Vándortábor a Mecsekben (július 05-11.)

Iskolánk túrázói az idén a Mecsek útvonalaival, látványosságaival ismerkedtek az „erdei vándor”-on. Az 1 hetes kalandon változatos, élménydús programokban volt része lelkes csapatunknak.

Vonatunk Pécsre érkezet, ahonnan – egy belvárosi sétát követően – Árpád-tetőn át első szálláshelyünkre, Sikondára gyalogoltunk. Második napon, egy 17 km-es körtúrán, a Melegmányi-völgyben barangoltunk. A csodás környezetben a Kőlyuk-barlangot és a mánfai templomocskát is felkerestük. Útközben terepi „tárgyfelismerő” versenyt rendeztünk. Táborváltó napunkon Árpád-tetőn egy látványos és izgalmas interaktív Mecsexplorer-kiállításon gazdagíthattuk ismereteinket, majd Béta-aknáig egy ódon Csepel teherautó platóján utazhattunk a gyerekek nagy-nagy örömére. A második sátoros táborhelyünk Zobákpusztán volt, ahol még a csapatok megmérkőztek egy 13+1-es legek-TOTÓ versenyben. Következő körtúránk (9 km-es) nagy szintkülönbségeken mozgott, így már előtte eldöntöttük, hogy a visszaútat majd autóbusszal tesszük meg. Túránk során gyönyörködtünk a Csurgó vízesésben, betértünk a legendájáról ismert Máré várba, majd a „mecseki spartacus”-ösvényen haladva értünk a magyaregregyi erdei strandra. Üdítő volt megmerítkezni a hűs vízben, s pizzával, jégkrémmel kedveskedtünk magunknak. Estig még jutott időnk egy erdei rókavadászatra, dupla számháborúra, sőt a táborban szalonnasütésre is. Harmadik, egyben utolsó táborváltásunk alkalmával bekéredzkedtünk a püspökszentlászlói arborétumba. A varázslatos kert és a lenyűgöző kastély megtekintése után – erőt gyűjtve – felkapaszkodtunk a Zengőre. A kilátóig vezető 600 méteres, közel 20 fokos emelkedő leküzdése már nagyobb falatnak ígérkezett és bizonyult, de le a kalappal a diákjaink előtt. Pontban 12 órakor mindenki felért a Mecsek legmagasabb pontjára! A Dombay-tó melletti utolsó állomásunkig egyre fokozódott a hőség, vacsoráig a tónál strandoltunk. Másnap már reggel ereje volt a napnak, de elszánt csapatunkkal Zengővárkonyig „masíroztunk”. Útközben felkerestük Rockenbauer Pál sírhelyét szelídgesztenyéi között, és látogatást tettünk a helyi tojásmúzeumban és „szalmakincstárban”. Pécsváradon – egy jóleső fagylaltozást követően – programunk része volt még a vár bejárása. A rengeteg történelmi érdekesség mellett, többek között a középkori kápolnarész (Szent István koronája másával) megtekintése is kedves emlék marad. Estig egy újabb strand következett, s még egy rendhagyó kereszt-rejtvény megoldásában vetélkedtek csapataink. Az erdei vándor zárásaként – tetőzik a kánikula – játékokkal töltöttük az időt. Majd autóbusszal Pécsre utaztunk, és onnan vasúton érkeztünk Kelenföldre.

Úgy gondolom ez a nyári táborunk is kiválóan sikerült. A gyerekek nagyon kitettek magukért, igen jó kis társaság jött össze. Hatalmas dicséret illeti őket! Minden bizonnyal mindenki jól érezte magát, és a hét folyamán testileg-lelkileg- és spirituálisan is sokat erősödött.

További kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

(Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd)