Természetjárók – Lovász Lóránd

Dokumentumok


Vándortábor a Zselicben – 2022. július 13-19.

A Mátyás Király Általános Iskola természetjárói az idei nyáron a Zselicben táboroztak. A július 13-án Kaposvárról induló és oda visszaérkező barangolás során közel 70 km-es túrautat tettünk meg. A három szálláshelyen ideális körülményekben volt részünk, mindvégig változatos, bőséges és ízletes ételekkel láttak el bennünket.
Zselici zsiványaink20 főből álló, lelkes csapata (ebből 16 lány) az erdei vándor során számos szervezett programon vett részt. Az Erdők Házában kezdtünk, ahol többek között bemutatták a tájegység növény és állatvilágát. A bőszénfai szarvasfarmon testközelből is megismerhettük hazánk nagyvadjait. A Zselici Csillagparkban betekintést kaphattunk a csillagok világába. A sasréti felfedezőn (vadászkastély, tó és erdei iskola környéke) kinyomozhattuk, hogy „Ki vitte el Biedermann báró vadászpuskáját?” Ezen kívül még sok más vetélkedőben, például rókavadászat, számháború, keresztrejtvény, tárgyak felismerése terepen és játékban mérhették össze erejüket diákjaink. Alternatív programként a Kaposvári Virágfürdőt is meglátogattuk, ami hatalmas élmény volt, ahol különösen jól érezték magukat a gyerekek.
A nyári kánikula előrejelzés ellenére, az időjárással szerencsénk volt, mindenki „ép bőrrel” megúszta ezt az időszakot. Utolsó nap a Gyertyánosi Szabadidőpark (Hódos tó és Négytestvér forrás) felkeresésével és kaposvári városnézéssel zárult kitűnő egy hetes programunk.
Nagy-nagy dicséret mellett, jövő nyárra is visszavárjuk ezt a jó kis társaságot! Terveink szerint a vándor táborra való jelentkezéskor a Bakony vagy a Mecsek erdei útvonalát célozzuk majd meg. (Benczéné Várda Katalin és Lovász Lóránd)


Látogatás a Veresegyházi Medveotthonban – 2022. május 21.

Az idei utolsó túránkon szeszélyes időjárásban volt részünk. Felhős ég, szórványos széllökések, intenzív esők esélye mellett gyönyörű idő.
Ivacsra vonattal érkeztünk, ahol a két horgásztó mellett kis időre „letáboroztunk” (visszaindulás előtt is). 20 fős túracsapatunkhoz Kati néni elsősei (11 fő) is csatlakoztak Veresegyházán, így szülőkkel együtt megduplázódott a létszám. A medveotthonig és vissza (6 km) gyalogosan tettük meg az utat.
Láthattunk ma medvéket, oroszlánokat, farkasokat, lámát, hiúzt, teknősöket, vadkecskéket… Nem mindennapi élményt jelentett a gyerekeknek „testközelből” megfigyelni a nagyragadozókat. A végén kihasználtuk a játszótér adta lehetőségeket és kisebb ajándéktárgyakat, édességet is vásárolt mindenki.
Úgy gondolom, mindenki jól érezte magát ezen a szombaton is. (Lovász Lóránd)


Hetedik tervezett túra (május 21.)

Az időpont változatlan, de nem Tatára megyünk (kisszámú autóbuszos jelentkezés), hanem a Veresegyházi Medveotthonba látogatunk. Az autóbuszt lemondtam, tömegközlekedéssel indulunk a nyugatiba, majd vonattal Ivacsig (veresegyházi tavak). Innen a medveotthonig és vissza gyalog tesszük meg az utat (összesen 6 km). Az utazási költség és belépő összesen 2000 forint lesz személyenként (felnőtteknek 2700 forint, de külön is rendezhetik költségeiket). Jelentkezési határidő május 19-e, csütörtök. (Lovász Lóránd)


Körtúra a Remete-szurdokból – 2022. április 23.

Szeszélyes áprilisi időjárás mellett, 14 diák részvételével a hétvégén megtettük a tanév hatodik természetjárását. A túra hossza most alig 8 km volt, de így is sok élményben volt részünk. A Remete-szurdok kimélyített barlangja volt az első állomásunk. Innen nagyjából 300 m-en át tartó hegymászással értük el az első kilátóhelyet. A sziklákról elragadó természeti látvány tárult elénk. Felkutattunk néhány helyi zsombolyt (Hétlyuk) és a Nagysuty-barlang régi bejárati helyét is megtaláltuk. Lelkes csapatunkkal a Máriaremetei Kegytemplomnál zártuk programunkat. A májusi, utolsó programunkat már hirdetem. Tervek szerint Tatára teszünk egy autóbuszos kirándulást. (Lovász Lóránd)


Hatodik tervezett túra (április 23.)

