Óriási örömhír!

Az Arany János Általános Iskolában megrendezett kerületi alsó tagozatos szépolvasási versenyen mindkét tanulónk kiemelkedő eredményt ért el.
Koch Dorián 3.a osztályos tanuló lll. helyezést, Soha Bejke 4.z osztályos tanuló Il. helyezést ért el.
Eredményükhöz szívből gratulálunk!
Köszönjük a felkészítő tanítók munkáját!

Mentőkutyás bemutató (3.z) – 2023. október 12.

Egy nagyszerű program keretében Hope kutyát – a miskolci Spider Mentőcsoport hősét, illetve gazdáját: Lehoczki Lászlót látta vendégül osztályunk.
tovább

Mesevetélkedő (3.z) – 2023. október 27.

népmese napját minden év szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – jegyzi a naptár. Ennek apropóján mérte össze tudását, ügyességét, s nem utolsósorban játékos kedvét osztályunk 4 csapata.
tovább

Alsós szépolvasó verseny

2023. október 18-án megrendeztük iskolánkban a szépolvasó versenyt, melyen 18 3-4.osztályos tanuló mérte össze tudását.
Eredmények:
I.   Koch Dorián 3.a
II.  Hajnal Rebeka 3.z
     Rácz-Balogh Benedek 3.z
III. Csillag Virág 3.z
I.   Soha Bejke 4.z
II.  Friedl Zsófia 4.z
     Koza Mihály 4.z
III. Vass Olivér   4.a
Eredményükhöz szívből gratulálunk!

Zsámbéki körtúra – október 14.

Hétvégi túránkon az októberi ősz még éppen a kellemes arcát mutatta. A kiváló túraidő ellenére kislétszámú (de annál lelkesebb) csapattal ismerkedtünk Zsámbékkal és környékével. Az Zichy kastély és a Török-kút maradványai mellett elhaladva, majd az egyedülálló történelmi múltú Öreg(rom)templom megtekintése után, az „Óriások lépcsőéig” barangoltunk. Közben két kilátópontot is érintettünk, ahonnan lenyűgöző látvány nyújtott a település. Még a tanösvény „átmenő” barlangocskáját is megtaláltuk. Mintegy 11-12 km-es körtúránkon kellemesen elfáradtunk, a végén a cukrászdában jutott idő egy kis finomságra elfogyasztására is.

Ez az alkalom (sajnos) egyben természetjáró szakkörünk utolsó programja is volt. Köszönet e túrán résztvevő diákoknak!                                                                                                             Külön köszönet és elismerés Kati néni osztályának (most már 3.a), akik mindvégig kitartóak voltak, örömmel csatlakoztak programjainkhoz! Bízom benne, hogy – a számos diákot megmozgató – hétvégi túrák alkalmával sok-sok élménnyel gazdagodtatok.                                                                                                                          Köszönjük, hogy több, mint 4 éven át aktív részvevői voltatok gyönyörű vidékeink megismerésének és az emlékezetes, nyári erdei vándortáboroknak.

(Várda Katalin és Lovász Lóránd)

Bolyai Matematika Csapatverseny

2023.október 13.-án került megrendezésre iskolánkban a Bolyai Matematika Csapatverseny körzeti fordulója. A csapatok szorgalmasan készültek a versenyre, melyen 13 feleletválasztásos feladatot kellett megoldaniuk. A verseny célja: Segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat, átéljék az együtt gondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat. Iskolánkból 7 négyfős csapat indult. Köszönet a pedagógusoknak, szülőknek a felkészítésért.

Őszi síélményünk (3.z) – 2023. október 5.

Parádés programon vehetett részt osztályunk csütörtök délelőtt.
Az őszi verőfényben a műanyag-pályás síelést próbálhattuk ki, ugyanis a Nanook-Síiskola látott bennünket vendégül csepeli bázisán, egy ajándék-síelésre.
Sok vidám percet élhettünk át közösen; köszönjük ezt a remek lehetőséget a síiskolának, és vezetőjének: Pásztor Zsófiának, aki egykor szintén a Mátyás suli növendéke volt.

