)

Lassan végéhez közeledik a 2020-as esztendő, mely sokak számára megpróbáltatásokkal és kihívásokkal volt tarkítva.
Mivel idei figyelmünk fókuszában leginkább egészségünk kérdése állt (annak megőrzése, illetve helyreállítása kapcsán), és emiatt az egészségügyi dolgozókra a megszokottnál jóval nagyobb terhelés jutott folyamatosan.
Ennek apropóján, iskolánk alsó tagozatos kisdiákjai (és pedagógusai) plakátokat és egyéb kézműves alkotásokat készítettek, melyeken saját gondolataikkal köszönték meg az orvosok és ápolók áldozatos és kitartó munkáját.
Ezeket a csodaszép alkotásokat elsősorban azon intézményekbe küldjük nagy szeretettel, melyekben a gyerekek egészségügyben dolgozó szülei tevékenykednek.
Őszinte elismerésünk és hálánk érte!!! (Gyenes Csilla)


Európai Hulladékcsökkentési Hét – 2020. november 21-29.

A fenntartható jövő érdekében indított kezdeményezést 2009 óta november utolsó hetében rendezik meg. A cél a figyelem felkeltése a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
Iskolánk benevezett a kezdeményezésre, melynek keretében a 7. és 8. osztályosok számára biológia és fizika órákon ismertettük a programot és közösen véleményt alkottak a hulladékcsökkentés problémájáról, az ezzel kapcsolatos tudni- és tennivalókról. Figyeltünk arra, hogy az egyes emberek, így a tanulók saját szintjén is megfogalmazzák a teendőiket. Csoportmunkában ötleteket gyűjtöttek. A tanulói véleménylapok kiértékelését egy háromfős team végezte és ezek alapján plakátot készítettek. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Pilisszentiván, Solymár – 2020. november 7.

Harmadikegyben utolsó őszi – természetjárásunk is számos meglepetéssel szolgált. Ismét remek időjárás mellett, előbb bejártuk a pilisszentiváni Jági-tanösvényt, majd – rövid buszozást követően – bekukkantottunk a solymári várba. Ezután leereszkedtünk a helyi bányatóhoz, melynek holdbéli felszínre emlékeztető környezete elbűvölte a diákokat. Végül a Jegenye-völgyi mesés vízesést is felkerestük.
Legközelebb már 2021-ben találkozunk ismét. Reményeink szerint szakkörünk tavaszi programja is számos lelkes érdeklődőt megmozgat majd! (Lovász Lóránd)


Békaavató – 2020. november 2.

Ilyen békaavatónk sem volt még, mint az idei!
A fránya COVID miatti többszöri halasztás után nov. 2-án hétfőn azért csak sikerült összehozni egy rendhagyó próbatételt az ötödikeseinknek. Hogy a biztonsági előírásoknak megfeleljünk, osztályonként versengtek a legkisebb felsősök a virtuális térben, a jutalom viszont most is ugyanaz volt: oklevél tanúsítja a sikeres próbatételt, és jó étvággyal rágcsálhatták a gumicukor békát is.
A programszervezésért nagy köszönet illeti Weszprémy Csilla nénit, Killi Nóra nénit és Károly Alexet (8.a), a feladatok összeállítása pedig Tölgyesi Tomi (6.a), Gál Viki (7.a) és Galgovszki Bence (8.a) óriási érdeme. Köszönet érte. (T. T. Anikó DÖK-segítő tanár)


Körtúra a Naszályon – 2020. október 10.

Második természetjárásunkon is gyönyörű őszi időben volt részünk. A diákok a Naszály látványosságaival és a Gyadai-tanösvénnyel is megismerkedhettek.
Megfordultunk a Látóhegyen is, ahonnan a Duna (Vác-Dunakeszi szakasza), Pilis és Börzsönyi hegység kies vidéke tárult elénk. Utunk során felkerestük az impozáns függőhidat, a Bik-kutat, bekukkantottunk a Szinlő-barlang nyílásán is. Utunk végén a turisztikai központban is tölthettünk (játszótér) egy kevés időt. Következő túránk ideje még bizonytalan, s így a helyszín sem biztos, de reményeink szerint mielőbb újra találkozunk majd. (Lovász Lóránd)


A zene világnapja – 2020. október 1.

A nagy létszámot vonzó rendhagyó énekórák helyett idén családias hangulatban emlékeztünk meg október elsején a zene világnapjáról.
A világháló segítségével klasszikus zenei flashmobokat néztünk meg és Bobby McFerrin előadásából átismételtük a pentaton hangsort is.
(Kissné Katona Mária)


Népmese napja – 2020. szeptember 30.

Szeptember 30-án, a magyar népmese napján vetélkedőre gyűlt össze a könyvtárban a 3-4. osztályosok egy-egy csapata: összemérték a tudásukat a népmesék ismeretét illetően.
Próbát tettek, mint a mesehősök: totót töltöttek ki, lencsét válogattak, közmondásokat kellett felismerniük, meseszótárt készítettek, de boldogulniuk kellett a „sűrű, sötét erdőben” is.
És mivel mind a négy csapat helyt állt, a jótetteik jutalma sem maradt el: egy-egy ajándékcsomaggal gazdagabban távozhattak. Az 1. helyen végzett 4.z-sek, az Óperenciás-tenger kalózlányai mesekönyveket is átvehettek a zsűri tagjaitól, iskolánk vezetőitől.
(T. T. Anikó könyvtárped.-tanár)


Állatkert (1.a, 1.z) – 2020. szeptember 24.

