Vándortábor a Zselicben – 2022. július 13-19.

A Mátyás Király Általános Iskola természetjárói az idei nyáron a Zselicben táboroztak. A július 13-án Kaposvárról induló és oda visszaérkező barangolás során közel 70 km-es túrautat tettünk meg. A három szálláshelyen ideális körülményekben volt részünk, mindvégig változatos, bőséges és ízletes ételekkel láttak el bennünket.
Zselici zsiványaink20 főből álló, lelkes csapata (ebből 16 lány) az erdei vándor során számos szervezett programon vett részt. Az Erdők Házában kezdtünk, ahol többek között bemutatták a tájegység növény és állatvilágát. A bőszénfai szarvasfarmon testközelből is megismerhettük hazánk nagyvadjait. A Zselici Csillagparkban betekintést kaphattunk a csillagok világába. A sasréti felfedezőn (vadászkastély, tó és erdei iskola környéke) kinyomozhattuk, hogy „Ki vitte el Biedermann báró vadászpuskáját?” Ezen kívül még sok más vetélkedőben, például rókavadászat, számháború, keresztrejtvény, tárgyak felismerése terepen és játékban mérhették össze erejüket diákjaink. Alternatív programként a Kaposvári Virágfürdőt is meglátogattuk, ami hatalmas élmény volt, ahol különösen jól érezték magukat a gyerekek.
A nyári kánikula előrejelzés ellenére, az időjárással szerencsénk volt, mindenki „ép bőrrel” megúszta ezt az időszakot. Utolsó nap a Gyertyánosi Szabadidőpark (Hódos tó és Négytestvér forrás) felkeresésével és kaposvári városnézéssel zárult kitűnő egy hetes programunk.
Nagy-nagy dicséret mellett, jövő nyárra is visszavárjuk ezt a jó kis társaságot! Terveink szerint a vándor táborra való jelentkezéskor a Bakony vagy a Mecsek erdei útvonalát célozzuk majd meg. (Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd)


Ballagás – 2022. június 15.

Részlet a hetedikesek búcsúztatójából:
“A lazább általánost a nehezebb középiskola cseréli fel, a régi emlékek helyére újak kerülnek miként a régi tantermekbe új diákok érkeznek.
Lassan elhalványulnak az emlékek, ismeretlenné válnak az ismerős arcok, a régi legjobb barátokat is újak cserélik fel. De minden teremhez, tanárhoz, diákhoz egy-egy emlék fűződik. Az itt töltött évek örökre össze fognak
kötni beneteket.”


DÖK kirándulás – 2022. június 7.

Június 7-én került sor a hagyományos DÖK kirándulásunkra. Az egész éves diákképviselői munka jutalmaként közkívánatra lézerharcoltunk Budafokon, majd számháborúzni, játszóterezni és fagyizni a Városligetbe utaztunk át.
Izgalmakban bőven volt részünk…és nemcsak a játékok, hanem a közlekedés során is. De szerencsére senkit nem hagytunk a „csatatéren”. (Turúné Tóth Anikó)


Látogatás a Veresegyházi Medveotthonban – 2022. május 21.

Az idei utolsó túránkon szeszélyes időjárásban volt részünk. Felhős ég, szórványos széllökések, intenzív esők esélye mellett gyönyörű idő.
Ivacsra vonattal érkeztünk, ahol a két horgásztó mellett kis időre „letáboroztunk” (visszaindulás előtt is). 20 fős túracsapatunkhoz Kati néni elsősei (11 fő) is csatlakoztak Veresegyházán, így szülőkkel együtt megduplázódott a létszám. A medveotthonig és vissza (6 km) gyalogosan tettük meg az utat.
Láthattunk ma medvéket, oroszlánokat, farkasokat, lámát, hiúzt, teknősöket, vadkecskéket… Nem mindennapi élményt jelentett a gyerekeknek „testközelből” megfigyelni a nagyragadozókat. A végén kihasználtuk a játszótér adta lehetőségeket és kisebb ajándéktárgyakat, édességet is vásárolt mindenki.
Úgy gondolom, mindenki jól érezte magát ezen a szombaton is. (Lovász Lóránd)


Medvematek – 2022. május 8.

Május második vasárnapján került megrendezésre a Medve Szabadtéri Matekverseny. Iskolánkat a 6. és 8. osztályos csapatok képviselték. Élvezték a közös feladatmegoldást napsütéses nyári időben a Városligetben, betekintést nyerhettek az élményalapú matematikába.
Kísérő tanárok: Judit néni és Kriszta néni


Fenntarthatósági Témahét – 2022. április 25-29.