(3.z osztály)

Kedves Szülők!

Iskolánk benevezett a Sulizsák programba, ezzel is segítve a környezettudatos gondolkodást, a környezetvédelmet, támogatva a fenntarthatóságot.
Kérjük  kezdjék meg otthon a gyűjtést. Zsákokat biztosítunk a leadni kívánt ruhaneműkhöz. A zsákokat november 6-13. között tudjuk fogadni az iskolában.
Köszönjük támogató hozzájárulásukat.

Készpénzes ebédbefizetés

19 napra November
2023. 10.16. (Hétfő) 7:30-17:00 óráig
2023. 10.17. (Kedd)7:30-16:00 óráig
Helyszín:
Mátyás Király Általános Iskola

Agyagássy Tünde: 0670- 443-2924 Napközi: 1002.-/nap (teljes ár)

Email: matyas.etkezes@csepelgszi.hu Menza: 712.-/nap(teljes ár)

A zene világnapja

Október elseje, a zene világnapja ebben az évben vasárnapra esett, ezért a rendhagyó énekórát szeptember 29 – én tartottuk meg. A címe: Színművek, zeneművek – természetesen szórakoztató jelleggel. Felcsendült Mendelssohn: Szentivánéji álom Nászindulója, amiben a különböző hangszereket figyeltük meg, Shakespeare: Rómeó és Júlia c. tragédiájából kiragadtuk Tybalt halálát, amit megnéztünk Zefirelli filmjéből, majd meghallgattuk Prokofjev balettjéből először csak zenekarral, aztán a balettelőadással együtt. Az órát Edvard Grieg: Peer Gynt c. szvitjének két tétele keretezte: Reggeli hangulat és A hegyi király barlangjában.

                                                                                              Kissné Katona Mária

Zenei tábor

Szeptember 5 – 8 -ig zajlott le a zenei tábor Balatonszemesen, amin 74 diák vett részt. Az időjárás ismét nekünk kedvezett, nyárias napokat töltöttünk a Balaton partján fürdéssel, sporttal, társasozással vagy csak egy kis relaxációval. Első este 6 csapatot alakítottak ki a 8. z osztály csapatkapitányai és három napig küzdöttek az első helyezésért, amit végül Kisgergely Júlia: Balatoni rókák csapata nyert meg. Délelőttönként énekeltünk és Lukács Kati néni irányításával egy kórusnyi arcot készítettek a gyerekek színes papír technikával, amelyekből kiállítás is lesz az aulában az iskola 85. évfordulója alkalmából. Belefért még a programokba egy balatonboglári kirándulás, ahol a lombkorona tanösvényen mentünk végig, egy hangulatos diszkó és persze a sok – sok nyeremény a különböző versenyekért.

Kissné Katona Mária

 

 

2023.október 2-án a 7. évfolyam a Turay Ida Színház Vitéz lélek című előadását nézte meg.

Tamási Áron műve “egy kis székely világot tár elénk. Olyan figurákat, akik a mai ember számára már egzotikusnak hatnak természetükkel, naiv bölcsességükkel, csavaros humorukkal. Tamási darabja azt a csodát mutatja be, ahogy a kisember a katasztrófák közepette is képes talpra állni, magára találni” (https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/vitez-lelek/directing-38150), miközben felszínre kerül egy fájdalmas múltbéli titok is.

A darabbeli ízes erdélyi beszédmód jó felkészülést jelent a 7.z hamarosan induló Határtalanul egyhetes kirándulásához is.

Turúné Tóth Anikó of.