Húsvétot követő természetjárásunkon nem tervezünk, csak 7-8 km-t gyalogolni. A Remete-szurdok tanösvényen felkeressük a Remete-barlangot, majd – a gyönyörű kilátásért – kb. 300-350 m embert próbáló szakaszon „sziklákat mászunk”. Megkeressük az Öcsi-barlangot és a Törpe-zsombolyt is. Körtúránkat a Máriaremetei kegytemplomnál zárjuk majd.
Ismét tömegközlekedési eszközökkel közelítjük meg a helyszínt, az irány is hasonló, de környéki jegyre nem lesz szükség. Szülői jelentkezés esetén kérem, rendezzék bérletüket, napi jegyüket. Kalandra fel! (Lovász Lóránd)


Nagykovácsi körtúra – 2022. március 19.

Márciusi túránkon Nagykovácsiból tettünk egy alig 11 km-es kört. Előbb túracsapatunkkal felkapaszkodtunk a Nagy-Szénásra, majd átmentünk a Zsíros-hegyig. Felkutattuk a solymári Ördöglyukat is, ahol nagy szerencsénkre, barlangászok segítségével bekukkanthattunk a barlangba. A kilátópontokon megcsodálhattuk a pompás vidéket. A képek is bizonyítják, ma a tanösvényen rengeteg feketefenyő „kísérte” utunkat. Frissítőhöz a Fenyveskertben jutottunk. Mai természetjárásunkra végül 21 tanulóval indultunk, akikhez csatlakoztak az 1. z osztályból még 10-en. Így a szülőkkel is kiegészülve több mint 50 fővel vettünk részt ezen a körtúrán. Egy hónap múlva előreláthatólag Remeteszőlős vagy Piliscsaba környékét járjuk be. (Lovász Lóránd)


Ötödik tervezett túra (március 19.)

Márciusi túránkhoz is tömegközlekedéssel közelítjük meg a helyszínt. Nagykovácsiból teszünk egy körtúrát. Terveink szerint felkapaszkodunk a Nagy-Szénásra, majd felkeressük a Zsíros-hegyet, ahol szintén csodás kilátásban lesz részünk. Lehetőségünk nyílhat kis frissítőre a Fenyveskertben.
Ismét mindenkinél legyen diákigazolvány, és tanulónkként még 2 db környéki jegy vásárlása szükséges. Szülői jelentkezés esetén kérem, rendezzék bérletüket, napi jegyüket, a környéki jegyeket a gyerekekével meg tudom vásárolni. Tájékoztató és jelentkezés. (Lovász Lóránd)


Árpád-kilátó – Hármashatár-hegy – 2022. február 12.

Az év első, februári természetjárásán remek időjárásunk volt. 22 tanulót és 10 felnőttet számláló vidám csapatunkkal előbb – az Árpád-kilátót érintve – felkerestük az Apáthy-sziklát, és megnéztük a közelben található 130 éves libanoni cédrust. S miután a Macis játszótéren kihancúrozták magukat a gyerekek, még felkapaszkodtunk a Hármashatár-hegyre. A kilátóból szinte az egész fővárost beláthattuk, hiszen ma verőfényes napsütésben volt részünk. Körtúránkat a Fenyőgyöngyénél zártuk.
Márciusi túránk helyszíne még bizonytalan, de a tervezettől eltérően valószínűleg a Nagy-Szénásra látogatunk majd. (Lovász Lóránd)


Negyedik tervezett túra (február 12.)

Idei első „téli” túránkhoz nem rendeltem autóbuszt, a budai hegyekben barangolunk. Így utolsó napig lehet jelentkezni! Tervek szerint a FenyőgyöngyeÁrpád-kilátóApáthy-sziklaHármashatár-hegyFenyőgyöngye kb. 10 km-es körtúrát tesszük meg. Tömegközlekedéshez csak diákigazolvány kell.
Szülői jelentkezés esetén kérem, rendezzék bérletüket (jegyeiket 4 járatra oda és vissza). Jelentkezzetek!


Normafa környéki túra – 2021. november 6.