Az idei első kirándulásunkat a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szerveztük. A gyerekek izgatottan várták a nagy napot. Az állatkertbe érve egy osztálykép készítése után elindultunk az állatok „dzsungelébe”. A jó időnek köszönhetően szinte minden állatot megcsodálhattunk. Nagy élmény volt a fóka show. Természetesen a játszótér sem maradhatott ki a programból. A kijárat felé mindenki az élményeit mesélte és tervezgették a következő állatkerti kirándulásunkat. (Hévizi-Zajacz Ildikó)


Dobogókő környéki túra – 2020. szeptember 19.

Hétvégén megtartottuk idei első természetjárásunkat, melynek – a túrán résztvevők találó elnevezése szerint – a „Pilis szívében” címet adtam. Fő programunk a Dobogókő-t övező Thirring- sétány és a szakasz csodálatos sziklái felfedezése volt. Lelkes csapatunk megbirkózott a változatos tereppel, a gyerekeknek a Pilisszentkereszt határában húzódó Dera-szurdok bejárása is izgalmas kalandot jelentett. Reméljük, hogy októberi túránkon is gyönyörű időben lesz részünk. Terveink szerint akkor a Naszály hegy látványos vidékével ismerkedünk meg. (Lovász Lóránd)


Szigethalmi kirándulás (2.a, 2.z, 3.a, 4.z) – 2020. szeptember 4.

Iskolánk fent említett alsós osztályai egy közös kirándulással indították útjára az új tanévet.
A nyarat idéző szikrázó napsütésben felkerekedtünk, s két busznyi gyereksereggel Szigethalomra utaztunk.
Megérkezésünk után a csoport egy részének programja az Emese Parkban kezdődött. Ez a hely egy olyan középkori múzeumfalu, ahol 12 hektárnyi területen egy kora Árpád-kort megidéző „Várispánságba” csöppentünk, s interaktív módon minden tevékenységet ki is próbálhattunk.
A hatalmas „Lovagteremben” fegyverekkel ismerkedtünk, ezt követően gyertyát öntöttünk és íjászkodtunk a szabadban, s a program fénypontjaként pedig egy közös evezésen vehettünk részt az ispánság taván.
S ha már Szigethalmon jártunk, akkor természetesen ellátogattunk a Vadasparkba is, – ahol csapatunk második fele töltötte a napját – s itt egy nagy közös játékkal, mókázással zártuk a kirándulást. (2.a, 2.z, 3.a, 4.z osztályok)


Zenei tábor – 2020. szeptember 1-4.

Szeptember elsején indultunk a zenei táborba Balatonszemesre. Idén az első nap akárcsak tavaly, esőben telt, de végül remek kirándulóidőnk lett. A legbátrabbak a Balatonban is megmártóztak. Az új táborban a fedett, szabadtéri közösségi tereken folytak a rajzos foglalkozások és itt készültek fel a csapatok a versenyekre is. A hagyományos, egész estét betöltő versenyek helyett új feladatokat is kaptak a gyerekek. Ezek közül legnépszerűbb a közismert dallamra vagy magyar népdalra angol dalszöveg írása és előadása lett. A csapatversenyt Ács Regina 8.z osztályos tanuló vezetésével a Hangszemek nyerték. A fiúk kedvence a focipálya volt, de szerencsére kiderült az is, hogy a digitális oktatás alatt senki nem felejtett el énekelni, így karácsonyi kórusműveket, dalokat is tanultunk. Vonattal Balatonboglárra kirándultunk a Gömbkilátóhoz. Utolsó nap számháborúval zártuk a tábort. (Kissné Katona Mária)


Tanévnyitó – 2020. szeptember 1.

Hagyományainkhoz híven Mátyásos diákká avatták az első osztályos gyerekeket az évnyitón. A járványügyi intézkedések miatt zártkörűen megrendezett eseményen verset mondott Márki Hanna 1. z osztályos tanuló, és beszédet mondott Juhász Katalin intézményvezető asszony.
Részlet Juhász Katalin igazgatónő tanévnyitó beszédéből: “Valószínűleg többen már hosszú ideje nem jártok óvodába, nagyon sokáig nem találkoztatok játszótársakkal óvó nénikkel, dadusokkal. De talán volt lehetőségetek arra, hogy nyár elején elköszönjetek tőlük. Talán észre sem vettétek, hogy kinőttétek a székeket, alacsonyak lettek az asztalok. Már kíváncsiak vagytok egy másik világra.
Ma reggel már csalogatóan vár benneteket az iskola, a tanterem, padok, szólítanak a tanító nénik és üdvözöl majd a vén berregő csengőnk is. Hosszú szünet után itt megismerkedhettek új társakkal, ismét lesznek pajtásaitok a játékban. Mától egy egészen új, izgalmas világ tárul fel előttetek. Ebben a csodálatos világban segítőitek lesznek a tanító nénik. Ha figyelmesen hallgatjátok őket, megfogadjátok tanácsaikat, teljesítitek kéréseiket, akkor ez a gyönyörűséges világ ebben az iskolában 8 éven keresztül mindig körülvesz majd Benneteket.”