Tervezett harmadik túra (november 12-e, szombat)

Utolsó őszi túránkon felkeressük a Budakeszi Vadasparkot (előzetes tervhez képest 1 héttel előbbre hoztam az időpontot). Onnan a Szépjuhászné-n át, előbb felmászunk a Nagy-Hárshegyre, majd leereszkedünk Hűvösvölgybe. Túránkhoz tömegközlekedési eszközöket veszünk igénybe (útiköltségre nem kell pénz, csak diákigazolvány legyen nálad!).                                                             A vadaspark belépőjegy 1000 forint lesz (kérem, amennyiben felnőttek is csatlakoznának túránkhoz, hogy az utazási- és belépőjegy költségeiket önállóan rendezzék!)

Bátran jelentkezzetek! Túrára fel!

Pilistető körtúra – 2022. október 22.

Második őszi túránkra teljesen megtelt autóbuszunk, hogy Pilisszentkeresztre érve megkezdjük a Pilistető bejárását. Ehhez előbb felkerestük a Klastrom-kutat (az egykori pálos kolostor romjaival), majd 40 fő feletti csapatunkkal lassan felkapaszkodtunk a Vaskapu-sziklához. Az egyedülálló képződmény elképesztő látványt nyújtott, akárcsak a Boldog Özséb kilátóból megcsodálható panoráma. Ezen a napon már nem éreztük a „vénasszonyok nyarát”, egyre felhősebb, de kiváló kirándulóidőben volt részünk. Pilisszántóra (ott várt az autóbusz) kellemes szerpentineken, elragadó helyeken vezetett le turistautunk. Még bekukkantottunk a „helyi” barlangba, és kellemesen elfáradva indultunk haza.                          4 hét múlva a Budakeszi Vadasparkba látogatunk, s a Hárshegyet bejárva Hűvösvölgyig barangolunk majd.

Diákolimpia

Idén is megrendezésre került a kerületben a labdarúgás diákolimpia.
A III. korcsoportos Mátyásos diákjaink lelkesen készültek a mérkőzésekre ami két forduló követett. Büszkék vagyunk hiszen aranyéremmel zártunk, így kerületi bajnokok lettünk.
A csapat tagjai: Markulia Máté, Jóna Mihály, Ferenczik Richárd, Kovács Noel, Orbán Máté, Rigó Norman, Nagy Botond, Fosztó Máté, Kámán Máté, Papp Zsombor.
Gratulálunk a csapatnak! Hajrá Mátyás!

Tisztelt Szülők!

2022.10.15.-én szombaton a GSZI zárva tart, ezért a MultiSchool4 programban a szombati (2022.10.15.) és a hétfői (2022.10.17.) étkezési napok lemondására  legkésőbb 2022.10.14. (péntek)  10:20-ig van lehetőség.

Megértésüket köszönjük!

GSZI Élelmezés

Tisztelt Szülők!

A Mátyás Király Általános Iskola diákjai számára a készpénzes Novemberi ebédbefizetés (21nap) helyszíne:
Mátyás Király Általános Iskola

Időpontja: 2022.10.10. Hétfő 7.30-17.00 óráig és
2022.10.12. Szerda 7.30-16.00 óráig
Étkezési térítési díjak:
Háromszori étkezés (napközi) Teljes ár: 760 Ft/nap 50%-os ár: 380 Ft/nap
Egyszeri ebéd (menza) Teljes ár: 540 Ft/nap 50%-os ár: 270 Ft/nap
Bankkártyás „Simple Pay” rendszerrel(MultiSchool4-be regisztrált Szülőknek) minden hónap 02.-12.-ig lehetőségük van az étkezés
befizetésére.
Utalással(bankszámláról -bankszámlára) fizető Szülőknek minden hónap 02.-12.-ig lehetőségük van a kiküldött számla összegének
átutalásra.
„Simple Pay” rendszerrel illetve Utalással fizető Szülőket kérjük minden hónap 02.-12.-ig jelezzék az élelmezési koordinátornak
amennyiben nem kívánják adott hónapra megrendelni az étkezést.