Iskolánk az idén második alkalommal csatlakozott a Fenntarthatósági Témahét országos rendezvényhez, melynek kiemelt témái a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás volt.
Minden osztály kivette részét a programból. A víz fontossága és védelme ihletésű igényes rajzok, festmények, tablók születtek. A tanulmányi kirándulások, vetélkedők, múzeumlátogatások is a környezettudatosságra, környezetvédelemre hívták fel a figyelmet.
Sikeresen szerepeltek a meghirdetett vetélkedőkön részt vevő csapatok: Klímavetélkedő (7.z),  ZöldOkos Kupa Palánta verseny (7.a, 7.z, 8.a). Egész héten a felsősök oktatófilmeket tekintettek meg a vízről, a klímaváltozásról, a mobiltelefon életútjáról, az újrahasznosításról és többen pályázatot is készítettek a témában. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Körtúra a Remete-szurdokból – 2022. április 23.

Szeszélyes áprilisi időjárás mellett, 14 diák részvételével a hétvégén megtettük a tanév hatodik természetjárását. A túra hossza most alig 8 km volt, de így is sok élményben volt részünk. A Remete-szurdok kimélyített barlangja volt az első állomásunk. Innen nagyjából 300 m-en át tartó hegymászással értük el az első kilátóhelyet. A sziklákról elragadó természeti látvány tárult elénk. Felkutattunk néhány helyi zsombolyt (Hétlyuk) és a Nagysuty-barlang régi bejárati helyét is megtaláltuk. Lelkes csapatunkkal a Máriaremetei Kegytemplomnál zártuk programunkat. A májusi, utolsó programunkat már hirdetem. Tervek szerint Tatára teszünk egy autóbuszos kirándulást. (Lovász Lóránd)


Költészet napja – 2022. április 11.

1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én rendezik meg a magyar költészet napját. Néhány év kényszerű kihagyás után, idén iskolánk is megünnepelte az alkalmat.
Az első órában 7. és 8. osztályos tanulóink 3 fős csapatokban adtak számot irodalmi jártasságukról. A diákok többek között verset írtak, költők arcképeit ismerték fel, művek szereplőit párosították.
A vetélkedő végeredménye:

  1. 8.z osztály csapata (Antos Noémi, Bárdi Gábor, Lajtos Janka)
  2. 8.a osztály csapata (Hanol Niké Glória, Kaposi Ábel, Szűcs Péter)
  3. 7.z osztály csapata (Kis Csanád, Kovács Borka, Szilágyi Emese)
  4. 7.a osztály csapata (Kaszás György, Soni Arián, Tölgyesi Tamás)

A harmadik órában a felső tagozat tanulói és pedagógusai a tornateremben gyűltek össze, és egy közös versmondáson/versfelolvasáson vettek részt.
Az 5.z osztály Anikó nénivel egy Babits verset adott elő. Marcsi néninek és a 7.z osztály diákjainak köszönhetően megismerkedtünk a svéd irodalom egy kis szegmensével is. Kollégáim közül, Csákány András is a mikrofon elé állt, és csalt mosolyt a gyerekek arcára. Szilágyi Emese, Bognár Alexandra, Teleki Viktória (7.z) és Pintér Janka (6.z ) saját költeménnyel készültek. Az említetteken kívül több tanulónktól is hallgathattunk még magyar verseket nagyszerű előadásban.
Köszönöm mindenkinek a lelkes részvételt, a kollégáimnak pedig a szervezésben nyújtott segítséget! (Lengyel Barbara humán mk. vezető)


Nagykovácsi körtúra – 2022. március 19.

Márciusi túránkon Nagykovácsiból tettünk egy alig 11 km-es kört. Előbb túracsapatunkkal felkapaszkodtunk a Nagy-Szénásra, majd átmentünk a Zsíros-hegyig. Felkutattuk a solymári Ördöglyukat is, ahol nagy szerencsénkre, barlangászok segítségével bekukkanthattunk a barlangba. A kilátópontokon megcsodálhattuk a pompás vidéket. A képek is bizonyítják, ma a tanösvényen rengeteg feketefenyő „kísérte” utunkat. Frissítőhöz a Fenyveskertben jutottunk. Mai természetjárásunkra végül 21 tanulóval indultunk, akikhez csatlakoztak az 1. z osztályból még 10-en. Így a szülőkkel is kiegészülve több mint 50 fővel vettünk részt ezen a körtúrán. Egy hónap múlva előreláthatólag Remeteszőlős vagy Piliscsaba környékét járjuk be. (Lovász Lóránd)


Pesti Magyar Színház (5.a, 5.z) – 2022. március 2.