Az év utolsó őszi túráján először a Normafa környékének olyan látványosságait kerestük fel, amelyeket sokan még nem nagyon ismernek. Ilyen volt a Tündér-szikla, a kőfejtő vagy az Erzsébet-kilátó mögött található „Átjáró-barlang”. Ez alkalommal 16mátyásos” természetjárónk kiegészült tíz 1.z osztályos tanulóval is (Kati néni osztályából), akik szüleikkel a Normafánál csatlakoztak hozzánk. A gyönyörű idő a természeti szépségek – a végül majdnem 50 főt számláló csapatunk – minden korosztály számára nagy élménnyel szolgáltak. Az útvonalon a kicsik is ügyesen haladtak, és természetesen nem hagytuk ki a kilátót és az Anna-réti játszóteret sem. Sőt a gyerekek egy szakaszon a gyermekvasúton is utazhattak. Legközelebb már februárban találkozunk, a helyszín még bizonytalan, de sok-sok gyönyörű hely vár még ránk! (Lovász Lóránd)


Harmadik tervezett túra (november 6.)

Novemberi természetjárásunkat már első szombatra (november 6.) tervezem (időjárás, egészségügyi helyzettől függően). A Normafa környékét járjuk majd be (9-10 km). Ellátogatunk a Tündér-sziklához, az „Átjáró” barlanghoz, felkeressük az Erzsébet-kilátót, végül az Anna-réten zárjuk a programot. Ha tehetjük, „gyermekvasútazunk” is! Ez az alkalom is kiváló programnak ígérkezik; időben jelentkezzetek!


Királyrét-Nógrád – 2021. október 16.

Októberi kalandozásunkon lehettünk volna többen. Gyönyörű időben érkeztünk Királyrétre, ahol előbb a Bajdázó tavacskát kerestük fel. A helyi tanösvény bejárása végén pedig felkapaszkodtunk a néhány éve épült kilátóba, ahonnan megcsodálhattuk a börzsönyi hegyeket. 8 km-es, kellemes túrát követően értünk a Nógrádi várba, végül meglátogattuk a felejthetetlen vadasparkot. A 110 hektáros területen nagyszámú nagyvad sereg fogadott bennünket (etetéssel egybekötött bemutató). „Noé bárkáján” a gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók csapatai között szikaszarvasokat és a legnagyobb testű madarakat (strucc, nandu, emu) is felfedezhettünk. Hatalmas élményben volt részünk, sajnálhatja, aki nem volt ott!
Legközelebb már november 6-án találkoznánk (már tájékoztatóval hirdetem a túrát), a budai hegyekbe barangolunk. (Lovász Lóránd)


Második tervezett túra (október 16.)

Októberi természetjárásunkon tovább ismerkedünk a Börzsönnyel. Királyréttől (tanösvény, tó, kilátó) Nógrádig (vár, vadaspark – vadetetés) kb. 11-12 km-t túrázunk. Közben sok látnivalóban lesz részünk. Kiemelt program lesz erdei nagyvadjainktestközelből” való megfigyelése! De Királyrét varázslatos környezete és a nógrádi vár megtekintése is nagy élménynek ígérkezik. Mielőbb jelentkezzetek (jelentkezési lapon a túra és belépőjegy költségek), nehogy lemaradjatok!


Pilisszentlélek környéki körtúra – 2021. szeptember 11.

Gyengélkedők távolmaradása mellett, ugyanakkor több új diákkal (3. és 4. osztályosok) kiegészülve szakkörünk megtette első őszi túráját a hétvégén. Ismét csodás látványosságokban volt részünk a Pilisi erdőkben. A Fekete-kőről Pilisszentlélekre, a Kémény-kőről Klastrompusztára tekinthettünk le. A kisebbeknek egyfajta bátorságpróbával is felérő élmény volt az egyedülálló környezet meghódítása. Az elénk táruló gyönyörű panoráma része volt a távoli Esztergom a Dunaszakasszal, Dorog és Kesztölc kísérve a Nagy-Getével, és Piliscsév település. „Pajkaszeg”-re el is látogattunk, ahol ráismerhettünk a filmsorozat helyszíneire. Visszaút előtt még a falu határában lévő pálos kolostorromnál jártunk, ahol kis pihenővel, hancúrozással használtuk ki a szép kirándulóidőt. Októberi természetjárásunkon gazdag programmal, remélhetőleg még többen, már a Börzsönyt célozzuk meg. (Lovász Lóránd)


Első tervezett túra (szeptember 11.)

A tanév első természetjáró szakkörén Pilisszentlélek környékén barangolunk. Egy kellemes gyalogtúrát teszünk a Pilisben, a Kémény-sziklától (Klastrompuszta közelében) Pilisszentlélek pálos kolostorromjához. A településen „Teca kocsmáját” is felkeressük majd. A gyalogos erdei túra kb. 13-14 km hosszú lesz.
Minden túrázni vágyó diákot (3. osztálytól) szeretettel várunk a természetbe!