Megértésüket köszönjük!
Kapcsolat: Agyagássy Tünde/GSZI koordinátor
Tell. szám: 0670 443 2924
email: matyas.etkezes@csepelgszi.hu

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Budapest XXI. Kerületi Mátyás Király Általános Iskola 13 pedagógusa a 2022. október 07. péntek napjára előzetesen meghirdetett sztrájkban vesz részt. A sztrájkban résztvevők száma tanóránkként és osztályonként változik.

A jogszabályok által előírt elégséges szolgáltatásokat gyermekeik számára biztosítani fogjuk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanórákat megtartsuk.

Az előzetes tájékoztatás alapján a délutáni napközi ellátást is érinti a részleges munkabeszüntetés, de a gyermekek étkeztetését a szokott módon az Önkormányzattal közösen biztosítjuk.

Tájékoztatom Önöket, hogy a jogszabály által meghatározott módon a sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztését a megszokott módon és változatlan személyekkel biztosítjuk.

Amennyiben a szülő gyermekét ezen a napon nem engedi iskolába, ezt csak a félévenként rendelkezésre álló 5 nap szülői igazolás terhére tehetik meg. Házirendünk értelmében a tanuló távolmaradását legkésőbb a hiányzás napján, a tanítás megkezdéséig jelezniük kell. Ettől függetlenül nagyban megkönnyítené munkánkat, ha csütörtökön az osztályfőnökök össze tudnák gyűjteni a távolmaradók létszámát.

Megértésüket, türelmüket köszönjük.

Üdvözlettel:
Juhász Katalin
intézményvezető

Tisztelt Szülők!

A Kormány 368/2022 (IX.29.) Korm.rendelete értelmében a tanítási szünetek az alábbiak szerint változnak:

Téli szünet 2022. december 22-től 2023. január 8-ig.

A szünet előtti utolsó tanítási nap: 2022. december 21. (szerda)

A szünet utáni első tanítási nap: 2023. január 9. (hétfő)

A tanítási év utolsó napja: 2023. június 16. (péntek)

Őszi szünet ebben a tanévben nem adható ki.

Október 1. a zene világnapja

A zene világnapját rendhagyó énekórákon ünnepeltük meg. Az órán az opera műfaj jellegzetességeivel ismerkedtek meg a gyerekek. Bepillantást nyertek a Magyar Állami Operaház működésébe és komoly operarészleteket néztek és hallgattak meg. Végül ,,elkísérték” Tomot és  Jerryt az operába a Carmen előadására.
                                                                               Kissné Katona Mária énektanár

Diákönkormányzat választás

Diákönkormányzatunk vezetőválasztást tartott. A képviselők a több jelölt közül a bemutatkozó beszédek meghallgatása után titkos szavazással Szilágyi Emesét választották DÖK-elnöknek.
Emese helyettesnek Zupkó Katát és Konkoly Annát kérte fel.
Mindhármuknak eredményes munkát kíván a DÖK nevében: T.T. Anikó

Mesemúzeumban a 6.z

Izgalmas és érdekes foglalkozáson vett részt okt.3-án a Mesemúzeumban a 6.z osztály.
A keretjáték alapja Petőfi János vitéze volt. A csoportok egy képzeletbelivendéglő étlapját, berendezését tervezték meg, megszemélyesítették különböző tárgyak segítségével a szereplőket, újraértelmezték a cselekményt.
Nagyon vidám hangulatban kreatívkodtak a gyerekek a kétórás foglalkozás során.
Hazaúton természetesen nem maradhatott el a már megszokott játszóterezés sem. Most a Gellért-hegyi csúszdapark csendjét vertük föl, utána viszont a sziklatemplom csendjében még egy minikoncertet is adtunk a turistáknak.
T.T.Anikó o.f.

Fut a Csepel

Békaavató

   Szeptember 21-én délután az iskola területén ismét az ebihalak izgatott futkározását lehetett mindenütt látni, ugyanis a már sok éve hagyománnyá vált békaavató vette kezdetét.