A Lázár Ervin Program keretében március 2-án a Pesti Magyar Színház Tündér Lala című előadását tekintette meg az 5.a és 5.z osztály.
Tündér Lala, a valaha volt legcsintalanabb tündér, Tündérország királynőjének, Írisznek a kisfia. Az édesanyjától lopott szárnnyal Lala meglátogatja az emberek veszedelmes, de gyönyörű világát, új élményeket és új barátokat szerez. Azonban kis híján nagy bajba sodorja Tündérországot, kiszolgáltatva a gonosz varázsló, Aterpater intrikáinak.” A mese szabályai szerint végül persze minden jóra fordul, a rosszcsont Lalának köszönhetően gyönyörű példáit látjuk a cselekvő szeretetnek, önfeláldozásnak, a különbözőségeink elfogadásának hol vicces, hol szívszorító jelenetekben, látványos jelmezek és fényfestett díszletek között.
Tartalmas délutánunk volt, hiszen – a különbuszos utazásnak hála- előadás előtt játszóterezésre is maradt időnk. Köszönet a kísérésért Lengyel Barbara, Szitás Anett és Kis Gergely kollégáimnak: T.T. Anikó


Valentin-nap – 2022. február 14.

Hagyományos levelet kapni jó még akkor is, ha ma már az elektronikus levelezés a divat.
Iskolánkban már hagyománya van a Valentin-napi postának. Örömteli, hogy a két héttel ezelőtt kitett hatalmas rózsaszín Valentin-napi postaládába rengeteg küldeményt dobtak be tanárok és diákok. Ma reggel aztán a 8.z üzenetvivő angyalkái nyakukba vették az iskolát, és kiosztotta az üzeneteket.
Úgy tűnt, izgatottan bontogatta a levelet diák és tanár, kicsi és nagy. Ha a Valentin-nap történetéről szeretnél többet tudni, látogass el ide. (Anikó néni)


Árpád-kilátó – Hármashatár-hegy – 2022. február 12.

Az év első, februári természetjárásán remek időjárásunk volt. 22 tanulót és 10 felnőttet számláló vidám csapatunkkal előbb – az Árpád-kilátót érintve – felkerestük az Apáthy-sziklát, és megnéztük a közelben található 130 éves libanoni cédrust. S miután a Macis játszótéren kihancúrozták magukat a gyerekek, még felkapaszkodtunk a Hármashatár-hegyre. A kilátóból szinte az egész fővárost beláthattuk, hiszen ma verőfényes napsütésben volt részünk. Körtúránkat a Fenyőgyöngyénél zártuk.
Márciusi túránk helyszíne még bizonytalan, de a tervezettől eltérően valószínűleg a Nagy-Szénásra látogatunk majd. (Lovász Lóránd)


Találkozás” Nepp Józseffel (5.a, 5.z) – 2021. november 15.

November 15-én érdekes programon vett részt az osztályom: az 5.a-sokkal a Királyerdei Műv. Ház híres csepeliekről szóló előadássorozata egyikére jutottunk el.
A híres rajzfilmrendező életéről, munkásságáról mesélt tanítványa, Martsa Piroska. A személyes élményeken túl bepillantást nyertünk a rajzfilmkészítés titkaiba is, valamint láthattuk a leghíresebb, Nepp József által kitalált figurákat. (Turúné Tóth Anikó)


Fizika show – 2021. november 10.

November 10-én iskolánk 7. és 8. osztályosai nem mindennapi fizika órán vehettek részt. Tóth Pál fizika-matematika szakos tanár már több mint tíz éve járja az országot és az MVM támogatásával igyekszik megkedveltetni a fizikát a maga sajátos módján. Előadása a Gördülő energia címet viseli. Vallja, hogy a fizika átjárja a mindennapjainkat és szorosan összefügg a matematikával és a zenével, hiszen az első fizikai törvényszerűséget Pitagorasz a zene segítségével ismerte fel. Mesélt az áramról, tudósokról, energiaátalakulásokról. Mindezt tette úgy, hogy közben a Tesla-féle áramátalakító segítségével magyar népdalt játszott el AC/DC stílusban gitáron és szikrakisülések formájában szemléltetett, a szappanos vízbe vezetett propán-bután gázt meggyújtotta egy vállalkozó tanuló kezén, hatalmas lángot csalt elő a virágporból és számos más kísérlettel bizonyította, hogy a fizika valóban ott van körülöttünk. Nagy meglepetéssel zárult iskolánk udvarán az élvezetes fizika show, ahol folyékony nitrogént forró vízzel kevert össze a tanár úr. (Mór-Baranyainé Kalmár Judit)


Normafa környéki túra – 2021. november 6.

Az év utolsó őszi túráján először a Normafa környékének olyan látványosságait kerestük fel, amelyeket sokan még nem nagyon ismernek. Ilyen volt a Tündér-szikla, a kőfejtő vagy az Erzsébet-kilátó mögött található „Átjáró-barlang”. Ez alkalommal 16mátyásos” természetjárónk kiegészült tíz 1.z osztályos tanulóval is (Kati néni osztályából), akik szüleikkel a Normafánál csatlakoztak hozzánk. A gyönyörű idő a természeti szépségek – a végül majdnem 50 főt számláló csapatunk – minden korosztály számára nagy élménnyel szolgáltak. Az útvonalon a kicsik is ügyesen haladtak, és természetesen nem hagytuk ki a kilátót és az Anna-réti játszóteret sem. Sőt a gyerekek egy szakaszon a gyermekvasúton is utazhattak. Legközelebb már februárban találkozunk, a helyszín még bizonytalan, de sok-sok gyönyörű hely vár még ránk! (Lovász Lóránd)


Királyrét-Nógrád – 2021. október 16.

Októberi kalandozásunkon lehettünk volna többen. Gyönyörű időben érkeztünk Királyrétre, ahol előbb a Bajdázó tavacskát kerestük fel. A helyi tanösvény bejárása végén pedig felkapaszkodtunk a néhány éve épült kilátóba, ahonnan megcsodálhattuk a börzsönyi hegyeket. 8 km-es, kellemes túrát követően értünk a Nógrádi várba, végül meglátogattuk a felejthetetlen vadasparkot. A 110 hektáros területen nagyszámú nagyvad sereg fogadott bennünket (etetéssel egybekötött bemutató). „Noé bárkáján” a gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók csapatai között szikaszarvasokat és a legnagyobb testű madarakat (strucc, nandu, emu) is felfedezhettünk. Hatalmas élményben volt részünk, sajnálhatja, aki nem volt ott!
Legközelebb már november 6-án találkoznánk (már tájékoztatóval hirdetem a túrát), a budai hegyekbe barangolunk. (Lovász Lóránd)


Adománygyűjtés állatmenhelyeknek – 2021. október 4.

2021. szeptemberében nagyot álmodtunk. Azt találtuk ki, hogy az október 4-i Állatok Világnapja alkalmából idén több állatvédő/állatmentő szervezet részére gyűjtünk tárgyi adományokat. Megkeresésünkre mind az öt szervezet örömmel fogadta a felajánlásokat. Kiket támogattunk, támogattatok? Macskamentők Alapítvány (Budapest), Agenor Civil Állatmentők (Csepel), Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület (Dunaújváros), FÁDA Civil Állatmentők (Rácalmás), Zöld Menedék Állatmentő Alapítvány (Vác).
Próbáltunk kisebb szervezeteket felkeresni, mert ők kevésbé ismertek a köztudatban, de hatalmas tenni akarással mentik, gyógyíttatják, gazdásítják az árva állatokat. A csepelieknek pedig értelemszerűen segítettünk, hiszen ők itt a kerületben végzik munkájukat. Minden szervezet örömmel fogadta a felajánlást, és kérték, hogy tolmácsoljam a gyerekek, a szülők, a vezetőség és a kollégák felé hálás köszönetüket, hogy gondoltunk rájuk.
Nagy segítséget jelent minden adomány a számukra. (Molnár Viktória)

Behozott adományok


A Zene Világnapja – 2021. október 1.

Yehudi Menuhin szavai: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon, és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.
Felcsendült a zene a mi iskolánkban is: Corelli: Sarabande és Mozart: Nocturne című művei. A jeles napról beszélt bevezetőjében: Kissné Katona Mária az ének-zene tagozat vezetője. Hegedűn játszott: Gálné Rozsi Krisztina matematikatanár, Lábodi Marcell 8.z osztályos és Szűcs Péter 8.a osztályos tanuló. (Weszprémyné Szeip Csilla)


Békaavató – 2021. szeptember 29.