Az ötödikeseknek most is öt próbát kellett kiállniuk, hogy igazi felsős béka váljon belőlük. Az egyik feladat előírása szerint a mocsárban (ami persze csak főtt tészta volt) kellett apró „ebihalakat” megtalálni. A könyvtárban gumicukor békákat kaphattak, ha sikerült megtalálniuk az ott rejtőzködő Mátyást királyt. A régi tablókon megtalálni korábbi békákat sem volt egyszerű feladat. A szlalomban békaügetés utáni távolugrás könnyen teljesíthetőnek bizonyult.

Nem így történt viszont Mátyás lovagjainak a viadala. A hídról a mélybe kellett a kerettörténet szerint taszítani a várba betolakodót, majd malomkereket kellett arrébb gurítani a lelkes próbálkozóknak.

Összességében mindenki jól szórakozott, élvezte a vicces feladatokat, és örömmel vette át a próbatétel végén a békás oklevelét mint bátorságának bizonyítékát.

Köszönet a segítő diákoknak (Lajtos Miminek, Szilágyi Emesének és Orsinak, Vastag Emesének, Konkoly Annának, Nagy Bencének, Kaszás Gyurinak, Tölgyesi Tominak), hogy idén is sikerült megrendezni a békaavató bátorságpróbát.

Turúné Tóth Anikó

Tervezett második túra (október 22-e, szombat)

Szeptemberi természetjárásunkat követően máris hirdetem a következőt. Tervek szerint október 22-én egy csodaszép helyen, Pilistetőn és környékén tennénk egy 13-14 km-es körtúrát.

A program szerint fantasztikus kilátópontokon haladva, előbb felkeresnénk a Boldog Özséb-kilátót, majd a Vaskapu-völgyön és Klastrom-kúton át érnénk vissza Pilisszentkeresztre.

A helyszín megközelítése tömegközlekedéssel nem megoldható, így – még utoljára – autóbuszt rendeltem erre az alkalomra. Az utazás költsége 2700 forint lenne fejenként, a jelentkezés határideje viszont már október 10-e, hétfő (amennyiben nem lenne kellő jelentkező, akkor a B-terv, Budakeszi lép érvénybe). Túrázni vágyó szülők jelentkezését is várjuk!

Tartsatok velünk!

Megemlékezés az 1956-os forradalomról (8.z) – 2021. október 22.

Iskolánk hagyománya, hogy minden tanévben megemlékezünk az 1956-os forradalomról iskolai ünnepély keretén belül. Sajnos idén újra elmaradt a műsor. Az osztályok osztályfőnökeik vezetésével beszélgettek a magyarság egyik legfontosabb ünnepéről. A 8.z osztály tanulói is így emlékeztek: egy rövid beszélgetés után videókat néztünk meg. Így tisztelegtünk az ünnep előtt. (Killi Nóra osztályfőnök)


Szabadulószoba és megemlékezés a Corvin közben (7.z) – 2021. október 21.

Október 21-én délelőtt csapatépítő programot szerveztünk a Trap Factory szabadulószobákba. Két csapat idő előtt teljesítette a feladatokat és már oda-vissza elmesélték az élményeiket, mire harmadik csapatunk az egy órás időkeret előtt 17 másodperccel végre kiszabadult!
A vidám hangulatot komolyra fordítottuk, amikor a Corvin közben koszorút helyeztünk el Győrfi Lajos szobrászművész „Az 56-os pesti srác” emlékműnél. Sajnos a hirtelen feltámadó, viharos szélben nem sikerült mécsest gyújtani, de egy közös képpel emlékezni fogunk erre a napra. (Kissné Katona Mária – osztályfőnök)


Királyrét-Nógrád – 2021. október 16.