Szeptember 29-én, vagyis szerda délután az iskolában ifjú békajelöltek izgatott várakozását lehetett mindenütt látni, ugyanis a már sok éve hagyománnyá vált békaavató vette kezdetét.
Az ötödikeseknek több próbát kellett kiállniuk, hogy igazi béka váljon belőlük. Az egyik feladat előírása szerint a mocsárban (ami persze csak főtt tészta volt) kellett apró „ebihalakat” megtalálni. Egy másik feladat során gumicukor békákat kellett keresni, miután egy képen az igazi „angol tigrist” is meg kellett találni. Igazi eleven teknősbéka is riogatta szegény ötödikeseket. Az sem volt egyszerű, amikor vízzel a szájban kellett békaügetésben célba jutni a szlalompályán.
A legizgalmasabb feladatnak mégis Mátyás lovagjainak viadala bizonyult. A hídról a mélybe kellett a kerettörténet szerint taszítani a várba betolakodót.
Összességében mindenki jól szórakozott, és élvezte a vicces feladatokat, és örömmel vette át a próbatétel végén a békás oklevelét mint bátorságának bizonyítékát.
Köszönjük a DÖK-nek, a segítő diákoknak, hogy idén is sikerült megrendezni a békaavató próbát. (Anikó néni)


Pilisszentlélek környéki körtúra – 2021. szeptember 11.

Gyengélkedők távolmaradása mellett, ugyanakkor több új diákkal (3. és 4. osztályosok) kiegészülve szakkörünk megtette első őszi túráját a hétvégén. Ismét csodás látványosságokban volt részünk a Pilisi erdőkben. A Fekete-kőről Pilisszentlélekre, a Kémény-kőről Klastrompusztára tekinthettünk le. A kisebbeknek egyfajta bátorságpróbával is felérő élmény volt az egyedülálló környezet meghódítása. Az elénk táruló gyönyörű panoráma része volt a távoli Esztergom a Dunaszakasszal, Dorog és Kesztölc kísérve a Nagy-Getével, és Piliscsév település. „Pajkaszeg”-re el is látogattunk, ahol ráismerhettünk a filmsorozat helyszíneire. Visszaút előtt még a falu határában lévő pálos kolostorromnál jártunk, ahol kis pihenővel, hancúrozással használtuk ki a szép kirándulóidőt. Októberi természetjárásunkon gazdag programmal, remélhetőleg még többen, már a Börzsönyt célozzuk meg. (Lovász Lóránd)


Zenei tábor – 2021. szeptember 7-10.

Hagyományos zenei táborunk szép, nyárias időben zajlott le Balatonszemesen. A magas létszám ellenére minden programban egyszerre, közösen vettünk részt. 79 diák 6 csapatot alkotott és végül a versenyt a Szemesi szerzetesek csapata nyerte Szabó Nikolett 8.a osztályos tanuló vezetésével. A Ki mit tud? – versenyen a 8.z osztály csapata nyűgözött le mindenkit egy fénytechnikával kombinált tánccal, de óriási sikert aratott egy hegedű trió játék is, amit Gálné Rozsi Krisztina matematika tanárnő adott elő Lábodi Marcell 8.z és Szűcs Péter 8.a osztályos tanulókkal. És természetesen a délelőttök énekléssel teltek, a délutánok fürdéssel, pihenéssel és balatonboglári kirándulással. Na és utolsó este fergeteges diszkóval zártuk a tábort. Várunk mindenkit 2022. szeptemberében is! (Kissné Katona Mária)


Tanévnyitó ünnepély – 2021. augusztus 31.

Részlet Juhász Katalin igazgatónő tanévnyitó beszédéből: “Most hozzátok, iskolánk legfiatalabb tanulóihoz, iskolánkba ma először belépő elsős gyerekekhez fordulok.
Mától egy egészen új, izgalmas világ tárul fel előttetek. Ebben a csodálatos világban segítőitek lesznek a tanító nénik. Ha figyelmesen hallgatjátok őket, megfogadjátok tanácsaikat, teljesítitek kéréseiket, akkor ez a gyönyörűséges világ ebben az iskolában 8 éven keresztül mindig körülvesz majd Benneteket.
Jól látom, hogy a legtöbben izgatottan vártátok a mai napot? Nagyon szeretnétek már tudni, hogy mi fog történni ma, holnap, vagy a jövő héten?
Elárulok nektek nagyon halkan egy titkot, amit én tudok: Van, aki nálatok sokkal jobban izgul, s kíváncsian várja az elkövetkező napokat. Mit gondoltok, kiről beszélek? Édesanyátok, édesapátok, akik számára nehezebb lesz az iskolakezdés, mint nektek. Segítsetek nekik azzal, hogy sok dicséretet, piros pontot visztek nekik haza, jókedvvel jöttök iskolába, s otthon szófogadóan elkészítitek a másnapi házi feladatokat!”