Októberi kalandozásunkon lehettünk volna többen. Gyönyörű időben érkeztünk Királyrétre, ahol előbb a Bajdázó tavacskát kerestük fel. A helyi tanösvény bejárása végén pedig felkapaszkodtunk a néhány éve épült kilátóba, ahonnan megcsodálhattuk a börzsönyi hegyeket. 8 km-es, kellemes túrát követően értünk a Nógrádi várba, végül meglátogattuk a felejthetetlen vadasparkot. A 110 hektáros területen nagyszámú nagyvad sereg fogadott bennünket…

tovább »


Ebédfizetés novemberre – 2021. október 14-15.

A készpénzes novemberi ebédfizetés (21 nap)

  • helyszín: az iskola portája
  • időpont: október 14. (csütörtök) 7:00-17:00 és október 15. (péntek) 7:00-15:00
  • térítési díj: háromszori étkezés: 760 Ft/nap, egyszeri ebéd: 540 Ft/nap

Átutalással fizető szülőket kérem az ebédbefizető értesítőn határolt időpontok (átutalás és tranzakció bizonylat emailbe küldése) betartására!


Második tervezett túra (október 16.)

Októberi természetjárásunkon tovább ismerkedünk a Börzsönnyel. Királyréttől (tanösvény, tó, kilátó) Nógrádig (vár, vadaspark – vadetetés) kb. 11-12 km-t túrázunk. Közben sok látnivalóban lesz részünk. Kiemelt program lesz erdei nagyvadjainktestközelből” való megfigyelése! De Királyrét varázslatos környezete és a nógrádi vár megtekintése is nagy élménynek ígérkezik. Mielőbb jelentkezzetek (jelentkezési lapon a túra és belépőjegy költségek), nehogy lemaradjatok!


Szabadulószoba (7.a) – 2021. október 5.

Ha egy jó csapatot akarsz összekovácsolni, akkor adj nekik egy közös célt, lásd el őket megoldandó problémákkal és zárd össze őket. Emiatt látogattuk meg a Trap Factory szabadulószobáit.
Három részre osztottuk az osztályt. Az első fiú csapat Agatha Christie legendás regényhősének Miss Marple-nek segített kibogózni egy gyilkosság szálait (Bottal üthetjük a nyomát)…

tovább »


Adománygyűjtés állatmenhelyeknek – 2021. október 4.

2021. szeptemberében nagyot álmodtunk. Azt találtuk ki, hogy az október 4-i Állatok Világnapja alkalmából idén több állatvédő/állatmentő szervezet részére gyűjtünk tárgyi adományokat. Megkeresésünkre mind az öt szervezet örömmel fogadta a felajánlásokat. Kiket támogattunk, támogattatok? Macskamentők Alapítvány (Budapest), Agenor Civil Állatmentők (Csepel), Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület (Dunaújváros), FÁDA Civil Állatmentők (Rácalmás), Zöld Menedék Állatmentő Alapítvány (Vác)…

tovább »


Tropicarium (3.a) – 2021. október 1.

A tapasztalatokon, és a közös élményeken alapuló tanítás mindennél fontosabb a 3.a osztályban.
A tropicariumi vezetett élményóránk során észrevétlenül egy kötetnyi ismeretre tettünk szert. Felejthetetlen kalandokban is bőven volt részünk, de azt sosem gondoltuk volna, hogy egy valódi aligátor annyira kíváncsi lesz ránk, hogy még az ablaküveget is lefejeli…

tovább »


Almaszüret és vadaspark (3.z) – 2021. október 1.

Október első napján Halásztelekre mentünk almaszüretre. Az idő kedvező volt a szüreteléshez, a fák roskadoztak az érett gyümölcsök alatt, a gyerekek lelkesedése pedig mindent felülmúlt. Szorgos kezek, vidám gyerekek és teli szatyrok jellemezték ezt a szép napot. Fantasztikus érzés ilyennek látni ezt a kis csapatot!
Délután a Nógrádban található magán vadasparkba látogattunk el, ahol a délutáni vadetetés közben figyelhettük meg az ott élő több száz állat…

tovább »


A Zene Világnapja – 2021. október 1.

Yehudi Menuhin szavai: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon, és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”…

tovább »